hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 N3D、213A、213B 臨時調整班次
開啟左側

[臨時改動] 九巴 N3D、213A、213B 臨時調整班次

JX9097 發表於 2020-4-17 15:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-17 15:21
其實是咁的...
要唔落迴旋處其實好簡單,協和街落到裕民坊,經康寧道、物華街掉頭上山即可,問題係運輸署 ...

或者咁啦
唔入得觀塘道/ 迴旋處
大可以等到市中心重建完之後開一條:

安達臣>寶達/ 南邨>曉光街>協和街>月華街(入新總站)>協和街>曉光街>南邨/ 寶達>安達臣

咁就既可以去到市中心, 又唔使塞入去死位
10598C 發表於 2020-4-17 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-17 15:41
或者咁啦
唔入得觀塘道/ 迴旋處
大可以等到市中心重建完之後開一條:

根本唔使等重建完都做得,行協和街裕民坊掉頭上山咪得,到時有新總站再遷入去
但我會想佢行秀茂坪道,做埋聯合醫院
JX9097 發表於 2020-4-17 15:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-17 15:43
根本唔使等重建完都做得,行協和街裕民坊掉頭上山咪得,到時有新總站再遷入去
但我會想佢行秀茂坪道,做 ...

咁一係是但一個方向經聯合, 另一方向經曉光街(例如: 落山聯合, 上山曉光)
咁就可以平衡到兩邊需求而又唔算兜得太耐
10598C 發表於 2020-4-17 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-4-17 15:54
咁一係是但一個方向經聯合, 另一方向經曉光街(例如: 落山聯合, 上山曉光)
咁就可以平衡到兩邊需求而又唔 ...

其實行秀茂坪道時間唔會同曉光街差好多,都係幾分鐘差別,唔見得有需要行曉光街,倒不如來回程做聯合
lsc04d11 發表於 2020-4-18 12:58 | 顯示全部樓層

(回#20)
短途落彩虹唔會難搞啦 只要運輸署批新界西北巴士站嗰批落車八達通機而成效良好的話

彩虹站(坪石)放兩部  乜人都受惠啦係觀塘難搞啲多站同客源廣
10598C 發表於 2020-4-18 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-4-18 12:58
(回#20)
短途落彩虹唔會難搞啦 只要運輸署批新界西北巴士站嗰批落車八達通機而成效良好的話

我意思係安達臣開全日短途M線落彩虹
而家九巴就係用長線屈安達泰向西走7蚊起跳落山
hihiman 發表於 2020-4-21 15:59 | 顯示全部樓層

StanleyVillage 發表於 2020-4-17 07:49
是咁的,運吉唔會再批新線要行開源道迴旋處(98同671X係落下通道,797係直落偉業街觀塘碼頭),所以先搞到 ...

TD 問題 jer
1. 而家開源道日日塞, 完全冇黃腳立/ 交通警在巧明街, 鴻圖道, 開源道全天侯掃車
呢個係警方執法冇力

2. 係唔係有需要條條線部部車都要在總站始發?
    分流在九灣/ 彩虹起載又得唔得??
    呢個就TD 的問題

StanleyVillage 發表於 2020-4-21 17:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-17 15:21
其實是咁的...
要唔落迴旋處其實好簡單,協和街落到裕民坊,經康寧道、物華街掉頭上山即可,問題係運輸署 ...

短途落彩虹呢層......其實本身規劃咗後面石礦場落成之後招標嗰三條線其中一條,已經係落啟德 / 鑽石山俾人轉屯馬綫,點都會經彩虹

觀塘就上次講咗,第三條線淨係知佢去「九龍中」但唔知九龍中邊度
clivetock 發表於 2020-4-21 17:55 | 顯示全部樓層
StanleyVillage 發表於 2020-4-21 17:04
短途落彩虹呢層......其實本身規劃咗後面石礦場落成之後招標嗰三條線其中一條,已經係落啟德 / 鑽石山俾人 ...

「九龍中」會唔會係類似213D咁?

長途線諗住拉88、290X、613呢啲上去就算,唔開新線?
JX9097 發表於 2020-4-22 12:29 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2020-4-21 17:55
「九龍中」會唔會係類似213D咁?

長途線諗住拉88、290X、613呢啲上去就算,唔開新線?

290X有d難度
本身條線已經好長
再上去自轉一圈的話
相信康城應該會反枱