hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九巴一直都唔識增加直達靈康路即靈實醫院沿線巴士線 ...
開啟左側

[問題] 為何九巴一直都唔識增加直達靈康路即靈實醫院沿線巴士線

樓主| paul2357paul 發表於 2020-4-8 14:11 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-4-8 09:58
有幾多巴迷需要去靈實醫院?

輕鐵哥其實都只係替某D兩蚊客嘲諷姐
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-4-8 14:24 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-8 10:10
其實 107 都無咩人搭,搞好 13 就得。

成個將軍澳山下都冇乜客來往靈實醫院(計埋員工)?
既然九巴咁唔想做296M,
搵幾條對外線分左佢很正常。

唔似元朗區果邊咁積極特登留條276兩邊繞經博愛醫院,將博愛精神傳俾元朗區居民,甚至比起為朗善邨居民提供北區快線方面更積極。
hk20020062 發表於 2020-4-8 16:53 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-4-8 09:58
有幾多巴迷需要去靈實醫院?

去精神病院需求更大

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
GD2923 + 1 給你一個like
ATSE40 + 1 精闢見解

查看全部評分

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

如何需求大,大把公司爭住開la, 連小巴都養唔起,巴士wo....
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 17:03
如何需求大,大把公司爭住開la, 連小巴都養唔起,巴士wo....

係如果,不是如何,打錯
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-4-8 18:09 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 17:03

但世估唔到有條796P終於破格了,
特登用寶康路靈康路寶順路入將隧既走線之餘,靈康路亦順便加站,為將東及將南居民帶來直去靈實醫院既順風車。
雖然E22A其實亦以相同既走線入將隧,但靈康路飛站,免除咗收$24做去靈實醫院客既過醜屈錢形象。
相比起九巴過於將296A/C/D尚德邨巴化,
起碼新城仲有關注鄰近既富康花園亦需要直出將隧巴士線。
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-4-8 18:15 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-4-8 11:48
冇醒起13都屈落去靈實
不過兩者又唔一定係對立嘅
只係靈實真係唔大需求

亦醒起108A亦單向經靈康路,係296M既短版。
JX9097 發表於 2020-4-8 18:54 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-4-8 13:51
其實呢,13係疏到媽到唔認得。一兩年前個個星期都去靈實醫院,通常係星期六下午。成條13得兩部車行,觀塘 ...

所以基本上主力做好107就算啦
要駁黨鐵, 有; 要駁巴士, 亦有
volante8657 發表於 2020-4-8 19:27 | 顯示全部樓層
首先,靈實係有善終病房,但醫院本身未至於去到沙田慈氏果種純粹嘅療養院
我住過靈實前後4個月,照樓上道理,我是誰我在那?

第二,病人要來回2間醫院(or in general,有關病人入院出院)的話,病房會叫定NEATS
始終有d病人坐唔到輪椅要瞓stretcher,所以考慮住院病人出入而諗住用公共巴士去解決似乎諗多咗
起碼同14H/28B車門診病人有分別先

第三,靈實探病時間會畀急症病房多咗個午飯時間(12-2,4:30-8:30)
而有d家屬會好勤力日日陪病人食午飯
要考慮107點執嘅不妨參考下
不過,好多家屬都話,等得107嚟,行路都已經到咗
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-4-8 18:09
但世估唔到有條796P終於破格了,
特登用寶康路靈康路寶順路入將隧既走線之餘,靈康路亦順便加站,為將東 ...

喺尚德做總站只可以做村巴囉,如果唔做村巴,唔通兜去坑口?兜去坑口陣間又畀某啲人話佢慢㗎喇,而且尚德最近將軍澳隧道, 直出觀塘最方便,又吸引到乘客,梗係做村巴啦。