hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 私人收藏多年的 3N150 (DK2715) 拖回到九巴荔枝角車廠 ...
開啟左側

[保留巴士] 私人收藏多年的 3N150 (DK2715) 拖回到九巴荔枝角車廠

AshiyaMizuki 發表於 2020-3-26 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-3-26 16:03
咁現家三門concept用喺香港又係咪可行

而家真係算數吧啦!
雖然三門但係每道門都窄咗,仲有呢批車服役嘅時候,社會上係冇所謂的「無障礙運輸」依個概念,當時嘅巴士最重要嘅係載客量高,裝得幾多得幾多客,唔會考慮「輪椅客」嘅需要。更加唔好講當年用旋轉梯,而家用直梯,比旋轉梯更浪費空間。
AshiyaMizuki 發表於 2020-3-26 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
不過咁唔代表三門設計嘅雙層巴士係香港用唔到,只不過唔係三度門係哂同一邊,而係好似過境巴士咁,三度門,唔計太平門,左邊兩道,右邊一道,方便到中國時落車。
hkaiw 發表於 2020-3-26 18:28 | 顯示全部樓層
新加坡陸交局之前已經決定訂購三門版 E500,應該是以2016年的模型加上瑞士與德國版的底盤變成右軚版:
https://www.channelnewsasia.com/ ... isting-bus-11476832
https://www.alexander-dennis.com ... wo-staircase-layout

至於那個模型於前年曾經作出了改裝:
https://landtransportguru.net/ad ... ept-bus-2018-update
喵...
s3bl469@73a 發表於 2020-3-26 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層

M722 發表於 2020-3-26 17:45
是否私人收藏家,俾錢九巴幫手修復古典舊巴士?

始終九巴工程部,維修設備、技術及零件,相比坊間車房完 ...

我以上講個幾部全部都係私人保留,包括最近出嚟行咗一兩轉嘅EU9551 都係架
da87 發表於 2020-3-26 20:44 | 顯示全部樓層
啲車係私人擁有的話
其實要比幾多錢九巴先同你做"修復"工程?
作為專利巴士公司, 可唔可以咁樣接街外生意做?
天空之神 發表於 2020-3-26 21:57 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2020-3-26 16:16
你應該係記錯,3N係由s58變到得s53  由166變161

請拿出証據來

我都係拎 Hkbus 同巴士書既數出黎
.
天空之神 發表於 2020-3-26 22:00 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-3-26 16:03
咁現家三門concept用喺香港又係咪可行

載客量行先既香港,三門又唔可以set 大水塘再加外推門

根本成件事就無用

.
HE7921 發表於 2020-3-26 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-26 15:31
3N 總載客量 148 ,企位由 60 (U75/L33/s60)減到 40(U75/L33/s40)
Vs 3BL 164 , ML 170,DL 167(或 164/ ...

最奇怪既係3N減左企位,但3BL載客量維持不變
RH7685 發表於 2020-3-26 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2020-3-26 17:45
是否私人收藏家,俾錢九巴幫手修復古典舊巴士?

始終九巴工程部,維修設備、技術及零件,相比坊間車房完 ...

可能九公司準備又要搞啲大event
問人借或者買返嚟執下佢
neoplan720p 發表於 2020-3-26 23:51 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2020-3-26 12:43
其實都唔明買咁鬼多3BL做咩... 買多50架3N仲好

我支持你買部時光機去返30年前同九巴爭取買多幾部3N。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。