hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有區議員反對A33減班
開啟左側

[報刊新聞] 有區議員反對A33減班

GD1570 發表於 2020-4-1 11:10 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2020-4-1 10:54
A38如果和A33合併,麗城起計就和53一樣路程去到置樂,對荃灣客來說,感覺會不會太耐?
(雖則話說A33X屯門 ...

如果小欖/轉車站後就上屯公,我相信班次唔會有太大改變,因為客源沒有變化。

我諗法中嘅A38只係去到三聖,然後左轉去泳池嗰邊,最多停埋兆山苑、蝴蝶站及蝴蝶灣公園,然後就直飛屯赤。
至於A33及A33X點樣重組...其實現階後我未有太大嘅諗法...
你有你可愛,我有我好笑。
kitarolo 發表於 2020-4-1 11:14 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-4-1 10:54
A38和A33合併,好處是公司收得番$18.9 even用新路往來屯門/機場,班次有機做到30分一班或以內,但壞處就是未知荃灣西部客會否接受。

我反而驚龍運借啲意係
A38荃威開出後,延至三聖
貪得無厭而繼續兜嚟呃里數,
稍過40公里而大幅加票價。
053h4 發表於 2020-4-1 11:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bestwishes706 發表於 2020-4-1 12:31 | 顯示全部樓層

Busways 發表於 2020-4-1 08:03
Business Class 客,好像小弟咁,趕時間,仲搭 E 線?

都坐Businee Class囉,咁趕時間仲唔搭的士,如果miss咗班機咪再買過張囉
GD1570 發表於 2020-4-1 12:53 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2020-4-1 12:31
都坐Businee Class囉,咁趕時間仲唔搭的士,如果miss咗班機咪再買過張囉

直接包架直昇機喺怡峰園飛去機場好過啦!
A59-KCR 發表於 2020-4-1 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2020-4-1 08:03
Business Class 客,好像小弟咁,趕時間,仲搭 E 線?

講到business class又趕時間就叫司機/搭的士啦,仲搭巴士?
arfung 發表於 2020-4-1 16:25 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-4-1 11:10
如果小欖/轉車站後就上屯公,我相信班次唔會有太大改變,因為客源沒有變化。

我諗法中嘅A38只係去到三聖 ...

都係…若A38重組到成條青山下路行曬,就三聖好轉彎走人,否則感覺太差。
但現時A33仍有置樂和屯官要補位,但A33X幾乎可以肯定一定經VIP區走,呢度要諗諗。

或許可連埋A36/A37做過路車(屯公3站)一併考慮,放走A33X紅橋甚至屯門站,大執位。
GD1570 發表於 2020-4-1 16:54 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-4-1 16:25
都係…若A38重組到成條青山下路行曬,就三聖好轉彎走人,否則感覺太差。
但現時A33仍有置樂和屯官要補位 ...

A33X如果唔經屯公,我建議不如用E33P嘅路線咁行,同E33P做15分鐘聯合班次。
A33就改青山灣起步,三聖、置樂、VIP區後轉左行K52條路,美樂改去蝴蝶灣公園上車。
258X 發表於 2020-4-1 17:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-4-1 17:32 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-4-1 17:13
A36/A37應該行快線走,唔應該停屯公三站陪塞。
反對A33X與E33P重疊,A33X應改為屯門市中心特快,搶E33客 ...

A36/A37無乜可能唔停屯公三站,最起碼一條會停紅橋,補返A33X依個位。
A33X唔同E33P重疊其實無乜地方好行,良田兜完圈應該點走呢?
A33掃管笏起步咁黃金至大欖依段又揾咩補呢?A38畀你推咗上屯公喇WOR!
豐景園後轉左直行上橋咪同K52過中央廣場轉左上橋一樣囉。