hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問和合石,銘賢路,橋頭路通宵停泊問題 ...
開啟左側

[問題] 問和合石,銘賢路,橋頭路通宵停泊問題

oldmancheung 發表於 2020-4-5 18:49 | 顯示全部樓層

fokck 發表於 2020-4-5 15:04
就我所知就好少司機會咁行(我相信你指既係私牌由大窩西北行繼續去,行和興路,迴旋處,銘賢路,橋頭路 ...

總站九龍坑岩岩過左橋頭路,所以無乜司機咁做
同上面講果3個位已經係最常擺既地方,和合石總站入面都係比較少

之前移前左九龍坑個站,見過有司機擺係橋頭路邊,但個站移番就未見過啦
Neutroginger 發表於 2020-4-5 22:43 | 顯示全部樓層
1. 九巴有, 龍運冇
有員工接送車經過去大埔, 上水

2. 夠鐘自己埋位開就可以

3. 果度中途站, 冇位擺車, 理論上都係抖夠皮先揸過去, 到站即開

JX9097 發表於 2020-4-5 23:18 | 顯示全部樓層
愚問
根據北區區議會界線圖
九龍坑巴士站應該啱啱踏入咗北區入面?

睇圖似係橋頭路口就係北區/ 大埔界線
而巴士站就喺橋頭路以北
所以嚴格嚟講應該算係北區?

參考: https://www.eac.hk/pdf/distco/2019dc/final/dc2019n1.pdf
bennyho1004 發表於 2020-4-5 23:29 | 顯示全部樓層

根本74D可以用小巴做大窩西-東九,大埔-白石角274P全日就得
好過而家浪費資源
白石角一係搵石門一齊做/74X特車
gy9308 發表於 2020-4-6 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層
答到你1)有員接 但有司機會唔等 踩單車走
kitarolo 發表於 2020-4-6 07:34 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-5 23:18
愚問
根據北區區議會界線圖
九龍坑巴士站應該啱啱踏入咗北區入面?

如果用MyMapHK睇就仲喺
大埔區之內,#9話特登唔想涉及
北區區議會而揀呢個位係有原因
kitarolo 發表於 2020-4-6 07:50 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2020-4-5 23:29
根本74D可以用小巴做大窩西-東九,大埔-白石角274P全日就得
好過而家浪費資源
白石角一係搵石門一齊做/74X特 ...

74D咁嘅服務時段
俾乘客返中班/夜班咩
逢係呢類「擇界位」有排拗
74C就話做大窩西早繁出東九
一樣無直車早繁由大窩西到白石角

70X做埋大窩西最後要
咁拆返條74D出嚟,72一樣
因為沙田客比例唔低而難以
離開源禾路。到白石角有一邊
係大埔、一邊沙田,唔通又會出現
「沙田區邊緣」做起點向南行嘅線?
定係吐公轉車路? (雖然我自己唔想)
felix_tinyan 發表於 2020-4-6 08:22 | 顯示全部樓層
遲下和合石墳場起緊巴士總站(橋頭路轉左),唔知74D,74C,273C和271P會不會搬入去這個總站呢?
kiwai 發表於 2020-4-6 08:57 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-4-6 07:34
如果用MyMapHK睇就仲喺
大埔區之內,#9話特登唔想涉及
北區區議會而揀呢個位係有原因 ...

睇完呢幅圖, 我就覺得九龍坑南行巴士站係大埔區, 北行就係北區
kitarolo 發表於 2020-4-6 09:11 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2020-4-6 08:57
睇完呢幅圖, 我就覺得九龍坑南行巴士站係大埔區, 北行就係北區

如果計乘客上落車踏足嘅位置,你啱

但#18所問嘅又會成另一「隱憂」