hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 由屯門市中心去將軍澳天晉,你會點樣搭? ...
開啟左側

[其他] 由屯門市中心去將軍澳天晉,你會點樣搭?

paul2357paul 發表於 2020-4-7 21:59 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2020-4-7 12:17
唔保鐵就一定會揀259D/62X轉296A/C
保鐵就259D/62X/61X黃大仙落地底

其實屯門來往將軍澳全程保鐵都係個半鐘內搞掂而且都係$25內,真係咁難頂?
https://www.youtube.com/watch?v=iLDvFYsZ02U一個比較話哂俾大家聽就算咁極速既屯門東九龍巴士線都唔係咁易完勝港鐵,除非去到深夜條條老龍巴士線都揸到賽車咁樣。
263轉798果D價錢上已經與全程保鐵差唔多價。

paul2357paul 發表於 2020-4-7 22:03 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-4-7 19:35
唔係應該去程荔枝角(60x除外) 回程旺角東(只限58x,59x,67x)咩? 我見好多人都咁樣  
(深井人更甚  但我當 ...

旺角轉將軍澳巴士果批祝你好運,
尤其是98C98S果D仲要特登塞多D旺角道洗衣街......
paul2357paul 發表於 2020-4-7 22:23 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-4-6 00:52
唔會坐x啦 樓主個目的地係天晉 坐296a就算識飛落到地都要行十分鐘 而大家都知296a唔識飛
而290x 最慘係尚 ...

290X九巴掛住搶調景嶺去將軍澳工業邨既796X分段客搞成咁。
不過三巴冇個識用環保大道左轉寶順路。
嚴格上黎講290X最好寶康路直接來往將東算數,調景嶺直達咪鬼理。
HS1588 發表於 2020-4-7 23:22 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-4-7 19:35
唔係應該去程荔枝角(60x除外) 回程旺角東(只限58x,59x,67x)咩? 我見好多人都咁樣  
(深井人更甚  但我當 ...

要轉巴士又有位坐, 藍田觀塘都轉得啦要時間穩定就全程鐵, 邊會有人去將軍澳坐巴士出西九龍轉鐵架, 識咁樣坐巴士先轉既, 都坐去龍翔道轉啦
回程坐綠線唔去太子轉, 要突登轉埋東鐵坐旺火三寶, 貪亞皆老街塞得夠耐 ?
同埋你又點知呢班客係來自將軍澳轉車 ? 唔好嗡得就嗡
tonychow 發表於 2020-4-8 17:54 | 顯示全部樓層
老老實實,就算依家開始罷鐵,選項 4 或者 5 應該最正路,而我最後投咗 5 嘅,因為市中心出發
如果其他區出發,我會揀 4,問題係如果單純比較美孚 - 屯門一段,西鐵好大機會跑贏 62X
屯市要快就要轉車或者等 259D 時段,但去到轉車站都仲有不穩定因素,依家非繁成日三飛都要等超過 10 分鐘,同埋有 259D 直上時段已經無咗巴士專線加持
62X 贏只會係美孚 - 黃大仙一段(我美孚轉線可以 3 分半鐘行完,但係會有少少急),仲要兩段山脈公路唔塞車先有優勢
問題係 62X 去到彩虹同觀塘道又會遇到無定向塞車,到時坐喺巴士上面只會變咗玩自己
相反綠線通常無咩伏位,真係怕貴就 $515 全月通見啦
tonychow 發表於 2020-4-8 18:01 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2020-4-7 23:22
要轉巴士又有位坐, 藍田觀塘都轉得啦要時間穩定就全程鐵, 邊會有人去將軍澳坐巴士出西九龍轉鐵架, 識咁樣 ...

調景嶺計,旺角東出平過太子出,不過依然無謂
咁想有位坐仲要已經轉咗東鐵,落紅磡坐到尾仲好
GZ4031 發表於 2020-4-8 22:42 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-4-7 22:03
旺角轉將軍澳巴士果批祝你好運,
尤其是98C98S果D仲要特登塞多D旺角道洗衣街......
...

呢招唔會響星期一到六中午晚繁同星期日中午用....
係岩我有時假日一朝早9點幾用....
andy92 發表於 2020-4-8 22:44 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-4-8 18:01
調景嶺計,旺角東出平過太子出,不過依然無謂
咁想有位坐仲要已經轉咗東鐵,落紅磡坐到尾仲好
...

保鐵既話過兩次海係快過搭綠線
GZ4031 發表於 2020-4-8 22:54 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2020-4-6 16:29
正常非巴士迷通勤客去將南的話, 61X / 其他東九線轉綠色線最正路
係開始罷鐵之後, 先會諗轉 296A 行過去,  ...

我都係相信將軍澳呢個地方因為路網太多十字口, 燈位多而小區距離都有番咁上下
所以我自己遊走將軍澳會有4 5種方法, 針對係去邊part

寶林翠林康盛會考慮290 290A 290X 為先, 今日都測過同A29係同步由欣景路去到黃大仙站
其次係10M, 98AC會係最後一步咩車都冇先用

坑口就102 102B A29 為先, E22A係用黎包底, 富康行入去, 淨低既全部見到都唔會上

將廣/寶盈以南一帶  E22A 富康同290睇下邊架黎先, 唔係先296AC, 290X唔趕就會考慮

尚德296ACD就一定架啦, 再唔係先796C/X/E22A

調景嶺真係得番E22A同290X 係時間內可接受, 除非一早決定要旺角轉796C, 唔係十成九都要地底見

咁樣已經證明呢區唔係冇選擇, 不過好多時都要用駁腳, 甚至要AE線做埋, 先做到車接車, 快上快既效果
Anonymous 發表於 2020-4-8 23:27 | 顯示全部樓層

唔知大家有冇睇過嗰段寶琳去大興嘅片。雖然起點同終點都有分別,唔可以直接比較,都有啲參考價值嘅

嗰段片入面258D送車尾,66M要等都仲快過全程保鐵。有人會話係因為輕鐵送車尾先輸,但紅線同西鐵冇得坐(去將軍澳嗰程可能連綠線都冇位坐),轉西鐵同輕鐵要行一大餐,輕鐵都唔容易等(如果去市中心就唔駛坐嘅,但都要行) ,舒適度都輸曬。

而258/259/62因為行青朗所以美孚至屯門段都係有優勢。美孚去屯門搭西鐵要27分鐘,而30分鐘係可以由畢架山去到屯中(根據USHB,雖然實際感覺都差唔多),62X由畢架山去到豐景園都係27分鐘。繁時仲可以搭適合嘅繁時線(267X,252X),唔駛轉車。

不得不否認嘅係巴士繁時出事嘅機率的確幾高,因為經過彩虹交滙處,龍翔道同屯公,所以睇下你點取捨。如果係繁時而有得坐,慢10分鐘左右都可以接受,但非繁唔易出事(唔想入新蒲崗咪搭290/290x/轉E22A)咁搭巴士就赢曬