hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 788拆線建議
開啟左側

788拆線建議

樓主| qunow 發表於 2020-4-1 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-1 18:08
88X個case一句,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽囉。

老老實實,788轉車去西區又唔慢又快。

88X條線定位做中環同做西區嘅矛盾
thisis0127 發表於 2020-4-1 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-1 18:34
> 現時788已經畀小西灣人話疏車
喺回覆講咗改為只拆下繁開~5分鐘一班時段
> 而家嘅789只要加班就可以滿足 ...

1. 下午繁忙時段你先過嚟cut車?
我好奇你有冇坐過下午時段嘅788
來回都爆曬㗎啦喎 去中環方向有柴灣工業區
返嚟有住小西灣嗰批客
有冇睇上面話「德忌利士街」已經滿?
你開呢條新線唔係一個問題 但係一定唔可以喺現有資源度抽出嚟
如果你有睇柴灣區現時規劃嘅話 你會見到未來至少有四個大型嘅住宅項目( 消防宿舍、 中巴車廠、 重建後嘅漁灣邨、 聖米迦勒小學嘅綠置居項目)
而家即使係下午繁忙時間喺富城閣都有機會坐爆
甚至城巴係要開辦特別班次喺南灣直接去富城閣上客
返嚟就更加離譜 入境處都已經冇位上
作為一個每個禮拜至少搭一兩次嘅常客 如果你打算運用現有資源去開辦你呢條線嘅話 我可以好肯定同你講 一定會畀人ban
總之 調配現有資源唔使諗
建議樓主搵一日下午繁忙時問去坐下
 樓主| qunow 發表於 2020-4-1 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
thisis0127 發表於 2020-4-1 18:43
1. 下午繁忙時段你先過嚟cut車?
我好奇你有冇坐過下午時段嘅788
來回都爆曬㗎啦喎 去中環方向有柴灣工業 ...

冇人話過以現有資源基礎做 沙中線通車之後應該會多咗客要加車
而且咁拆應該可以加快回車速度
thisis0127 發表於 2020-4-1 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-4-1 18:53
而且咁拆應該可以加快回車速度 ...

點解你唔諗下點樣優化789現有嘅服務先
而係諗緊拆788?
你如果搞得好現有嘅服務 何必開咁多條嘅分線?
作為循環線  不過你有冇諗過灣仔北係出曬乜嘢晚塞到high high?  作為循環線 當遇到呢啲經常遇到嘅塞車情況嘅時候
你最後淨係可以加資源去令到你嘅班次維持穩定
咁點解我唔優化好條789先?
thisis0127 發表於 2020-4-1 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有最主要嘅問題係88X
thisis0127 發表於 2020-4-1 19:12 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-1 18:53
而且咁拆應該可以加快回車速度 ...

如果你希望單靠西區可以做到全日88X 呢個完全不可以想像嘅事
你睇下條18X 問心佢到底有幾多人會坐?
仲有你話788中環班次改為原有路線至大會堂後不停站沿告士打道東行 理應788繼續停呢兩個站
如果仲有位淨嘅話畀埋啲客上
善用好資源

樓主| qunow 發表於 2020-4-1 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 19:00
點解你唔諗下點樣優化789現有嘅服務先
而係諗緊拆788?
你如果搞得好現有嘅服務 何必開咁多條嘅分線?

789西行路線不需要也沒什麼空間優化只需要加車加強服務,東行行內街同沙中線無關
話就話循環線其實你可以當係演藝起載東行嘅788,只係由小西灣載客出嚟咁解
 樓主| qunow 發表於 2020-4-1 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層
thisis0127 發表於 2020-4-1 19:04
仲有最主要嘅問題係88X

修改方案後788中環班次繼續以上環為總站,可以無需對88X進行改動
thisis0127 發表於 2020-4-1 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-1 19:41
789西行路線不需要也沒什麼空間優化只需要加車加強服務,東行行內街同沙中線無關
話就話循環線其實你可以 ...

寧願你條線學習18P咁樣行
做第二條線喺小西灣去中環( 避免告士打道塞車)
善用好資源 如果發現小西灣去會展已經夠客
先再做分拆
 樓主| qunow 發表於 2020-4-2 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 19:48
寧願你條線學習18P咁樣行
做第二條線喺小西灣去中環( 避免告士打道塞車)
善用好資源 如果發現小西灣去會 ...

18P而家東行都係停告士打道?