hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹
開啟左側

建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹

LauCT 發表於 2020-4-14 12:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於黃石碼頭一帶缺乏直達九龍市區的交通路線,為方便塔門、高流灣至西貢一帶居民前往市區工作,建議開辦96P線由黃石碼頭單向前往彩虹。
96P 黃石碼頭> 彩虹    每天上午繁忙時間服務
1黃石碼頭總站  
2高塘下洋        
3高塘        
4土瓜坪        
5北潭凹        
6北潭凹管理站        
7麥理浩夫人渡假村        
8鯽魚湖        
9上窰
10黃麖地        
11斬竹灣        
12西貢戶外訓練營        
13大網仔新村        
14大網仔
15亞公灣        
16鳳秀路        
17早禾坑        
18黃竹灣        
19麥邊        
20大環        
21木棉山        
22沙角尾
23西貢大會堂        分段收費起點
24大涌口        
25白沙灣        
26匡湖居        
27窩美
28打鼓嶺新村        分段收費起點
29井欄樹
30龍窩村        
31安達臣道        分段收費起點
32彩虹站
33紅萼樓
34彩虹巴士總站

全程車費$10.3
西貢大會堂起 $6.8
服務時間
星期一至五
08:05
星期日及公眾假期不設服務
用車:1輛

西貢區居民
將軍澳特快 發表於 2020-4-14 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
兜咁遠搵鬼搭,如果行西沙路帝琴後飛站到馬鞍山市中心,之後直上高速到窩打老道經太子去旺角東會唔會快啲?咁樣可做埋繁時馬旺特,假日又可以咁行(假日西沙路飛站廢事同99R撞)
charlesli0104 發表於 2020-4-14 13:34 | 顯示全部樓層

開08:15,再快都要差唔多個半鐘先到旺角東(仲要唔入彌敦道),D公司9點正就開工但係架車可能仲係彩虹,
不如開早一個鐘,甚至可以唔停白虹樓同埋彩虹站避開埋站時塞車

Anonymous 發表於 2020-4-14 14:37 | 顯示全部樓層

請問有冇實際統計數字睇下塔門,高流灣去旺角番工嘅人有幾多?
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-14 15:19 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-14 14:37
請問有冇實際統計數字睇下塔門,高流灣去旺角番工嘅人有幾多?

實際統計數字就冇,不過平日由西貢去旺角番工嘅人唔少架,旺角車(西貢至旺角紅小)經常客滿
西貢區居民
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-14 15:20 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-4-14 13:34
開08:15,再快都要差唔多個半鐘先到旺角東(仲要唔入彌敦道),D公司9點正就開工但係架車可能仲係彩虹,
...

最早可以開08:05嘅
西貢區居民
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-14 15:22 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-4-14 13:12
兜咁遠搵鬼搭,如果行西沙路帝琴後飛站到馬鞍山市中心,之後直上高速到窩打老道經太子去旺角東會唔會快啲? ...

行西沙都可以考慮,不過兜大圈加上泥涌已經有87E。
西貢區居民
Anonymous 發表於 2020-4-14 15:28 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-4-14 15:19
實際統計數字就冇,不過平日由西貢去旺角番工嘅人唔少架,旺角車(西貢至旺角紅小)經常客滿
...

咁點解唔西貢碼頭/俾盡你大網仔開?唔反對西貢開機場/直去市區車,但唔該唔好兜入啲偏遠地方
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-14 15:34 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-14 15:28
咁點解唔西貢碼頭/俾盡你大網仔開?唔反對西貢開機場/直去市區車,但唔該唔好兜入啲偏遠地方
...

因為西貢已經有小巴去旺角,西貢開佢哋一定反對,而且想方便黃石一帶居民為主,咁佢哋就唔使轉車可以直出市區
西貢區居民
kitarolo 發表於 2020-4-14 15:36 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2020-4-14 13:34
...

舊帖

留意返樓主喺其他帖嘅回應
有時為咗夾船期或其他少客
到應該用直升機做嘅通勤,偏偏
就走去用巴士私一程試辦。