hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴1, 2假日客量
開啟左側

嶼巴1, 2假日客量

樓主| E500facelift 發表於 2020-3-24 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層

如果1,2假日客量都唔高,甘4係咪可以取消,改由1,2加班取代?
天空之神 發表於 2020-3-24 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-3-24 23:09
如果1,2假日客量都唔高,甘4係咪可以取消,改由1,2加班取代?

其實 4 仔可以取消平日,紅日會多D 人搭
因為最大問題係船仔太少客

長遠都係不停減 2 仔班保 1 仔平安就算
alan2011super3 發表於 2020-3-25 00:22 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-3-24 11:24
假日大嶼山唔係好多遊客嘅咩?1同2呢兩條主要渡輪接駁路線都只得個位數客量?唔係因為呢兩條線太多人先要 ...

大嶼山有汽車道路/鐵路連接

自1990年代末起,車、鐵不知搶左船幾多客,去大佛大澳有幾多人做熬船入去吖;睇下新渡輪喺屯東線易手之後即刻拎晒啲國產船仔掛帥梅窩線快船班次就知

嶼巴大佛大澳接駁鐵、E車咪又生意lor,11、23咪好景lor(11一至日都咁好景,即係大澳客出市區喺船、鐵、E車中已作出好清晰決擇啦,鬼叫船係唔係都要去中環先但鐵、E車可以去到更多地方作落腳點,鐵、E車又密過船);嶼巴大佛大澳接駁船,1、2咪只能回味70、80年代,如今要靠其他線補貼lor

至於3M,OK好景啦(因為除梅窩,d人嶼南東涌道以西來往市區又係喺船、鐵、E車中同樣已作出左清晰決擇;而梅窩人去shopping去東涌都未必出島過市區)

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
384047x 發表於 2020-3-25 15:32 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-3-24 20:24
假日大嶼山唔係好多遊客嘅咩?1同2呢兩條主要渡輪接駁路線都只得個位數客量?唔係因為呢兩條線太多人先要 ...

fact check下,嶼巴4號線係1969年6月開,當時仲係坐船接駁,而唔係而家呢個時間先開

#做下 research 先衝出黎
miklcct 發表於 2020-3-25 15:36 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2020-3-25 15:32
fact check下,嶼巴4號線係1969年6月開,當時仲係坐船接駁,而唔係而家呢個時間先開

#做下 research 先 ...

而家去大嶼山都係搭船去喎,喺中環碼頭搭船去梅窩,然後再轉嶼巴1、2、3M、4去南大嶼山各處(以前重有條7添)。條鐵同橋主要分流咗九龍新界出發嘅乘客,可以有另一個選擇經東涌入。
梅窩係大嶼山上面最重要嘅市集,係大嶼山嘅門戶,全大嶼山嘅巴士都係以梅窩為中心,當初嶼巴開始經營嗰陣1、2、3、4、5都係去梅窩嘅,唔係去梅窩嘅6好快就做唔住。
進智公交
louisL 發表於 2020-3-25 15:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
嶼南唯一 發表於 2020-3-26 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-3-24 20:29
其實畀嶼巴做深圳灣以至港珠澳口岸,都算係補貼緊大嶼山南嘅巴士服務

聽聞B4都係蝕錢的
仲要強制用雙層

談得上補貼應該得深圳灣線
AVW28 發表於 2020-3-26 16:10 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-3-25 15:36
而家去大嶼山都係搭船去喎,喺中環碼頭搭船去梅窩,然後再轉嶼巴1、2、3M、4去南大嶼山各處(以前重有條7 ...

你講既情況住港島既或者係,但住九龍新界既有陸路由青衣入東涌,點解仲要同你出中環搭船去梅窩?(去長洲、坪洲和南丫島就話無得講)
船要夾時間先搭到,但陸路既搭巴士搭鐵都得,班次相對比船多。
論方便程度,陸路對九龍新界人黎講真係方便,去島上其他地方都係到左東涌先算啦。

過往青嶼幹線未起,嶼巴自然以梅窩為中心。
陸路起好,加上東涌發展做新市鎮,
嶼巴個重心就自然擺左去東涌。

LL3850
louis2018 發表於 2020-3-26 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
嶼南唯一 發表於 2020-3-26 14:52
聽聞B4都係蝕錢的
仲要強制用雙層

3M、11、23假日都應該有錢賺
solomon 發表於 2020-3-26 18:24 | 顯示全部樓層

我住港島,去大嶼山首選都係搭鐵!因為彈性大好多,價錢又唔係主要考慮點。其實留意船期,就知道慢船唔係咁易夾,快船係快好多,但同樣要夾船期,八個字一班,仲要接駁其他車去碼頭,一唔小心又等下班,變數太大。所以點解船唔會成為首選,仲有暈船浪嘅問題,船最後只會係小眾選擇。當然住梅窩裡面,個選擇會唔同,畢竟船嘅主要日常客源係呢班人。遊客就另一回事,假日船期比較切合遊客,不過班次仍非頻密,而且梅窩並非終點,咁去東涌集合,方便唔同地方朋友,又可以食住早餐等,所以船個乘客人次已經完全反映乘客嘅選擇了。