hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [廢物再利用系列 2] 85B 及 95M 合併新線 295 沙田美田- ...
開啟左側

[廢物再利用系列 2] 85B 及 95M 合併新線 295 沙田美田-康盛花園

樓主| 天空之神 發表於 2020-4-8 19:09 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-4-8 18:53
如果去唔到最多人嘅沙中,康翠要等20-30分班,兜坑口塞將隧,然後大老山再轉一次88/X
橫掂都係轉車,搭290系落 ...

所以重點係兩隧轉乘
康翠如上所說只係打劫 95M 資源

因為坑寶根本係開 290 系果陣劫無可劫
.
Citcalag 發表於 2020-4-9 01:23 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-8 11:22
$13.2 因為大老山隧道轉乘累事
去北區就係 $14.8 大埔及沙田馬鞍山 $13.2
如果跟正798 收$10.5,去大埔就 ...

有原因唔代表合理,你解釋到$13.2,唔代表個客會覺得合理
  • 我睇唔到有好大既通勤需求
  • 山下客搭鐵路,你條線去到既地方大部份都係馬鐵可接受部份範圍內,而且而家可以喺鑽石山轉車,去城河東一帶比以前較為方便,你條線本身吸引力就唔大,而且又唔係平,點解要特登等廿分鐘等你
  • 山上客要兜坑口 + 塞將隧,咁不如行山路轉車好過

成件事比我既感覺係夾硬為左接連轉車站而盲目開線。就算真係要開,我寧願唔經轉車站同88重組,95M原線到寧波第二中學後,停順利邨公園,跟290到紅萼樓後上大老山隧道。88縮到寶達,班次不變,用車撥比新線。好處:一、舒緩88頂閘情況,未來石礦場人口會增加,拆線係必需。二、秀茂坪唔需要兜上安達泰,加快車程。三、可以做埋順利客、而彩虹客可以叫兩味 (88+新線),變相班次頻密左,繁忙時間容易d上車。
 樓主| 天空之神 發表於 2020-4-9 15:00 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-4-9 01:23
有原因唔代表合理,你解釋到$13.2,唔代表個客會覺得合理
我睇唔到有好大既通勤需求

同 798 一樣
港鐵要轉 2 次車
295 可以一程過

另外可以於大老山隧道
轉乘 74X 277X 277E 來往北區大埔
以及 85M 89D 來往馬鞍山
相對 798 轉東鐵 / 682 比較方便快捷,相比起黎會有競爭力

$13.2 價錢問題,上面講左唔再討論
如果通勤無需求 798 就唔會咁大量客來往將軍澳及沙田
我認同票價有下調空間但先要解決大老山隧道轉乘問題

唔停將轉,即係將來康城同尚德都無機會轉到新線
坑口繼續無直車入隧道
坑寶班客繼續送哂比 798,同埋要兜上秀茂坪同四順,倒客之舉
.
miklcct 發表於 2020-4-9 16:06 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-9 15:00
同 798 一樣
港鐵要轉 2 次車
295 可以一程過

要轉車嘅話我不如搭其它又平又密嘅線去轉,使鬼搭你條20-30分鐘一班又收得貴嘅垃圾線。

亦即係話,呢條線只有唔使轉車嘅客會搭。但係佢唔到沙田市中心,又邊夠客支持條線?如果我喺翠林出發,兜得坑口來不如95/290彩虹見啦!喺坑口出發?我全程搭地鐵,3程就到哂成個沙田新市鎮(市中心、禾輋、火炭除外,不過有798去到,呢3程地鐵班次加埋都唔使20,重要經鑽石山轉入大圍唔慢得去邊)

重有康城同尚德:康城嘅話一定唔使諗,保鐵。調景嶺同鑽石山轉完搞點,去沙田市中心就出轉車站轉798都唔搭你條垃圾。尚德?要去大圍同沙田圍嘅話,我搭頻密296A去觀塘轉直達車唔好得過你條垃圾要成30分鐘一班重要喺沙田左兜右兜?!
結論:呢條線等執啦!

263之所以咁成功係因為兩邊都經市中心,但呢度所謂成功都只係非繁15分鐘一班,同101之類嘅車海再有一大段距離,有啲非市中心客繼續寧願喺荃灣轉車好過,例如紅橋搭去第一城,58M直接轉43X都未必等你15分鐘一班嘅263。

進智公交
 樓主| 天空之神 發表於 2020-4-9 16:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-9 16:06
要轉車嘅話我不如搭其它又平又密嘅線去轉,使鬼搭你條20-30分鐘一班又收得貴嘅垃圾線。

亦即係話,呢條線 ...

重申一點,翠林班客要快一早落左去寶達或者彩虹轉 88

剩係打車費貴呢點對成件事根本唔會有幫助
但你又走去支持又貴又慢既 272E 一樣

我夠想去沙田 $10.5 大埔 $13.2
但大老山隧道轉乘咁廢可以點處理?

.
miklcct 發表於 2020-4-9 16:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-9 16:36
重申一點,翠林班客要快一早落左去寶達或者彩虹轉 88

剩係打車費貴呢點對成件事根本唔會有幫助

我條272E係有直達客會搭,搭得直達線好少計較價錢,你條垃圾連直達需求都無,搵鬼搭。
進智公交
將軍澳特快 發表於 2020-4-9 16:54 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-9 16:40
我條272E係有直達客會搭,搭得直達線好少計較價錢,你條垃圾連直達需求都無,搵鬼搭。
...

同意, 大圍demand唔大, 不如改去大埔仲大demand
Citcalag 發表於 2020-4-9 17:59 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-4-9 16:54
同意, 大圍demand唔大, 不如改去大埔仲大demand

同意,仲可以出將隧後跟798到大老山,然後入一入大學站後去大埔,補返大學站及大老山隧道之間無任何直達車既空位,方便中大學生/將軍澳客轉車入科學園
 樓主| 天空之神 發表於 2020-4-9 18:02 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-9 16:40
...

其實 295 一樣有直達客
但一定比例上較多係轉車客

咁 85B 同 95M 本身都係垃圾堆走出黎
換一條無咁垃圾既線都叫贏左

九巴來往將轉同老轉根本無車
下下要 98A 296A 出到觀塘道轉,用既剩車程時間比 295 多
今日班次唔理想,但能做起之時就可以好似 263 咁做
當年 263 17-25 分鐘一班都係慢慢做到 4 分鐘一班

時代係要更替,要改變觀塘轉車既思維
如果唔係將軍澳往其他新界東既連結,
就係因為新巴開左 798 而斷開
.
miklcct 發表於 2020-4-9 18:33 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-9 18:02
其實 295 一樣有直達客
但一定比例上較多係轉車客

263 4分鐘一班?你咪吹咁大啦。而家條線大部分時間仍然係15分鐘一班(以往未有屯轉之前係15-20)。

呢條垃圾20-30分鐘一班,有得揀都唔用佢來轉。263有咗屯轉之後係好咗少少啦,但係喺荃灣轉更平更密嘅情況之下,除非其中一端係有263,否則好少人會想搭3程中間係有疏車線。

重有:將軍澳去沙田,新市鎮任何兩點無直達車嘅話都可以一係經觀塘,一係經彩虹搞掂,重要兩程都唔算疏(通常非繁15分鐘一班以內,如果涉及91M同290就疏少少)以前屯門新市鎮去沙田新市鎮有好多位係荃灣轉唔到嘅(例如去大圍,去馬鞍山市中心),一係搭到葵涌先轉(重要唔係原站轉,如果第一程係59A/66更加無優惠),否則本身已經要3程,咁有263中間嗰程就自然轉做263。將軍澳來往沙田唔存在呢個情況,觀塘/彩虹有齊直達車去沙田每一個角落。
進智公交