hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議【290系五週年】將隧觀繞-另類將荃線建議! ...
開啟左側

建議【290系五週年】將隧觀繞-另類將荃線建議!

HaroldII 發表於 2020-3-29 05:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

【290系五週年】將隧觀繞-另類將荃線建議!

1 填補現有空缺

1.1 一直以来,將軍澳及調景嶺從缺直達美孚及大西北的巴士線,而美孚一帶是工商業區的集中地,亦是貿易公司接駁車的主要站點,有一定上班客量!
同時,美孚是多條屯元天路線的尾站,善用此線接駁對將軍澳以至九龍城黃埔的通勤客有優勢。

1.2 另外,荃葵亦從缺直達九龍城及黃埔區的路線,而紅小的上落點又未能覆蓋荃灣西南。但往來兩區的常客極多,需求頗大,轉車極為不便,所以一直都有要求另開新線的聲音。
此線非繁由美孚至黃埔只需15分鐘,是很方便的替代品

*預計車程*由調景嶺出發 :
土瓜灣 15mins
美孚 35-40mins
葵芳 40-45mins
轉乘往元朗市中心 ~70mins
轉乘往屯門市中心 ~70mins

2. 車程較290/290A為快,擴闊整體客源!

290290A原線相比,此線可將葵芳來往調景嶺的時間由原來的最少50分鐘減至40分鐘(車程與30分鐘一班的290X相若,如進行聯合班次可吸客!

同時,於荃灣區的服務範圍擴大至愉城及柴灣角工業區一帶,方便上班客!

292/792
1. 坑口站總站$10.7
2. 煜明苑
3. 寶盈花園
4. 將軍澳站
5. 唐明街
6. 調景嶺站
7. 健明邨
8. 九龍灣國際展貿中心$8.9
9. 貴州街
10. 落山道
11. 鴻福街
12. 紅磡庇利街
13. 紅磡街市
14. 德民街
15. 美孚站$5.8
16. 葵芳廣場
17. 光輝圍
18. 大窩口站
19. 荃灣荃富街
20. 寶石大廈
21. 戴麟趾夫人診所
22. 荃灣富華街
23. 荃灣(愉景新城)

https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3159114,114.2642914/22.3771319,114.1116679/@22.3356887,114.1411423,18.46z/data=!4m49!4m48!1m45!3m4!1m2!1d114.2602433!2d22.3103244!3s0x340403f376d89d9d:0xeaac2b1d04c7d83b!3m4!1m2!1d114.2565249!2d22.3096955!3s0x340403f17d56f881:0x17e41d3af7e16368!3m4!1m2!1d114.2540568!2d22.3049469!3s0x340403ee4c7282d5:0x337afe740b9c69cb!3m4!1m2!1d114.1876446!2d22.3113425!3s0x340400decda89a91:0x8890c08c1dbc9ff1!3m4!1m2!1d114.1878801!2d22.30607!3s0x340400de2800f165:0x92f5ea7ddd162cf1!3m4!1m2!1d114.1412711!2d22.3365363!3s0x3403f8aada41b379:0xf9503df8083eaf3a!3m4!1m2!1d114.1303192!2d22.3579443!3s0x3403f8bd168c46e9:0x5fa289e195121ed!3m4!1m2!1d114.1223366!2d22.3683073!3s0x3403f8936cfc37f7:0xedb361c06b93d98c!3m4!1m2!1d114.1172678!2d22.3693687!3s0x3403f8ecf6dd253d:0x30f287daa9cf943b!1m0!3e0

1. 荃灣(愉景新城) $10.7
2. 大涌道福來邨
3. 荃灣大河道
4. 荃灣眾安街
5. 大窩口站
6. 葵涌公立學校
7. 葵俊苑
8. 葵芳邨
9. 葵涌道荔景邨
10. 美孚站
11. 民泰街$7.9
12. 崇潔街
13. 浙江街
14. 美華工業中心
15. 宏天廣場
16. 九龍灣國際展貿中心
17. 調景嶺站$5.1
18. 健明邨
19. 尚德商場
20. 將軍澳廣場
21. 銀澳路
22. 坑口站總站

坑口開
每天0600 – 2200  30分鐘

荃灣開
每天0615 – 2315  30分鐘
車程 : 65分鐘

290 發表於 2020-3-29 07:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-3-29 13:11 | 顯示全部樓層

我唔建議落土瓜灣,首先燈位及停站都頗多,對於荃灣客來講觀感非常差。而且,將軍澳去黃埔/土瓜灣已經有796X。同埋呢條線東行入唔到啟隧就更差,我好懷疑65分鐘係唔係真係跑得完。如果真係要經美孚,我建議按照我之前F1版建議經亞皆老街去旺角,只停旺角太平道、旺角站、旺角街市三站後直上西廊去美孚。你呢個走線唔完全能夠避開哂紅隧塞車黑點,特別係東行其實應該改行佐敦道避油麻地停車場塞車。不過你要經美孚就好難駁返落佐敦道。

如果東行改成咁樣,會唔會對將軍澳客較大吸引力?
原線至美孚站
旺角鴉蘭街
旺角道
[洗衣街、亞皆老街天橋、九龍城天橋、太子道東、觀繞、將隧]
不停站直達將軍澳,有無得諗?
將軍澳特快 發表於 2020-3-29 14:25 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-3-29 13:11
我唔建議落土瓜灣,首先燈位及停站都頗多,對於荃灣客來講觀感非常差。而且,將軍澳去黃埔/土瓜灣已經有796 ...

我覺得東行改行長沙灣道唔停站去界限街, 西行行太子道西荔枝角道上五幹, 連旺角都避開埋
Citcalag 發表於 2020-3-29 15:44 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-3-29 14:25
我覺得東行改行長沙灣道唔停站去界限街, 西行行太子道西荔枝角道上五幹, 連旺角都避開埋
...

經旺角主要因為會有一定客量保證,疫情未到之前,旺角花園街街市果個站,796C經常都上廿幾三十個。試想下將軍澳來回一站直達旺角,吸引力不少。而且東行只停鴉蘭街、旺角道;西行只停亞皆老街旺角三站,我諗時間應該唔會差太遠,但就可以做多d客。

至於經長沙灣道/荔枝角道,怕唔怕食燈比較多?界限街天橋走線我都有諗過,唔一定要行哂成條長沙灣道既,其實可以經大埔道上落,變左可以避開龍翔道最塞果段,又行到部份呈祥道
expertuser2004 發表於 2020-3-29 19:13 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-3-29 15:44
經旺角主要因為會有一定客量保證,疫情未到之前,旺角花園街街市果個站,796C經常都上廿幾三十個。試想下 ...

若回程經荔橋就好慢, 因為荔橋只能落維景酒店(塞燈去旺角), 旺角落橋唔記得是單白定雙白界不能CUT左線+不能轉左直去旺角道(要兜遠路+塞燈)
如直去紅隧過油痳地停車場就塞大部份時間紅隧, 三選塞法必選一個估計樓主一定改回程走線, 吸引力一定大打折扣, 要上觀繞先可直上將隧即只能直去(來回)太子道東可以用

想辦法上三號幹線, 速度應更穩定

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
Citcalag 發表於 2020-3-29 19:59 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-3-29 19:13
若回程經荔橋就好慢, 因為荔橋只能落維景酒店(塞燈去旺角), 旺角落橋唔記得是單白定雙白界不能CUT左線+不 ...

我本身意思係跟268X落橋,到彌敦道後旺角道轉左;就咁睇google map街景又好似行到,唔知係唔係我睇錯呢 :/

btw,樓主要停美孚站,要行返三幹都好麻煩
將軍澳特快 發表於 2020-3-29 20:52 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-3-29 15:44
經旺角主要因為會有一定客量保證,疫情未到之前,旺角花園街街市果個站,796C經常都上廿幾三十個。試想下 ...

旺角來回將軍澳即做98C都係45-50分鐘就到, 反而深水埗要用成個鐘, 同埋繁時旺角道同亞皆老街塞到爆

長沙灣道/荔枝角道已經係食燈時間最短嗰條, 旺角D燈仲惡頂

btw 唔係話要經美孚咩? 如果龍翔道塞車, 落大埔道出口都好難唔會波及, 最好完全唔好掂龍翔道
KC3555 發表於 2020-3-29 21:12 | 顯示全部樓層
我自己揸車有時用呢個方法,只係可以講句,無著數。尤其是下繁。
65分鐘太理想,去到不設實際。我揸車下繁不停站都唔止65分鐘,仲要唔經美孚。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| HaroldII 發表於 2020-3-29 22:00 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-3-29 13:11
我唔建議落土瓜灣,首先燈位及停站都頗多,對於荃灣客來講觀感非常差。而且,將軍澳去黃埔/土瓜灣已經有796 ...

諗諗吓行旺角嘅可行性似乎的確更高

1 全日將軍澳觀繞直去旺角係前所未有,而繁時車程亦較穩定

2 客量方面,原本諗住行土瓜灣係方便紅土嘅荃葵返工客,話晒而家無類似路線,而呢個走法可以話係直達,客量唔會少。
如果行旺角,荃葵直去旺角嘅客量都應該不相伯仲,而將軍澳直去旺角嘅客源保證就更大,所以師兄嘅提議可能更可取!!