hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔青沙線討論
開啟左側

[問題] 大埔青沙線討論

tkf_2005 發表於 2020-4-6 05:34 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-5 01:20
73X 比起 271 更需要分流,而因為 73X 本身密過 271,就算因此而減少少車都唔會太覺眼

我就睇唔出對 73X  ...

73X 城隧轉乘網已經成熟,

叫老九收少陣車做好本業-繁時加如心直上城隧/昌榮路特車就夠....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
alsonchc + 1 + 5 完全同意

查看全部評分

tkf_2005 發表於 2020-4-6 05:56 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-5 19:21
富蝶開新線唔應該再經廣福
廣福而家太多車停, 已經飽和

富蝶新線唔經廣福,咁未必73X/74X/307等等線拉哂入富蝶O既...
新線富蝶出市區照計至少都真係要停一停廣福/大中FOR 轉乘用,

**但入得大中其實出昌運落大埔墟都分分鐘順路過南運路直落...**

一係將72A-73-73A 大重組,
索性比埔公一條類似28K大循環,
埔鐵開-大埔墟-埔公->直落大圍站>沙市-源禾路-埔公-大埔墟-埔鐵

74A開一個鐘一班又真係唔知搞咩,
索性做埋短距離,駁到大老山O既大循環啦,縮落鑽地

如果以上兩條短距離循環成功上線,

各開廿分鐘做聯合,咁應該好睇好多...
S3bl430 發表於 2020-4-6 09:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-6 00:11
咁 72 同 272E 齊齊做非繁 30 分一班,梅花間竹班次,對比起今日 72 做廿分班,就唔會係做緊多餘野

而你 ...

幾點回應
1.除左加車之外,没有方法可以支持72和272E齊齊開30分鐘,繁忙開更密的班次
2.沙田有28K去大埔公路,雖然速度上比巴士慢(坐過1次,先發現火炭經駿景路入大埔公路係好慢),
但因為班次密,而且埔公乘客習慣火炭轉火車(這亦是巴士做唔到的事),大部份乘客仍選擇搭28K.
早繁時段馬場段塞車塞到喊,但小巴可以行小路直到火車站,這就是他的優勢
在此情況下,巴士好難成為埔公的主流路線,開條純接駁線客量大概是82K/72A之流

3.72A/74A服務不知所謂,又唔經市中心,單層也坐不滿, 係一個理想的奠旗對像
72在沙田區走線係埔公最正常果條,唔排除日後九巴會將佢定位為埔公轉乘接駁線

4.青沙深水埗特快線以272E乘量最差(聽聞是下繁唔識頂閘,好似只是剛好坐滿),
比起286C全日前由一班頂閘留後變成五班頂閘留後,發展形勢爭好遠,
要全日首先減價減到11.1元先

5.唔排除九巴知72無得搞,所以272E才開天殺價
錯字連篇
0q9w8e 發表於 2020-4-6 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-4-6 05:56
富蝶新線唔經廣福,咁未必73X/74X/307等等線拉哂入富蝶O既...
新線富蝶出市區照計至少都真係要停一停廣福/ ...

富蝶>大中拉71B上去咪得
fatpear 發表於 2020-4-6 15:54 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-6 09:39
幾點回應
1.除左加車之外,没有方法可以支持72和272E齊齊開30分鐘,繁忙開更密的班次
2.沙田有28K去大埔公路 ...

272E疫症前係第一班企滿/頂閘,第二班要企
疫症後搭過一次第一班都要企
下繁只係坐滿嗰條係272X
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-6 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-6 09:39
幾點回應
2.沙田有28K去大埔公路 ...

其實72同272e要齊齊開30繁忙時間開密啲, 唔係唔得嘅可以將大埔公路72A/74A兩條廢線剷除。
FBI2 發表於 2020-4-6 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2020-4-6 15:54
272E疫症前係第一班企滿/頂閘,第二班要企
疫症後搭過一次第一班都要企
下繁只係坐滿嗰條係272X

所以大埔青沙,首選係72拆線,次選係271拆線
hp8961 發表於 2020-4-6 17:18 | 顯示全部樓層
907B/C應延長服務時段,去到09:00/09:30都仲得
不過老實講,觀繞東隧同東廊到10點都仲可以成日塞,係而家疫症先少啲車,如果唔係又喺307坐個幾鐘先到灣仔

ps 唔知907B/C客量如何?
fatpear 發表於 2020-4-6 17:40 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-4-6 16:11
所以大埔青沙,首選係72拆線,次選係271拆線

作為荔枝角<->大埔嘅常客,272E如果全日我係直接受益最大(72慢到一個點......)但講真我都唔睇好大埔來往深長荔個盤夠支持72+272E兩條都全日
好多人都覺得72有沙田客加持,就算大埔客少咗都夠做,
但以我平時搭72所見,沙田客通常都只佔約3成客,主要都係靠大埔客,
問題係大埔客都唔係真係好多,
除非272E全日可以吸納到好多原本因爲72太慢而揀其他交通工具嘅大埔客,
否則以現時72大埔加埋沙田非繁時客量,唔見得好支持到拆多條全日線,
除非係72收得平又車程長仲要行兩次山,九巴不惜一切要陰乾佢就另計
0q9w8e 發表於 2020-4-6 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2020-4-6 17:40
作為荔枝角大埔嘅常客,272E如果全日我係直接受益最大(72慢到一個點......)但講真我都唔睇好大埔來往深 ...

半個北區已經夠撐起270B....
雖然有旺角/太子/大角咀