hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [跟住世界大戰mode] 建議重組98C/296C線
開啟左側

[跟住世界大戰mode] 建議重組98C/296C線

Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-16 14:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的:重新分配將軍澳各小區資源,配合即將落成的轉車站盡量加強現時山下服務

縮短路線至寶琳
班次將稍為削減至10-20分鐘一班
票價維持不變
派車將減至14架

更改定位為山上及寶琳特快來往西九的通勤線
班次調整為康城開0710/0730/0750
美孚開1730/1755/1820
票價維持不變

296A:
因應296C加設轉乘優惠及重組後,預計客量有所下降
削減班次至7-12分鐘一班
派車減至7架

更改定位為將軍澳西九半特快及觀深線
大概維持現有班次不變
以下時段將使用第2走線
往坑口北:0640-1400
往長沙灣:1340-0020
票價:
全程: $9.9
尚德起往長沙灣: $8.3
創紀之城起往長沙灣: $7.2
九龍灣站起往坑口北: $7.2
觀塘市中心起往坑口北: $5.1
加設與296A相同的轉乘優惠,北行優惠金額為$6.3,南行優惠金額為$3.1
派車維持不變

坑口及尚德旺角特快線
填補98C及296C重組後受影響的客源
主要班次每20分鐘一班
派車共8架
票價
全程: $9.9
采頤花園起往佐敦(西九龍站): $6.9
富豪東方酒店起往尚德: $9.3
景林邨景榕樓起尚德: $5.1

建議共需加派車5架,將由重組將軍澳來往觀塘區路線(Part 2 Maybe)中抽調

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2020-4-17 00:01 | 顯示全部樓層
海盈邨變相無左條全日線,可能係好大問題⋯

fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2020-4-17 00:38 | 顯示全部樓層
296C咁樣夾硬兜番去長沙灣 認真唔開胃

另外好懷疑早繁98S到底會唔會有客
山上同寶琳客其實搭番98C都唔會有大問題
早繁旺角好少會塞到郁唔到

5504~NK3640 發表於 2020-4-17 05:22 | 顯示全部樓層

除非有雙向分段,否則回程尚德邊道上車都要俾9.9就講唔過去

另外反建議298C於永星里後右轉眾坊街>甘肅街>海泓道,總站設柏景灣/維港灣;或以循環線方式直接返回旺角。重點係,如果298C係改去大角咀,樓主你就可以試下拎埋條16落水玩。

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 10:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-17 00:01
海盈邨變相無左條全日線,可能係好大問題⋯

如果真係好有需要既可以拉條12A/18落去
不過海盈本身都可以行出深旺道搭車
未必有咁大影響

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 10:49 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-4-17 00:38
296C咁樣夾硬兜番去長沙灣 認真唔開胃

另外好懷疑早繁98S到底會唔會有客

長遠來講有得揀既當然想將海皮同296C分離
不過資源所限唯有係時段上著手咁解

其實仲有一個諗返係98S上繁直接插入長沙灣
咁提速效果會更加明顯

樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 10:51 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2020-4-17 05:22
除非有雙向分段,否則回程尚德邊道上車都要俾9.9就講唔過去

另外反建議298C於永星里後右轉眾坊街>甘肅街> ...

主要想用提速做藉口就加返價
當然如果老九願意既係深旺道加返$8.3分段就冇咩問題

298C唔入觀塘bo
就算大角咀做總站都同16無咩關係

流星☆雨 發表於 2020-4-17 13:54 | 顯示全部樓層
如果296C照行返長沙灣道,298C經大角咀入深旺道、海盈邨又如何?

都見西貢區會有訴求想要大角咀車

反而拆左尚德條總站直出帝線會唔會俾區議會Ban
同埋康城始終都係得98S,呢兩樣先係比較大問題
趕客路上 理_得你
JX9097 發表於 2020-4-17 15:35 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-17 13:54
如果296C照行返長沙灣道,298C經大角咀入深旺道、海盈邨又如何?

其實康城成個設計可以預視對外交通會以黨鐵為主(類似杏花邨佈局)
所以正如某板友所堅持
攬哂兩條直出觀塘/ 九龍灣嘅駁腳線就夠哂
直達車? 唔使啦...可以上去轉車站轉呀嘛
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-17 19:25 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-4-17 13:54

298C特別係想target返亞皆老街以南一段
除左山上之外其實一直都真空左
lee段路本身都旺
再者海皮要條直入將軍澳既線都冇咩意思

尚德放走一條總站直線線

換返一條總站線+途經直出線
服務既範圍都大左
我覺得應該都可以接受

而康城區
其實一直都冇既咁咪冇囉
我諗又唔係是必每個區都一定有車去某個地方既