hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 將軍澳區域重組建議
開啟左側

[世界大戰] 將軍澳區域重組建議

樓主| 10598C 發表於 2020-4-16 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-16 22:53
我都唔記得左依家296M係來回都入泳池
所以都係算啦

問題應該係坑口嫌緊290/98A/91M太慢,先要R直出觀塘線轉車
S3BL100 發表於 2020-4-16 23:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-16 00:07
98係半圈沿站皆停(當然暫時撇除馬亞木反對論,馬亞木反對又係另一個故事)

98S本身有五班車(恕我唔係 ...

98S 變相等同新服務,無舊線包袱;我覺得唔需要因為 98C 入緊旺角,所以 98S 都事必要入

2X 同埋 RPP 既 296P 都係單向停太子,回程先入旺角,我又唔覺得好大問題,2X 仲要係全日線,尤其是亞皆老街中午打後一直塞到天黑

需要既話,太子站加個 BBI,畀人轉 27 甚至 1 1A 成堆流水線都已經可以,問題會有幾多人用?

更何況,98C 出到來深長荔遠多過旺角,我好相信 98S 都會係一樣

而我自己心目中做法,98S 會係天降新資源去開,但新資源總唔會係無限,亦要考慮旺角車流。未有客量數據支持下,6 部車 30 分一班,單向停太子、回程旺角就岩岩好。上繁唔開回程既話,可以拉到廿分班;下繁回程亦可以靠柯打拉到廿分班

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-4-16 23:50 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-16 14:49
而家98S行埋寶林一個單都唔使90分鐘,skip左寶林反而用多左時間?

98S 飛起寶林,由康城去到將軍澳道上觀繞時間都只會係同 98C 坑口北起計相若,而 98C 官方行車時間 97 分

好多繁忙時間特別線,近年不斷加時之下,官方資料既行車時間反而無加過,唔代表實際無加

上繁出去要塞將隧但其他路段都無事,但一塞下旺角、觀繞慢車,應該都無乜可能一單連休做到 90 分(留意,係講緊連休息,因為要計派車數目)

fb.com/scientisthk2usa/
Freezewinter 發表於 2020-4-17 00:11 | 顯示全部樓層

98 入將南即係 796S+797M 既路線,但係將南出觀塘計地鐵優勢太大,將南至工業邨又同 797M 重疊,似乎意義唔大

至於 797 入坑口,九巴本身在坑口只有行山既 98A 出觀塘,所以如果 797 行坑口,真正競爭既係專線小巴同地鐵。。。
( 雖然 797 本身都唔係行觀塘市中心 )

不過咁講,有另一間巴士公司入左自己既經營範圍,確實或多或少都可能會感覺到競爭既

將軍澳特快 發表於 2020-4-17 00:45 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-4-17 00:11
98 入將南即係 796S+797M 既路線,但係將南出觀塘計地鐵優勢太大,將南至工業邨又同 797M 重疊,似乎意義 ...

797本身去九展唔係KT
 樓主| 10598C 發表於 2020-4-17 03:02 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-16 23:43
98S 變相等同新服務,無舊線包袱;我覺得唔需要因為 98C 入緊旺角,所以 98S 都事必要入

2X 同埋 RPP 既 ...

98S唔完全係新服務,本身98S都有五班車,亦並非無客量基礎
全日可以睇為加時,根本只係觀點與角度

康城坑口去旺角係其中一個Target嘅位,尤其康城根本無全日巴士去旺角(當全個將軍澳都有,姑勿論快慢)

98C下繁深長荔的確唔少客,但係咪“遠”多於旺角亞皆老街就唔敢講,畢竟而家客量分佈深水埗段坐滿、中電過後做閘長,其實都係一半半

2X無去程旺角包袱原因有二
一是2A本身去旺角非常直接,但98C坑口車程偏長,且康城無任何巴士去旺角
二是三彩要行去九龍灣站/彩雲都有大量選擇去旺角,並非是必要2X直到樓下,但康城/坑口情況不同,陸路交通只有98S/796E,(康城)亦無法好似三彩行去附近地方搭車去旺角

而且最終三彩都係比咗條垃圾9上去,某程度上亦因為受制於2X去程唔入旺角而焗拉9
2X到而家只係早上繁忙兩小時開20分鐘一班,其餘開每30分鐘一班,如果類比至98S身上,吸引力唔單止唔高,亦無法指望所謂按客量加班嘅空頭支票
相反隔離796P一加時已經20分鐘一班,若然98S開30分鐘一班只會被比下去

而如果閣下條98S係諗住望天打掛等全新資源、大部分時間開30分鐘一班,仲要只係單向停旺角
不如唔好做
MyTiF 發表於 2020-4-17 04:32 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-4-17 00:11
98 入將南即係 796S+797M 既路線,但係將南出觀塘計地鐵優勢太大,將南至工業邨又同 797M 重疊,似乎意義 ...

其實開得個將轉, 兩間巴士公司都預左自己地盤有機會比對家插旗,無理由運輸署比九巴入將南就唔比新巴入將北咩。
仲有成個將轉係政府有份話起,無理由起完無得比居民轉對家既車咁反智咩。
所以兩間公司都肯定諗盡辦法搶對家客先係正路,反正巴士公司用將轉接駁線做籍口係對家地頭開線基本上係萬能,運輸署無咩原因可以反對 (除非真係過份重疊),一反對肯定又比人插話起完個基建又無車轉。
宜家係睇九巴點補將南、調景嶺同埋新巴點補坑口、康翠冇接駁車既缺口。

ViviTse 發表於 2020-4-17 05:06 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-4-16 13:47
諗深一層,康城直出其實都仲有 797,
所以搵 98 兜坑口,or 298E 變 298A 又未必係咁大問題,
反而都係睇康 ...

如果用98S開全日+提速作為誘因,去換98加3個站,我諗以普遍人類思維,都會係「輸打贏要」;
咁相信某康城區議員都係普遍人類之一,思維亦唔會例外,換言之我估佢會「反對98加站」但又「要求98S開全日」。
結果就係個波交返比運處去決定,一係照開兩邊都有so,一係就一拍兩散。咁當然小巴都係一個幾重要嘅因素。

康城係唔係新巴嘅「囊中物」我又唔清楚喎,但98S印象中係早過796E幾年入主康城嘅,
開全日都未必無可能,差在九巴有無心做㗎姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 1 + 10 給你一個like, 「反對98加站」但又「要求98.

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-4-17 05:12 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-16 14:43
康城果邊比得坑口抽走98,就輪到將南果邊要抽走797⋯
所以我反對拖慢98和797。

我又覺得經坑口半圈同經將南,無論係時間上、定車程上都無得相提並論嘅。
將南我當小則經至善/寶邑路上公路,中則經埋調景嶺,大則上埋尚德,
其實三者用嘅時間都真係幾個字起跳,再加上咁兜法其實同原本嘅796系一模一樣,轉乘作用會盡失;
除咗寶康路直上公路之外,基本上任何兜將南嘅方案都唔止6,7分鐘(但寶康路直上有何客量就唔詳談啦)。
至於經坑口半圈出城,其實只係食多3枝燈+3個站,時間上面5,6分鐘真係同上面幾樣有明顯分別,當然如果經全圈又另一種講法啦。
所以我講得應該用行車時間個變化+客量影響作為標準,而唔使吓吓只係「兜」或者「唔兜」咁分嘅。

(回埋你25樓)
咁話又唔係咁講嘅,將南(調景嶺)有觀塘綫全日直出,無論計車程定班次都好過坑口唔少;
將南(市中心/尚德)有296A全日直出,快+密+平之餘,亦有各大轉乘優惠,相信係全將軍澳區各條去觀塘嘅巴士之中最好嘅一條;
若果撇除796S,亦真係唔坐296A,都仲有觀塘綫<>將軍澳綫,雖然吸引力不及296A,但車程/班次上仍然快/密過坑口唔少。
至於坑口就只係有較貴價+經常留後+無轉乘優惠嘅102線出觀塘叫做車程見得吓人,103上唔到/有緣人班次就唔講啦。
所以若果論出觀塘區/觀塘道轉乘嘅交通,除咗至善一帶要行多幾步之外,的確將南係好過坑口嘅。

(回埋27樓)
如果希望將南(例如調景嶺站、將軍澳站)可以樓下就有巴士直出觀塘,我建議會用296A或296A支線去做,而非98。
原因係98兜將南嘅行車里數真係太長,原本康城去隧道嘅轉乘客應該會被倒走唔少,而296A又密車d,兩者都有好處。
至於296A嘅行法,建議類似290由調景嶺/彩明行到寶邑路直上公路;
如果擔心調景嶺段唔夠客,可以考慮梅花間足,一班由調景嶺開/往調景嶺,一班入尚德做總站,可以分296A,X兩個編號。
至於閣下建議嘅797入坑口,我都唔反對嘅。
ViviTse 發表於 2020-4-17 05:28 | 顯示全部樓層

難得一見嘅好建議。

先講好嘅地方:
1. 呢份大致平衡到各方利益,例如康翠想要全日佐尖線嘅渴求、將北希望有繁時車到太子道西/更快到長沙灣、
寶坑想要全日觀塘線、康城想要全日旺角直達線、將南大致無喺呢次建議受惠所以亦無抽走將南資源等
2. 呢份建議做到車源調配嘅平衡,即係重組完路線之後唔使加大量車落去、或者有大量車淨返無用到。

不過有樣minor嘢想提提:
3. 98A其實由賽馬會行到坑口北都要一段時間,若果希望(1) 98A出觀塘嘅車可以加車做密d,
又希望(2) 康翠落坑鐵繼續有全日線服務,同埋希望(3) 寶林新都城一帶可以方便地用到98A,
其實98A可以照按閣下建議加3車,但客量較遜色、班次較疏嘅95M拉落坑口、而98A縮入寶林站;
咁98A全路里數短咗+用車多咗,換言之班次密咗,而康翠亦唔會反對98A唔到賽馬會診所。

feedback就畀晒,不過off-topic我有個疑問:
4. 98C改經欣景路(even 694都係)果樣我自己都支持嘅,但講真我唔明點解咁多年都無咁做到
(係咪因為98S一直都無改行寶順路並全日化,令到唔可以再改行內街去拖慢車程?)