hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴宣布凍薪
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴城巴宣布凍薪

mingfai31 發表於 2020-4-15 15:43 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-4-15 12:04
112,116咁密車, 連埋23,38,42,2A, 77 下繁東行銅羅鑼灣SOGO 上十幾廿個客都唔係咩問題
過海更加唔洗講爆成 ...

其實你既定義咪仲有趣

係你話港島北岸 流水 同廢鐵一樣爆我先舉呢D例
我話唔講北碼堆線係因為呢堆線係一定唔識爆..而唔係唔計佢地
你係唔係今日打倒昨日的我定你理解唔到中文呀?
2X/8/8P又幾時變左流水呀?明明就特快同跨區線
我舉呢D例子係想講你句"放工時間港島北岸流水巴士電車一樣爆"係度亂吹
我明明上篇都已經將你呢句說話擺左係該段既頭句都睇唔到?

補貼既野係得香港正苦做得咁垃圾
望下人地台北政府咪一樣捷運係股東..但巴士私營都補貼幾十億
如果台北政府冇補貼個價錢係18而唔係而家既15蚊台幣(18個價只係講緊每人搭車政府補貼3蚊..仲未計你好鐘意講既燃油)
點解要用咁多錢都要補貼巴士係因為平衡整個大眾交通既使用率
我去台北旅行無論任何時候搭咩都唔需要等多一班車(係某D厚顏無恥而成世唔搭公共交通既香港正苦官員先講得出等多班車)
個問題係有冇需要補貼而唔係補貼左幾多錢
當廢鐵淨係識故障都每年賺100億..點解仲要補貼?
減20%係佢既事又點解要補貼一半?唔補貼係咪會執笠(最好快D唔該)
仲有好簡單睇客量囉..比其他公共交通多咁多客仲有咩理由要補貼?唔係偏幫係咩?

台北既交通根本就係一個完美例子
完全做到捷運與巴士兼容..各司其職各有優缺
而唔係香港咁除了鐵路以外你們不可有別的交通工具 囉

053h4 發表於 2020-4-15 15:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2020-4-15 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-15 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層

其實再唔郁蝕錢線,同埋開拓新客源,遲早城新一齊玩完
城巴食老本北大嶼山同大西北路線
新巴果將南線,例如 796C 同深西線,例如 701/702/971,根本就蝕住做
932gz6061 發表於 2020-4-15 16:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-4-15 15:25
咩叫幫一次唔幫呢? 我唔知你點樣係我的引文中, 解讀出幫一次唔幫

不過, 我只係見到, 政府不斷對巴士公司 ...

我冇講過幫一次唔幫,唔知你點樣得出呢個講法

你唔好係到混淆視聽啦 政府對司士公司嘅補貼係長期補貼,我依家講緊係政府為左幫港鐵去做一d額外補貼
政府貼巴士公司人工個陣冇貼埋港鐵架?可笑也

唔見政府比錢城新減20%車費?

港鐵咁多盈利理應用自己d錢會維番條數,巴士公司更急切去救

補貼港鐵減價50%就等同要隊死巴士公司?係,擺明,智商70都知

而家政府不需要巴士公司承擔任何額外責任就得到補貼?你係咪癡左線呀,地鐵又幾時有承擔任何額外責任去得到補貼呀?

唔見政府同地鐵講唔比加價就係加左?

講起補貼,政府應該將向九巴全部補貼轉交城新以作懲罰唔開車

RH7685 發表於 2020-4-15 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-4-15 17:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-4-15 15:52
首先, 你前文如此
"我只係知道近呢幾年(講緊社會運動前)北角金鐘中環繁時就永遠上唔到廢鐵
冇多到客個原因 ...

你d廢話我都費事睇,比數字你睇
https://hk.appledaily.com/finance/20200305/Y2U4EAJGRCEL7YYWJCT3DOCONI/

"港鐵(066)公佈,去年純利119.32億元,"
https://topick.hket.com/article/2520156/%E5%9F%8E%E5%B7%B4%E6%96%B0%E5%B7%B4%E8%99%A7%E8%9D%95%E5%88%86%E5%88%A5%E9%A2%B7%E8%87%B3%E9%80%BE8000%E8%90%AC%E5%92%8C7000%E8%90%AC%E3%80%80%E7%94%B3%E5%8A%A0%E5%83%B912-%E4%B8%8B%E5%91%A8%E4%BA%94%E8%AB%AE%E8%A9%A2%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83
"城巴和新巴於2018/19年度分別虧蝕8,883萬元和7,119萬元"

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1139582-1-1.html
"九巴於 2019 年上半年錄得除稅後盈利港幣 1.677 億元"

額外補貼120億盈利嘅公共事業都唔理蝕8000萬嘅公共事業呀,見到未呀0生?d字夠唔夠大呀?
mingfai31 發表於 2020-4-15 17:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-4-15 15:52
首先, 你前文如此
"我只係知道近呢幾年(講緊社會運動前)北角金鐘中環繁時就永遠上唔到廢鐵
冇多到客個原因 ...

救命我真係懷疑你識唔識字
我講既所有關於流水既野只有一個重點
就係講緊港島北岸巴士流水下繁沒有爆..就係咁多
由頭到尾只係答緊你話廢鐵上唔到車可以係廢鐵冇多到客既理由..同巴士車唔車海冇關係
你而家呢D先叫偷換概念..將我答案扭曲落去唔知邊度(不過你俾咁多人插可能太亂)

仲有呢你可唔可以唔好講埋晒D公共交通工具大家都共有既野呢
公共交通津貼得巴士有地鐵冇?員工補貼方面廢鐵炒左人未你又知佢唔申請?

台北呢大長途主要係用火車既..但巴士都有囉..基隆台北台中台東咩縣都有..唔識既上國光客運個網睇啦又要我係度答埋你(仲有人地用旅遊巴架係一定有位坐..唔識唔該唔好亂吹)
至於香港呢大長途一定有位架咩..幾時轉晒P9XX我唔知既
台北點解唔需要用雙層就係因為唔需要..但佢能夠同捷運一齊分擔運量..香港有排(以佢政策應該係永遠)都做唔到平衡

"最後, 港鐵車務係無過境客及旅客下, 車費及車站商務(特別係免稅店)有巨大損失, 今年就肯定係蝕大錢, 按你立場直投係應該收得比巴士更多補貼先啱"
我既立場係份財務報告寫住蝕錢先講野..唔該晒

我上個po有4句可能你睇漏左..我再po多次
"個問題係有冇需要補貼而唔係補貼左幾多錢
當廢鐵淨係識故障都每年賺100億..點解仲要補貼?
減20%係佢既事又點解要補貼一半?唔補貼係咪會執笠(最好快D唔該)
仲有好簡單睇客量囉..比其他公共交通多咁多客仲有咩理由要補貼?唔係偏幫係咩?"
呢4句已經答左你同你未答我

053h4 發表於 2020-4-15 18:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-4-15 18:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽