hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [FF] 屯馬綫(沙田段) 之月台閘門路綫圖
開啟左側

[FF] 屯馬綫(沙田段) 之月台閘門路綫圖

AlexLee 發表於 2020-4-6 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

宜家屯馬綫沙田段(原馬鞍山綫段)的門與門之間嘅位較窄,閘門路綫圖只可以貼喺較窄嘅Fix Panel上...
而龜龜喺屯馬綫一期通車後,亦壓縮咗閘門路綫圖上嘅站名,大大咁降低咗可讀性

目前一期通車後嘅窄版閘門路線圖 (兩星期前攝於大圍站3號月台)
WhatsApp Image 2020-04-04 at 3.26.37 AM.jpeg

由於空間所限,相信日後全線通車後,一直線已不足以容納全綫27個站,
而路綫圖亦唔可以好似幕門路綫圖咁橫跨兩度門去貼 (因需要貼喺Fix Panel玻璃後方)
預計「壓字」嘅情況將會更加嚴重 :L

小弟FF+劣改了一下屯馬綫沙田段 (大圍至烏溪沙站)嘅閘門路綫圖
以大的反「匸」形設計,以容納在內圈的高鐵轉乘
而烏溪沙站、車公廟同大圍站其中一面月台嘅路綫圖會左右翻轉以配合番行車方向

我儘量無去壓縮字體 (中文就無壓縮到,但係英文真係沒辦法...有啲站名真的長得濟

同埋本身想將站名全部放外圈,轉乘路綫放內圈
但是何文田真係無位擺
所以唯有將觀塘綫的轉乘放喺出面

相信四邊應該可以剛剛好放得落而不背玻璃的白邊遮蓋
雖然想好似真路綫圖咁放番喺玻璃後面,奈何我嘅PS技巧真係一般

感謝 @AlexanderOscar提供嘅地鐵宋
原圖credit to HeiCheung
24/4 更新Version 2.0
22.png TMLWKS1.png

評分

參與人數 5aPower +3 HugeC +40 收起 理由
iPenguin + 10 大師級作品
ytxmobile + 1 + 5 多謝分享
tonyng + 1 + 10 Huge C , 幾可亂真~
kinkisharyo + 10 其實整得好好,希望唔好介意我個搞笑改圖.
DIH + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

kinkisharyo 發表於 2020-4-6 16:44 | 顯示全部樓層
有冇諗過其實會係咁路線圖source: LxfrnT

評分

參與人數 5aPower +3 HugeC +50 收起 理由
iPenguin + 10 經典相片
kc_loo + 1 + 10 大師級作品
cobalt174 + 1 + 10 大師級作品
tomtom2015 + 1 + 10 大師級作品
AlexLee + 10 唔都有睇過呢個,笑死我 XD

查看全部評分

tonyng 發表於 2020-4-6 16:56 | 顯示全部樓層
比起「壓縮大法好」,其實這個C字型設計不錯。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 10 Thanks Tony兄 :)

查看全部評分

newlife 發表於 2020-4-6 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層

kinkisharyo 發表於 2020-4-6 16:44

啲字睇得咁辛苦,港鐵一定唔會採用,最多只會匚型顯示全綫車站。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| AlexLee 發表於 2020-4-6 17:48 | 顯示全部樓層
kinkisharyo 發表於 2020-4-6 16:44

我之前都有睇過呢個笑死我 XD

不過龜龜有個無謂嘅堅持
就係佢淨係會壓縮啲知
唔會壓縮圖或者Icon (例如係車站個圈)

所以我都好想知道實際通車之後會點顯示

樓主| AlexLee 發表於 2020-4-6 17:54 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2020-4-6 16:56
比起「壓縮大法好」,其實這個C字型設計不錯。

Thanks Tony兄
除咗C形我都有諗過其他形狀
但係最尾都係覺得呢一個
最簡單同慳位 (可以喺而家個路綫圖嘅位置放得晒咁多個站)

不過都會有取捨
例如何文田站個轉車太貼紅磡個東鐵綫
被迫要放喺外圈
希望龜龜會諗吓到時點樣處理
 樓主| AlexLee 發表於 2020-4-6 18:03 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-4-6 17:00
啲字睇得咁辛苦,港鐵一定唔會採用,最多只會匚型顯示全綫車站。

我都覺得最大機會係「匚形」

當初有整過一個扁啲嘅版本 (扁啲類似⊂形)

但係高鐵嘅轉乘放唔到喺柯士甸嘅正上方
同埋站同站之間真係太窄

我都有諗過將啲站名上下咁擺 (跟番龜宜家嘅做法
但係驚最尾出到嚟太密質質
所以最尾先決定站名放外圍
轉乘站儘量放內圈

sancouve 發表於 2020-4-6 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2020-4-6 18:03
我都覺得最大機會係「匚形」

當初有整過一個扁啲嘅版本 (扁啲類似⊂形)

龜仔可能懶得同你慢慢畫,求其將佢斬件分兩三行出就算,反正佢合併之後整嘢已經冇美感可言

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
iPenguin + 2 英雄所見略同

查看全部評分

DIH 發表於 2020-4-6 21:44 | 顯示全部樓層
左右其實重有位,如果將啟德至何文田四站向右拉開,會唔會可以做到較歸一的效果?
 樓主| AlexLee 發表於 2020-4-7 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-4-6 21:44
左右其實重有位,如果將啟德至何文田四站向右拉開,會唔會可以做到較歸一的效果? ...

其實我都預到差唔多啱啱好咁濟
因為其實龜嘅一貫做法係將路綫圖貼喺玻璃後面
而佢塊玻璃又有條都幾闊下嘅灰色邊

所以如果再微調,應該要將條綫向左移啲啲
去騰出空間去將啟德至何文田嗰幾隻字擺出少少