hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 98C, 296C, 796C深水埗到坑口比較及小建議
開啟左側

98C, 296C, 796C深水埗到坑口比較及小建議

將軍澳特快 發表於 2020-3-26 20:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟住坑口, 試過搭將軍澳車 (296C同769C)由深水埗到將軍澳然後行去坑口, 同98C直車比較, 結果如下:
296C:
深水埗北河街上車, 喺太子同98C相遇, 尚德落車行10分鐘去坑口 (重華路), 再次與98C相遇

796C:
寶血醫院上車 (比98C欽州街遲7分鐘開出), 半小時到達將軍澳隧道九龍入口, 15分鐘後到唐明苑公園 (尚德)落車, 同時98C已到達坑口 (重華路)

即係話, 如果將軍澳轉車站開咗, 搭796C或296C喺轉車站轉車, 即使有直接車由隧道直出坑口, 連埋等車時間都只係同98C不比上下, 咁不如796C九龍城來回都飛橋, 取消中電, 九龍醫院同景泰街, 應該會快多5-10分鐘左右, 然後

同A29, 797, 798, 798A, 798B BBI相信會吸引埋坑口康城的乘客搭
Citcalag 發表於 2020-3-26 21:09 | 顯示全部樓層

咁296C/796C都唔經坑口,796C耐係因為要兜調景嶺啫。我覺得以走線外既客源去改定線好似唔太合理。

反而我建議796E去程飛橋,明明回程都飛,而且796E要兜九龍灣,最好飛橋再飛多d站,補返時間都合理。
ViviTse 發表於 2020-4-10 03:54 | 顯示全部樓層
A29, 797, 798A 吸引 796C 坑口/康城BBI客應該唔出奇,但798,798B應該無咩能力啦。
796C飛橋我又覺得唔使,因為296C已經飛緊,一條飛+一條唔飛對乘客黎講已經好方便,除非796C飛+296C唔飛就唔同講法(但無咩可能)。

796C慢就的確慢在調景嶺,相反例子有E22A、796P,真係有時會有乘客喺富康步行去坑口,時間上拍得住A29、98D。
雖然796C兜調景嶺令將南慢咗,但呢個亦都正正係796系+E22A嘅好處:兩架直達調景嶺(796C/X)、兩架直達將南(796P/E22A),
只不過正正係同隔黎坑口個需求mismatch而善用唔到咁解:98C/297慢,所以如果796C/X直達將南優勢會更大;
98D/A29無咁慢,796P/E22A直達將南對坑口嘅競爭依然有限。
如果撇除將隧轉乘站,又想善用埋796C嘅剩餘承載力(而又唔想796C/X同796P對調尾站),
咁唯一可以考慮出隧道後左轉景榕樓/寶順路,再直入調景嶺,行多1分鐘左右,吸到接近半個將北嘅客,但預計九巴會反對。

所以個人認為最好方法唔係飛橋,亦唔係停景榕樓,而係796C/X同796P對調站位。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆