hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (理性mode) 其實九巴仲有冇心做33架?
開啟左側

[問題] (理性mode) 其實九巴仲有冇心做33架?

樓主| talktogether 發表於 2020-3-29 21:57 | 顯示全部樓層

又翻查Wiki的歷史資料,2019年6月19日;運輸署透露此路線將由九巴營運,編號是33號,但有消息指運輸署沒有經招標,而直接批予九巴營運。
EX-TL 發表於 2020-3-29 22:03 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-29 21:05
33有個意外收獲就係油塘來往九龍灣都會有批客捧場,因為14X服務太差。

只須俾小巴87經埋油塘邨 鯉魚門廣場, 33呢班油塘-九龍灣客唔駛再碌觀碼, 即刻轉投小巴.

之前就係建議過87加經大本型門口, 結果ban左.

14X再碌埋九龍灣商貿區, 非繁30分鐘都入唔到機隧, 到時就真係服務太差!
EX-TL 發表於 2020-3-29 22:08 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2020-3-29 21:57
又翻查Wiki的歷史資料,2019年6月19日;運輸署透露此路線將由九巴營運,編號是33號,但有消息指運輸署沒有經 ...

不如你睇番italk呢度啲討論先, 33開左唔夠一年, 有大量討論出現過, 大部分內容講完又講都唔夠, 仲要拎wiki出嚟講.

其實呢幾年啲討論, 某啲路線話題不停開文不停loop, 啲新仔得閒又開過篇嚟討論..., 有咩唔識可以睇番舊文囉, 你哋大把時間點解唔咁做左先!
 樓主| talktogether 發表於 2020-3-29 22:08 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-29 22:03
只須俾小巴87經埋油塘邨 鯉魚門廣場, 33呢班油塘-九龍灣客唔駛再碌觀碼, 即刻轉投小巴.

之前就係建議過87 ...

14會比14X好的嗎?一樣由油塘開往九龍灣的
alsonchc 發表於 2020-3-29 22:14 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-3-29 20:20
前幾頁有版友提及如果九巴整一條經觀塘道至荃灣點對點巴士線(不經美孚、葵涌)多數去埋將軍澳,相信九巴 ...

哩個涉及兩個問題1. 原本33周末版變行觀塘道(say 33P)
2. 新線將荃特快版

先談論2, 以290/A客量, 開條新線去將軍澳係踩自己場
而42C係食左大部分大窩口荃灣尾既客
38就食葵興葵芳尾
我經常往來街市街同藍田, 就係行去荃富街坐42C

如果荃灣大窩口直上屏麗徑走龍呈, 嗯, 都無話唔得
但以40現時周末客量, 加上周末飛走葵涌美孚只係用多10分鐘時間
再加上有機會郁埋38 42C 290/A既客

如果以你既建議
直頭將周末42C既荃葵分拆出黎,
荃富街就送俾青山公路既33P去埋油塘 其實係有得諗
反正青衣直去九龍東都嗌左好耐
只係諗下荃富街個站, 如果有路兜埋入去就更加好
理性討論+互相尊重
 樓主| talktogether 發表於 2020-3-29 22:15 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-29 22:08
不如你睇番italk呢度啲討論先, 33開左唔夠一年, 有大量討論出現過, 大部分內容講完又講都唔夠, 仲要拎wik ...

抱歉,No,其實係間接回應緊師兄你之前所講既費事俾對家做,同埋補充之後版友所講既不如俾新城做
alsonchc 發表於 2020-3-29 22:23 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-29 21:00
做埋九展就腳就保證唔同哂,但要等疫情過後

唔係太覺九展同megabox可以吸引到荃灣客

以290/A+A29黃中返將軍澳既成功例子
反而黃大仙因地理位置關係有得SELL下
而MEGABOX出去都可能有得做, 但如果係做就要大膽+宣傳
理性討論+互相尊重
EX-TL 發表於 2020-3-29 22:24 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2020-3-29 22:08
14會比14X好的嗎?一樣由油塘開往九龍灣的走綫

討論巴士路線好多時唔單止要有中文理解能力, 仲要畀多少少地理常識.

就你用14同14X來比較九龍灣走線, 竟然話係一樣, 你咁樣同呃post冇分別!
EX-TL 發表於 2020-3-29 22:32 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2020-3-29 22:23
唔係太覺九展同megabox可以吸引到荃灣客

以290/A+A29黃中返將軍澳既成功例子

跟住就會有人跳出嚟話觀塘商貿區好多工廈已經活化轉型, 多左嘢行多左嘢玩同食.

但係唔好意思, 未轉型或者等緊批成座拆卸重建嘅係更多, 觀塘海濱花園整嚟畀班返工人士用, 區內區外都好少人專登出去, 消費類未ready好, 休閒類又唔就腳, 仍未睇見33有咩前景.
 樓主| talktogether 發表於 2020-3-29 22:33 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-29 22:24
討論巴士路線好多時唔單止要有中文理解能力, 仲要畀多少少地理常識.

就你用14同14X來比較九龍灣走線, 竟 ...

已更正,謝,應該話一樣由油塘開出,途經九龍灣的,我的問題是小巴87較九巴14好的嗎?