hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九巴一直都唔識增加直達靈康路即靈實醫院沿線巴士線 ...
開啟左側

[問題] 為何九巴一直都唔識增加直達靈康路即靈實醫院沿線巴士線

JX9097 發表於 2020-4-9 13:11 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-9 13:06
因為馬亞木將條線加停尚德,拉長左里數,最高收費可以收成 10.2,
到三仁一投投到 8 蚊去做,得佢投,無 ...

不過寶林入靈實
經一經尚德似乎都係順住路嘅選擇
(只怪寶康路南行唔可以右轉靈康路)
talktogether 發表於 2020-4-9 13:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-9 13:04
106真係唔知佢可以靠咩維皮...107只要做番好些少都應該唔使點蝕嘅
115都應該唔多做得起...收支平衡都唔錯 ...

106係蝕的,收得仲貴過馬亞木$8.7,九龍灣企業廣場就設MTR$2機
dennis28a 發表於 2020-4-9 14:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-9 13:11
不過寶林入靈實
經一經尚德似乎都係順住路嘅選擇
(只怪寶康路南行唔可以右轉靈康路)

唔關事,而係一直都行錯路,如果想做寶林,就應該行完新都城經景林走就得。
以前都有 107 司機偷雞咁行。

下年靈實醫院完成擴建,你估下 13 成功開特別班次直落觀塘站,定係 107 改善經營環境?
分分鐘 107 做唔住機會率更高。
惡意回復是不道德的行為。
GZ4031 發表於 2020-4-9 14:06 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-9 13:06
因為馬亞木將條線加停尚德,拉長左里數,最高收費可以收成 10.2,
到三仁一投投到 8 蚊去做,得佢投,無 ...

其實得意個位係, 明知收8蚊會趕客去13甚至行路, 講緊有796P既話直頭已經差唔多夠直出九龍
我唔理最高收費幾多, 咁正常客都會覺得貴掛
參考醫院線, 離譜既407都係十蚊, 仲要都算係行咁遠水路
近年最良心既例子, 413 一定榜上有名, 7個4 7個6咁蝕住做仲要學生長者半價, 人地跑橋再跑荃灣路上山都未收8蚊

107蝕係人都知, 行一行入將軍澳, 次次見到佢都係1 2個客咁走人
吖咁既然都係, 不如106 107合併做算啦, 尚德開經靈實寶林之後上山出九龍灣
反正296M又唔想做, 106 同107 加埋一齊開12/15分鐘定點, 咁既走線7 8架車咩都夠
全程當你收番十個半
整個五蚊分段係尚德來回康盛
其他野跟番106收費

佢地成個pool講緊連埋115 有13架車, 呢到就算用8架, 都仲有5架未用, 115咁既走線, 3架車都夠頂啦 (咁疏)
仲有2架比佢地自由發揮

296M 又多個理由去死, 區內又唔洗硬食8蚊 (留意番, 青衣區既小巴佬真係好識做生意, 5蚊葵芳6個6荃灣)

JX9097 發表於 2020-4-9 14:17 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-9 14:04
唔關事,而係一直都行錯路,如果想做寶林,就應該行完新都城經景林走就得。
以前都有 107 司機偷雞咁行。 ...

但係107本身新都城開出之後係停寶林站停完寶林站又真係咁行最"順路"
之後回頭就梗係直接用寶康路返去寶林站最方便

去程除非直頭連寶林站都唔停
咁就可以經寶林北路(景林), 寶順路
尚廉樓外迴旋處u-turn返靈實
JX9097 發表於 2020-4-9 14:17 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2020-4-9 13:16
106係蝕的,收得仲貴過馬亞木$8.7,九龍灣企業廣場就設MTR$2機

梗係蝕啦
全程仲貴過111, 慢又慢過人
半程一樣唔見得平, 站位亦唔就腳
(只停裕民中心, 牛頭角站)
0q9w8e 發表於 2020-4-9 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-4-9 14:17
梗係蝕啦

改行樂華淘大算啦
JX9097 發表於 2020-4-9 15:09 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-4-9 14:56
改行樂華淘大算啦

不如引入低地台車, 改經聯合醫院平台
九巴又可以取消95M, 93A/ 98A等等又可以重組

去程: https://goo.gl/maps/zFNkEwNsHGFggCoq8
回程: https://goo.gl/maps/QR3dZp3MbzjV9nbG8

GZ4031 發表於 2020-4-9 15:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-9 14:17
梗係蝕啦

根本要快又唔會考慮, 要慢又有大把車

快既上左98D 297 直出, 反正都係十蚊內, 平過你
山上去九龍灣商貿就111
山上流水出牛頭角就98A都夠直接, 唔岩就93A 95M協和街
寶達打落去已經係車海1A, 13M 13D 13X 213X 甚至連89AC 呢類小巴都有份幫手打佢

根本106一係加密再改定為做過山線, 好似你所講做埋聯合
一係同107合埋做, 加密班次加強競爭, 做將軍澳山上山下區內流水同時做靈實出九龍, 再用班次執下93A 95M 98A雞
ViviTse 發表於 2020-4-11 05:04 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 19:32
喺尚德做總站只可以做村巴囉,如果唔做村巴,唔通兜去坑口?兜去坑口陣間又畀某啲人話佢慢㗎喇,而且尚德 ...

雖然我都唔同意樓主嘅講法,但係反對還反對,個原因都唔該合邏輯少少......費事畀人感覺好似無任何合理原因就盲反一餐咁。

「尚德做總站=只可以做村巴」:呢樣係咩邏輯...... 咁某d區議員不斷要求296D經調景嶺係咩黎......?

「唔直出=畀人話佢慢」:其實路線規劃唔係要完全零反對聲音,而係令各區乘客車程變得合理,
路線可以有快有慢/輪流直出,例如一條線A區直出,另一條線就B區直出,
正如98C康翠直出,690寶琳直出,兩區各有直出市區嘅隧道巴士。

「尚德最近將軍澳隧道」:可惜事實並非如此,其實除咗康翠之外,大部分住宅所集中嘅小區其實都好近將隧。
》For your reference, 用Google Maps揾咗少少data,觀塘游泳池東行巴士站去將軍澳各小區嘅里數:
閣下所講嘅市中心/尚德(唐明街公園東行站)里數要5.4公里,調景嶺(彩明苑彩富閣)亦係5.4公里(即係一樣近),
而環保大道(蓬萊路)里數只係5.0公里(更近),寶林/坑口(景林邨景榕樓/aka頌明苑)更只係4.0公里(最近)。
》而如果閣下認為呢幾個只係小區頭站/客量不足,咁我哋睇吓深入埋各區嘅「大站」之後嘅里數:
市中心/尚德(尚德總站)超過5.5公里(Google Maps未能估算唐明街路口左轉後只限專線巴士途經路段之里數),
調景嶺(彩明苑彩貴閣)約5.8公里(與尚德之里數相近),環保大道各站上落人數較平均(無話邊個特別「大站」),
寶林(欣景路)只需4.9公里(短過尚德),坑口(重華路)更只需4.8公里(最短)。
》如果透過分析上面收集嘅數據,撇除環保大道,最近將隧嘅係坑口,其次寶琳,之後先到尚德。
》所以因為「最近」將隧係296A、296C、296D、296P總站直出嘅主因,睇怕難以成立。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆