hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 904、905研究
開啟左側

[其他] 904、905研究

miklcct 發表於 2020-4-11 21:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

904同905係我近年搭得最多嘅兩條過海路線,由我入HKU開始一直搭到而家,睇住地鐵通之後904由可以頂閘變吉車遊街,905由線王級淪落到非繁20分鐘一班,覺得好可惜。呢兩條線係特快線,由旺角來往西環遠遠快過地鐵喺中環轉車,快嘅話喺旺角上車,10分鐘已經去到過海後頭站,15分鐘已經由旺角去到堅尼地城,而且又唔似得紅小咁得有限嘅地方上車,遠遠比紅小方便,車費又最平,我真係好想呢兩條線可以重現昔日光輝。
首先分析904。904喺西環嘅覆蓋範圍喺嘉安街以西,同18X以及西行嘅18P一樣。呢三條都係特快線,西行客量最好嗰條叫18P,由北角開,經炮台山,灣仔北同中環,以半直通模式運作,當中灣仔北離地鐵有一段距離。呢條線日間非繁12分鐘一班,對比未有地鐵到西環嘅10分鐘一班唔算差,但其實有唔少係由東區貢獻嘅,東行喺西環更加係吉車遊街。而18X更可以話係由頂閘變載空,尤其以東行為甚,而家只係靠西行改行咗中環灣仔繞道之後,中環落車嘅客,同埋中環上車嘅18P兩飛客頂住條線。可以話地鐵對呢三條巴士線嘅打擊唔細。

但係地鐵喺西環,以我嘅分析,其實根本優勢唔大,尤其對904而言。首先地鐵站位唔理想,堅尼地城站好啲,近街市;香港大學站更加係主要為香港大學而設,山腳只係配菜,入口離月台勁遠(尤其係嗰個不可C2出口)。如果我喺西祥街/堅尼地城游泳池/荷蘭街/卑路乍灣公園附近想過海,我基本上已經無視咗條地鐵。反而係喺士美菲路街市出發嘅話就會納入考慮。

第二,地鐵過海要喺中環轉車,其實一啲都唔快。喺904沿線,唔計總站,非繁去到太子計,如果幾分鐘內有車嘅話,只有喺聯邦新樓上車先未必快過地鐵,由爹核士街開始已經係904佔絕對優勢。不過可惜嘅係,904北行要兜大角咀,去深水埗嘅話隨時喺中匯街落車行過去會快過部巴士,咁樣兜一兜,兜走哂深水埗以北嘅話去碌地鐵。至於南行904優勢非常明顯,旺角上車15分鐘已經可以到堅尼地城,深水埗太子亦都有一定捧場客,所以南行條線吉車情況唔嚴重,如果出單層嘅話非繁可以企人。

904重有另一個競爭對手:紅VAN。呢條紅VAN唔係一般紅VAN,佢嘅管理十足十成條綠VAN咁,有固定班次唔會無止境等客,又收八達通,固定價錢,俾乘客信心保證。不過呢條紅VAN嘅缺點係上客位有限。南行只可以喺弼街總站上,非繁加多個奧海城分段,北行亦只可以喺北街總站上。亦即係話佢大部分客源只限單向。先講北行。紅VAN嘅優點係開車直上干諾道西天橋,明顯比904快過海。但係過咗海之後佢唔係行彌敦道直去旺角,而係經油麻地廣華醫院,喺旺角東兜一大輪去弼街,總站去總站其實速度唔快得過904。亦因此呢條紅VAN好受去油麻地同旺角東嘅客歡迎,甚至可以用來轉火車返新界東,呢點係904做唔到嘅。反之去旺角西北,例如豪華戲院、太子站附近,就真係搭返904好過。

至於南行方面,弼街開車之後就直出亞皆老街去奧海城,開分段執客再過海。但係條線過海之後係向東行,經東邊街、高樂花園再入皇后大道西(即係跟A10去西環)。呢點已經明顯兜過904,但係可以換到去水街、石塘咀街市附近嘅客。而由於南行上車位只有弼街同奧海城,所以對904影響有限,起碼904可以做到最旺嘅西洋菜街,而旺角街市打後亦都未必有位上到分段紅VAN,要靠904過海。

亦即係話,而家904有明顯優勢嘅位,北行介乎爹核士街至太子之間,南行就由深水埗甚至長沙灣一直去到底。

然後到905。905同904喺九龍行法幾乎一樣(只係南行差一個站),而港島就服務唔同嘅地方,905就嘉安街以東,904就嘉安街以西,而嘉安街附近嘅客實質上就一齊等。

我又用地鐵比較。由港島出發,地鐵向東,905向西,換句話說越往西嘅地方,905就越有利。而地鐵西營盤站嘅位置亦都唔理想,主要係服務西營盤街市一帶,遠離電車路。所以話呢條地鐵主要方便中上環乘客搭去西環買餸為主,因為中上環無乜地方買到餸。而以去到旺角計,威利麻街以西基本上係搭905快,但係喺上環電車總站以東已經一定係地鐵快。而905重有個大角咀,但係大角咀亦都有東涌線直駁中環,車程只係5分鐘,再加行返落電車路嘅時間。所以由上環以東上車過海,905無可能快得過地鐵。至於南行雖然兜少個大角咀,但其實咁樣兜西營盤法,去港澳碼頭以東亦都唔會比地鐵快,所以905唯一有優勢嘅位就係港澳碼頭以西。

而中環以東嗰段,去灣仔方向行新政總同灣仔北,其實某程度上係做返以往18嘅角色,呢度有幾多客我就唔清楚,但只限單向。至於西行,喺灣仔嗰段基本上係無作用,去邊都好都遠遠慢過地鐵金鐘直接過海,去大角咀都好搭地鐵喺中環轉東涌線都遠遠快過905碌西環(重有條914,不過佢亦都要兜渡船角,到大角咀嘅時間同905相差無幾)。

905係少數九巴服務質素好過新巴嘅聯營路線,喺下午繁忙時間,905九巴會出車海,而且重有3班中途載,反而新巴就疏到8-9分鐘一班而且經常收車搞到頂閘。

而905近年亦都開咗兩條支線,905P同905A。905P係上繁過港島,喺九龍行深水埗西,大角咀同旺角西,但條線反智到兜入柏景灣總站,然後折返櫻桃街過海,而唔直接喺油麻地交匯處入隧道,到頭來由荔枝角起計,過海嘅時間同正線一樣慢。905A就下繁過九龍,主打特快去長沙灣,重要一開就5班車,非常進取。905A比905的確快好多到長沙灣,但同地鐵相比,同樣只有西營盤上車有優勢,而同時段嘅905,西營盤上車去旺角亦都未必快過地鐵。而我觀察所得,905A載客率同905相比非常差,入隧道嗰陣905可以企滿人甚至頂閘,同時之905A只係坐到窗口位。

分析完之後,咁可以研究點樣改善呢兩條線。首先睇港島段,904同905嘅分工而家已經係最理想,任何令到905(包括905A同905P)唔經西環嘅建議等同將條線送死,因為成個905服務到嘅九龍都有地鐵直達中環(一條叫荃灣線,一條叫東涌線),而灣仔過海亦都有更直接嘅紅隧線104(雖然條線只到旺角,唔到深水埗以北)。而任何令到904服務水街以東嘅建議亦都係等同將條線送死,因為唔會再有水街以西嘅乘客搭。至於大角咀去灣仔,呢度其實應該改善914,甚至可以借條W1過橋重組,905專心服務西環好過,成條線應該最基本縮落香港站。

904喺西環優勢相當大,但可惜基本盤不足,單靠西環來往大角咀旺角係養唔起條線。同時間西環亦都有條線叫971,主打旺角以南,但如果兩者合併之後一條線掃哂佐敦至荔枝角又係等同叫條線送死,因為到時連旺角嘅話都嫌慢,唔會搭,油麻地同佐敦亦難以同地鐵同北行紅VAN競爭。

如果開拓港島新客源,亦即係延長條904。呢度有兩個選擇,可以考慮經域多利道落數碼港,會快過垃圾970去旺角同深水埗,不過咁做只限兩繁有客,或者經士美菲路去薄扶林至香港仔,但係非繁吸客能力亦有限,因為快唔過970去旺角同深水埗,只係可以新增到長沙灣以北嘅客。

而如果將904再提速,來回西祥街上干諾道西天橋,同時將905南行改A12咁出,咁雖然全部乘客仍然係喺合理步行範圍之內,不過904無咗石塘咀嘅客(被逼搭905),單靠堅尼地城新增嘅客我亦唔睇好可以幫到幾多。

如果唔喺港島搵客,而改為睇九龍嗰邊。而家北行嘅904係因為兜大角咀兜走哂啲客,如果放棄大角咀叫佢哋全部轉905,學X970咁出旺角可能會係一個出路,咁樣深水埗長沙灣可能會有客回流。因為堅尼地城去大角咀嘅乘客唔似會流失去巴士以外嘅方法(因為即使係西隧口轉車都遠遠較香港站轉東涌線理想),所以對整體客量一定有幫助。但係呢度又可以研究好唔好飛埋旺角直出深水埗啦。飛埋旺角嘅話,咁旺角嘅客應該無哂全部紅VAN見,但係深水埗以後嘅乘客應該唔會再考慮904以外任何其它選擇,一定904一車到底,配合埋同905免費互轉嘅BBI甚至可以吸引埋西營盤上車嘅乘客喺西隧口轉條線去深水埗。如果重驚唔夠客甚至可以延長條904入新界上麗瑤,嗰度唔近地鐵站亦都無過海巴,直接搭到西環仍然係理想選擇。

呢度大家又有咩意見?大家對呢兩條線有咩睇法?
進智公交
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-11 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層
904近年兩巴都已經開始陰乾,兩條線嘅客量明顯跌好多
talktogether 發表於 2020-4-11 22:07 | 顯示全部樓層
延長904到麗瑤?麗瑤那帶住幾多人?多得幾多客?
Anonymous 發表於 2020-4-11 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

904開得好似唔夠密,同埋同971,905好多時都夾唔到班次,搞到山道走車904同905互相追唔到(追到905都可能留後)。惡性循環之下緊係陰亁
同埋西隧口轉車過石塘咀堅城如果唔密車又係好難等(不過971都係難等),904偏疏最後好多客都係會搭鐵

904拉長冇所謂,問題係唔好再拉疏,如果唔係大西北/長深荔來回西區都係慢。905班次ok,但夜晚可以考慮開特車解決山道留後問題
shakugan2005 發表於 2020-4-11 22:27 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-11 22:12
904開得好似唔夠密,同埋同971,905好多時都夾唔到班次,搞到山道走車904同905互相追唔到(追到905都可能留 ...

905/971有$9.8分段, 904冇分段仲係$10.4; 904/905均益大廈個站仲要對面方向! 本身904/905就係一條105拆出黎
天空之神 發表於 2020-4-11 22:27 | 顯示全部樓層
905P 根本唔應該兜入柏景灣,大角咀道直出
905A 唔應該兜入大角咀,直插麗閣仲著數
另一方面改灣仔北學以前 18 咁直出匯豐縮短行車時間

904/905 北行如果學X970 就倒哂轉東涌線既客同埋大角咀客,最近都係停新九龍後面

904 當年想改西九龍走廊已經知唔想做,一係就改行荔枝角道,做返四小龍同麗翠苑既客

至於 905 灣仔東行做緊以前 18 既野
西行修頓都有客仔慢碌過海
來縮短都難,每度都執到客仔難攪
.
qunow 發表於 2020-4-11 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

開返917咪唔駛由905做中區西隧過海
Anonymous 發表於 2020-4-11 23:06 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-4-11 22:27
905/971有$9.8分段, 904冇分段仲係$10.4; 904/905均益大廈個站仲要對面方向! 本身904/905就係一條105拆出 ...

價錢好多時都唔會係首要考慮因素。搭巴士通常會考慮1.)舒適度,即係幾大機會唔駛企
2.)速度,即會唔會慢過地鐵,同班次
所以佢幾多錢我唔會太care

喺石塘咀,904走左可以搭905,有時仲唔駛等,因為905停燈多。反而905走左好多時都追唔到(應該係話冇得等)904/971呢個係問題。

如果走左一班,過到西隧可能要等10分鐘先有一架大西北線走,咁就會嘥好多時間,當然咁啱唔駛等車咁轉係極速,50分鐘屯門/元朗(係屋企樓下,唔係嗰區嘅尾站)去到石塘咀堅城。就算你目標係九龍西,走一架904/留後上唔到905就好大機會慢過地鐵。所以904稍為加密可以分流905,大家都可以快啲去到目的地

shakugan2005 發表於 2020-4-12 00:34 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-4-11 23:06
價錢好多時都唔會係首要考慮因素。搭巴士通常會考慮1.)舒適度,即係幾大機會唔駛企
2.)速度,即會唔會慢過 ...

但有左鐵路後少左客係事實, 收費平吸唔到客, 而巴士公司又寧願趕客都唔想用班次/舒適度去留住班客, 未話到要取消既, 但可見904只會愈做愈差
cy35 發表於 2020-4-13 21:44 | 顯示全部樓層

904 就算未開地鐵非繁都係蝕錢
根本只做堅城同石塘咀客源唔夠
18P 同5X一樣道理  就算未有鐵非繁條數都係好差
本身塊餅已經唔大  你服務再好都好難做得起
再俾鐵分薄啲  蝕上加蝕
有資源既點解我唔放喺其他區要辛苦維持住條唔知做唔做得起既904?