hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔青沙線討論
開啟左側

[問題] 大埔青沙線討論

tkf_2005 發表於 2020-4-10 00:55 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-4-10 00:13
如果話去中環上環嘅話,307何嘗唔係兜緊路?最直接係獅隧紅隧,行大隧就係行觀繞+東廊+告士打道先到金鐘, ...

無對比冇傷害

直接送舊迎新唔洗煩,,,

不過大埔/北區-青沙,致命傷係新城市對出,
KMB-ATE1 發表於 2020-4-10 01:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-9 23:01
咁搭307和907係同一班客,只不過大埔果邊西隧車似乎無咁受歡迎(從班次比例看)
馬鞍山自從有西隧車出現, ...

307C 變 907C 本身係要加兩班車,只不過因為開 907B,
而 907B 食埋原本 307C 太和嗰邊嘅客,
所以就改為加落 907B 度令兩條綫各開四班
KXEnviro | @KX675
271_N271 發表於 2020-4-10 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-9 23:58
謝指正,看來我的觀察是錯誤的,還
是做cd rom 算了

話雖如此,其實307 vs 907都係值得探討,
只係我覺得唔能夠賴晒大埔公路,
因為而家九巴死都唔改行顯田,
都依然快307一大截。

具體嚟講,以金鐘為例:
907C 18:15金鐘開,18:50塞沙田,
19:15前一定返到大埔中心,
除咗有TA嗰幾次,基本上每日都係咁上下。

307(自從有907C,我只係坐過幾次)
18:20通常有一班到金鐘,
我試過快嘅都要19:40先返到大埔中心。
平時我坐早5分鐘嗰班907C,
同樣時間已經沖完涼......
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-10 01:24 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-4-10 00:13
如果話去中環上環嘅話,307何嘗唔係兜緊路?最直接係獅隧紅隧,行大隧就係行觀繞+東廊+告士打道先到金鐘, ...

只要272X做得返72X既速度
咁其實就已經可以試改
做埋太子入旺角循環大角咀走
亦都可以幫條線加返大客源

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tkf_2005 發表於 2020-4-10 01:36 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-10 01:24
只要272X做得返72X既速度
咁其實就已經可以試改
做埋太子入旺角循環大角咀走

繁時120分鐘一單都黎緊...

唔建議長距離循環,

一黎一單太耐,

二黎距離長,途經路段不確定因素增加,影響班次,尤其循環點打後,

如果話SET循環點/換人唔換車,咁不如雙邊總站...
S3bl430 發表於 2020-4-10 01:43 | 顯示全部樓層
咁我覺得下繁和上繁本身有點不同, 所以我一直強調"上繁"
下繁東隧塞車係災難級別, 行紅隧反而有so,西隧更加快,
依樣野由之後坐88R/182X/373都幾感受到

PS
2014年九巴和運輸署原來想將307ABC全改青沙,但方案比人反對,最後只有307C成功開辦
另外,我check過307C加班並没有間接令307其他路線明顯減班
但980X/981P幾次加班都係靠減680X/681P班次
錯字連篇
271_N271 發表於 2020-4-10 01:43 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-4-10 01:36
繁時120分鐘一單都黎緊...

唔建議長距離循環,

旺角東唧到個位出嚟嘅話,已經可以直接改。
好多人話去旺角慢過72X,
其實實際上慢幾多?5分鐘內我覺得可以接受。
271_N271 發表於 2020-4-10 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-10 01:43
咁我覺得下繁和上繁本身有點不同, 所以我一直強調"上繁"
下繁東隧塞車係災難級別, 行紅隧反而有so,西隧更加 ...

全部改行青沙梗係ban啦,灣仔一定慢咗。
早幾年啲RDP真係幾垃圾,
頭先check咗272X全日都係14年提出,
咩人先會諗到旺角道泊街......
S3bl430 發表於 2020-4-10 02:51 | 顯示全部樓層

更新:0411

(更新:0411,紅線為更改部份)
依個係我在2019年8月10日 用ETA和一些假設模擬72vs 272E 以及 72Xvs272X的結果,信不信由大家決定
我認data數量係比較小

假設:
- 272E/X由廣福到青沙公路轉車站,非繁忙時段行車時間為W3時間減4分鐘
- 272X由中匯街到旺角道時間參考同時段13D由中匯街到西洋菜街的時間
- 272X由青沙轉車站至中匯街車程取自272X平均行車時間(因途中絕小塞車)
- 272E由青沙轉車站至光昌街/欽州街行車時間主要參考270B
- 全日平均巴士為九巴官方的平均數(72和72X為全日, 272E/X為繁忙時段)
- 如果ETA未能顯示當時的該班追蹤中班次的行車預測,會結合前幾班班次的ETA預測,推斷大概的行車時間,問題主要發生在72身上

*為模擬班次
72vs 272E
- 繁忙時段沙田塞車唔講得笑,72經大埔公路和市中心 竟然有能力和272E一戰
- 72 唔經大埔公路+市中心可以快約10分鐘
- 目的地是深水埗的話,72南行與272E互有勝負, 272E北行擁有絕對優勢
- 上繁大埔去青沙(32-39分鐘)遠比 下繁青沙去大埔(17-18分鐘)為慢

- 再睇返272X上繁大埔去青沙時間較272E快,相信272E班次是面對繁忙時段最塞車時段
-  72早上7:30-8:00往長沙灣/欽洲街組數好似有點問題, 但未必做唔到(前述ETA問題)

72X vs 272X
- 基本上以彌敦道為界, 彌敦道以西272X較快,以東就72X- 日間和晚間(14分鐘,没有列出)行車數據顯示72X在九龍塘至旺角一段應該受到塞車問題困擾,
272X往旺角則因需要繞經大角咀內街,時間上亦佔不了優勢

當時推算86C vs 286C 由第一城往返深水埗的模擬結果
第一城往深水埗:86C非繁贏2-6分鐘(實際:大部份時間打平手)
深水埗往第一城:286C非繁贏2-5分鐘(實際:贏5分鐘左右)

錯字連篇
bennyho1004 發表於 2020-4-10 11:22 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-4-10 02:51
依個係我在2019年8月10日 用ETA和一些假設模擬72vs 272E 以及 72Xvs272X的結果,信不信由大家決定
我認data ...

證明大埔用W3轉乘已經足夠,72都唔係慢,
如果可以解決沙田相信會更好