hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 70M 線取消之謎
開啟左側

[問題] 城巴 70M 線取消之謎

dydx 發表於 2020-3-31 11:13 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-3-31 10:16
呢d野明顯小巴做就岩

南區已經冇肉食架啦

最好開58X行士美菲路+薄扶林道
香港仔客就唔會霸住58張櫈(仲要霸足全程)
中途有人落仲可以執下死雞

miklcct 發表於 2020-3-31 11:37 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 10:56
同意,真心認同巴士公司係應該要復辦中記77
唔計呢排武漢肺炎問題,58+10根本都唔夠做,如果唔係沙灣徑嘅 ...

運動場嗰邊嘅沙灣徑就限咗重,大巴無可能入去嘅啦,而家係要試喺消防局嗰邊嘅沙灣徑出,即係數碼港,然後薄扶林墳場。但係問題係如果得嘅話971R晨早已經咁行,使鬼兜去貝沙灣。
進智公交
Choi 發表於 2020-3-31 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 10:56
同意,真心認同巴士公司係應該要復辦中記77
唔計呢排武漢肺炎問題,58+10根本都唔夠做,如果唔係沙灣徑嘅 ...

971雙向可以摺43M
 樓主| Snowbb 發表於 2020-3-31 14:09 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 09:59
43X其實係個好尷嘅問題
接駁黨鐵嚟講佢係最直接,亦都有一定嘅支持,但堅尼地城打後嘅路段,除咗繁忙時間 ...

不過冇左 70M , 單靠 70 載唔載得晒 ?
香港仔本身好似都幾多客搭 70 出中環

樓主| Snowbb 發表於 2020-3-31 14:11 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-3-31 11:57
971雙向可以摺43M

不過 971 唔入華富同華貴 , 而且駁鐵好似唔夠 43M 方便
雖然兩條線都重疊得幾犀利
053h4 發表於 2020-3-31 14:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 14:58 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-3-31 11:57
971雙向可以摺43M

難咗D,而家43M都多咗好多人搭,要塞晒去971度都幾難過到區議會而家嘅域多利道其實都需要單獨嘅西環巴士,問題係小巴嘅存在巴士又做唔到D乜(當然中巴當年放棄域多利道在先,所以先搞到小巴獨大)
小巴唔夠載,但同時都唔可能畀巴士重新加入戰團,同成個南區嘅格局一樣
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 15:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-3-31 11:37
運動場嗰邊嘅沙灣徑就限咗重,大巴無可能入去嘅啦,而家係要試喺消防局嗰邊嘅沙灣徑出,即係數碼港,然後 ...

沙灣徑限重?難怪果度一直都無巴士行啦
係因為私家路定點?

沙灣消防局出反而做唔到大口環果邊,幫補唔到沙灣徑上唔到車嘅問題
唔計小巴反對,單層有無可能行到?
如果行到嘅話,其實都可以考慮43M可以梅花間竹咁入去大口環清客
當然AMS係最大嘅問題
KMB-ATE1 發表於 2020-3-31 15:12 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 09:59
43X其實係個好尷嘅問題
接駁黨鐵嚟講佢係最直接,亦都有一定嘅支持,但堅尼地城打後嘅路段,除咗繁忙時間 ...

元祖版嘅 43M(新巴)正正係 43X 縮短淨係做田灣華貴至堅尼地城站嘅版本
係唔知邊個殺咗 M47 又唔補返條本地綫落域多利道,
結果要將原本行薄扶林道嘅 43M 放落去域多利道

KXEnviro | @KX675
miklcct 發表於 2020-3-31 15:17 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-31 15:07
沙灣徑限重?難怪果度一直都無巴士行啦
係因為私家路定點?

由大口環道落沙灣徑的確限重5.5噸,但係巴士同私家小巴例外。調轉方向我暫時搵唔到限重牌。所以我相信嗰段路唔適合大巴行走,不過短身單層應該無問題,紅十字會部巴士都係咁行。
進智公交