hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 285 線電牌資料
開啟左側

[其他] 九巴 285 線電牌資料

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-29 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-3-29 20:28
之前九巴唔係有一排幫屋邨做總站嘅電牌加上地區之餘重加埋「邨」字乜? ...

四順,彩雲,安泰,安達,寶達,翠林,寶琳一路都冇加個村子
s20131417 發表於 2020-3-29 22:59 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2020-3-29 17:20
新乜野新冠呀?你要灌水我都由你,你仲要妖言惑眾

叫COVID-19又如何?
「新型冠狀病毒肺炎」,簡稱「新冠肺炎」,
港台媒體報道都有用到(ex. TVB, TVBS)
不過「武漢肺炎」都有媒體用,
小弟就唔太介意的⋯
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
61233 發表於 2020-3-29 23:17 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2020-3-29 23:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
10598C 發表於 2020-3-29 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2020-3-29 22:59
叫COVID-19又如何?
「新型冠狀病毒肺炎」,簡稱「新冠肺炎」,
港台媒體報道都有用到(ex. TVB, TVBS)

COVID-19
中文係2019冠狀病毒病
完全冇“新”嘅意思
HN745 發表於 2020-3-30 11:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-29 23:45
COVID-19
中文係2019冠狀病毒病
完全冇“新”嘅意思

都幾新架

新到依家未有藥醫 男人性功能有問題

仲成功刷新埋西方點睇中國添

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
THomas20010808 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

3ASV174 發表於 2020-3-30 12:07 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-29 17:43
其實都係鍾意寫就寫, 16M藍田康華苑用左三十年以上, 如果要跟所謂規矩, 晨早唔駛寫藍田, 因為連個巴士站( ...

我覺得早年目的地未拆括號前,括號係當附加資訊,注明架車總站實際係邊一個地方,而唔係當括號外係標示個區所以以前括號外唔一定係大區名

藍田(康華苑)例子,係藍田有幾個總站,括號係藍田邊個總站
藍田(北), 藍田(南), 藍田(廣田邨), 藍田(康華苑), 藍田地鐵站

觀塘都係一樣,標示觀塘邊個總站
觀塘(月華街), 觀塘(雅麗道), 觀塘碼頭, 觀塘地鐵站

其他總站都有類似情況,括號外唔一定係區名,可以只係邨名,即係括號部分先係額外加,而唔係好似依家咁o係本身總站名前面加野,命名邏輯根本唔同

石籬, 石籬(梨貝街)
葵盛(東), 葵盛(中)
坑口(北), 坑口(安寧花園)
尚德, 尚德(唐德街)
九龍城(盛德街), 九龍城(太子道東), 九龍城碼頭
深水埗(東京街), 深水埗(欽洲街)

全部拆走括號既野都唔會引起混亂,但只留括號既話班客會唔知咩事
反而依家新加區名既總站 i.e. 天水圍天恒 / 火炭穗禾苑 / 沙田顯徑 / 將軍澳彩明,只留前半其實好唔清楚
如要討論,請先自貼差餉單一次
HR1377 發表於 2020-3-30 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-3-29 21:11
970都係叫返「蘇屋」

新城沒有更改電牌,叫返蘇屋好正常
HR1377 發表於 2020-3-30 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-3-29 14:28
寫火炭我覺得ok嘅,寫沙田就話啫。
好過乜鬼嘢深水埗白田邨先啦

最好將白田邨和大坑東撇除「深水埗」3個字,避免乘客坐錯車
EX-TL 發表於 2020-3-30 13:04 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-30 12:07
我覺得早年目的地未拆括號前,括號係當附加資訊,注明架車總站實際係邊一個地方,而唔係當括號外係標示個 ...

噢... 上面好似講緊電牌區內線唔加地區的所謂「規則」, 與總站名稱沒有關係.

如果跟上面板友講法區內線唔駛加地區名, 電牌出康華苑就夠, 那怕總站本名有地區名, 同理, 14B根據他前述的所謂準則, 應寫為廣田邨.

所以我先舉例話電牌地區名寫與唔寫, 係冇規矩可言, 九巴鍾意就寫, 唔鍾意就唔寫, 但不包括我哋對總站嘅稱呼, 例如梨木樹, 佢總站嘅牌點樣寫都好, 電牌依然係出梨木樹, 冇其他多餘嘢, 如果好似白田咁硬要加字喺前後, 都冇佢辦法, 同樣係九巴鍾意點就點.

不過, 呢個話題講咗N咁多年N咁多次, K廠都係奉行一動不如一靜, 甚少無故修改名稱, 特別係加地區名呢方面, 絕對係好事.