hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) W3有望局部重開
開啟左側

[路線消息] W3有望局部重開

fatpear 發表於 2020-4-17 00:33 | 顯示全部樓層

唔計特別情況,W3咁嘅客量仲想佢一拆二係唔係諗多咗.......
Oliver_ME16 發表於 2020-4-17 01:57 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-4-16 16:46
天橋穿寶湖商場已經係大埔墟啦,
再落啲嗰浸就真係要行多兩步,
但佢哋同時近火車站,林村河以北先係最大 ...

老實講咗咁耐,你知唔知一田個站行過去廣福道要6-8分鐘,去到近街市冇兩個字都唔到,
咁點解唔停廣福可以密密轉72345x同271,甚至撞arm有71K或者74A去埋南盛街o個頭?

你有冇考慮大埔墟人感受?
我...
271_N271 發表於 2020-4-17 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-4-17 01:57
老實講咗咁耐,你知唔知一田個站行過去廣福道要6-8分鐘,去到近街市冇兩個字都唔到,
咁點解唔停廣福可以密 ...

除咗一田樓上嗰幾座,嗰個站行去邊個屋苑唔使6-8分鐘?
停太和路就係想將minimize要轉車嘅人,
唔停廣福就係因為大部分人都要再轉車,
同埋又兜又塞,完全係浪費時間。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 11:20 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-16 23:38
W3個價值在於新界東區間特快,
咩270A,271根本做唔到...

所謂區間特快
其實係唔係真係咁多客先?

基本上條W3同條鐵平行咁走
多得擺搭先叫好少少

要做新東區間特快
起碼一兩區要落到遠離東鐵既地方
如果唔係長遠都係遊街

其實W3明唔好客
唔知點解變變下講到W3好好客咁...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| RH7685 發表於 2020-4-17 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 12:03 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-17 11:49
其實又唔係真係咁差
廣福同大埔墟站都有啲距離
W3時間上同鐵都唔會差好遠

廣福係入少少
但係要再入去核心範圍既都係要轉車
當然改到去一田會有幫助
不過係唔係成效咁大呢我就唔睇好

唔好忘記條W3攞住8架車
本來應該有更好既選擇

都係個句啦
唔係要擺鐵既
根本就好少用到W3做新東區內用
上年上半年W3既客量都幾明顯地反映左

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| RH7685 發表於 2020-4-17 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| RH7685 發表於 2020-4-17 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-4-17 12:15 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-17 12:11
雖然同鐵算係平行
不過時間上都算打和
尤其東鐵有幾段路速度都唔係快

唔否定 W3 本身區間 point to point 係快
但直接受惠人數的確係偏少
仲未計西九方向位位 $12.7 個區間作用近乎 0

一田既話我寧願打 73B 主意
老老實實全日半粒鐘班然後走線拉返靚仔 d 起碼多好多人受惠
請用文明來說服我。
 樓主| RH7685 發表於 2020-4-17 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層