hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 小蠔灣深水角徑興建骨灰安置所 建議特別巴士路綫安排 ...
開啟左側

[報刊新聞] 小蠔灣深水角徑興建骨灰安置所 建議特別巴士路綫安排

EX-TL 發表於 2020-4-2 16:30 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-4-2 16:24
咁嶼巴36與DB01R重疊多啲
定係DB03R多啲呢?

DB01R同骨灰安置所有咩關係?
kitarolo 發表於 2020-4-2 16:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:30
DB01R同骨灰安置所有咩關係?

我意思係話如果咁容易
加到站,咁DB01R加停白芒嘅話
嶼巴相信好樂意停辦36,與骨灰場無關。
HM3044 發表於 2020-4-2 16:39 | 顯示全部樓層
唔好打01R/03R主意啦
人地主力做非專居民巴士服務

東涌拉36做36S,ok
欣澳我建議用B5S做
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:42 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-4-2 16:38
我意思係話如果咁容易
加到站,咁DB01R加停白芒嘅話
嶼巴相信好樂意停辦36,與骨灰場無關。 ...

冇可能啦, 愉景灣巴士係居民巴士, 嶼巴係專利巴士, 前者係服務所屬區域的居民, 申請目的係食東涌去白芒客, 冇人會睬你啦!
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:44 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-4-2 16:39
唔好打01R/03R主意啦
人地主力做非專居民巴士服務

B線係口岸線, 就算城巴投到, 一定唔係B系.
kitarolo 發表於 2020-4-2 16:46 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:42
冇可能啦, 愉景灣巴士係居民巴士, 嶼巴係專利巴士, 前者係服務所屬區域的居民, 申請目的係食東涌去白芒客, ...

我#10已經話近乎無可能
係你曲解我原意
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:53 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-4-2 16:46
我#10已經話近乎無可能
係你曲解我原意

我係基於DB03R係一條居民巴士路線而建議深水角徑加站, 情況就好似NR線九龍 港島區只得單向的上落客站, 唔會對九龍 港島專利路線構成競爭, 你10#一開頭就話加站機會好低, 邊個曲解緊人地意思好明顯, 我仲要專登另文講明加站只限落客/上客你先明白, 仲要死撐!
kitarolo 發表於 2020-4-2 17:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-4-2 16:53
你10#一開頭就話加站機會好低, 邊個曲解緊人地意思好明顯, 我仲要專登另文講明加站只限落客/上客你先明白, 仲要死撐!

與其話我死撐唔好話你懶醒
DB03R非居民都搭得,咁唔排除
有人搭Round-Trip來往骨灰場。

即係欣澳去咗愉景灣再搭
反方向出欣澳喺小濠灣落車
或者掃墓完之後喺小濠灣上車
去愉景灣,再搭另一程去返欣澳。
EX-TL 發表於 2020-4-2 17:22 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-4-2 17:05
與其話我死撐唔好話你懶醒
DB03R非居民都搭得,咁唔排除
有人搭Round-Trip來往骨灰場。

DB線我搭過好多次, NR線都係街外人都搭得, 你由藍田站去九龍灣站一樣可以搭一程入沙田, 再搭一程出九龍灣, 的確冇人阻到你.

如果係平日由欣澳站去骨灰龕場, 你可以試下欣澳站上車, 愉景灣隧道口睇下落唔落得, 落得嘅根本唔駛搭到入愉景灣再搭多一程.
kitarolo 發表於 2020-4-2 17:44 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-4-2 17:22
DB線我搭過好多次, NR線都係街外人都搭得, 你由藍田站去九龍灣站一樣可以搭一程入沙田, 再搭一程出九龍灣 ...

港鐵無所謂啦,月台塞滿
政府都係勸喻多等N班車

你原意係唔想街外人
影響非專居民車,但入
愉景灣時小濠灣祗准上
結果咪令愉景灣居民去
欣澳時難咗上車咁解……