hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵一延長過海 , 過海巴士真係唔使玩
開啟左側

[其他] 東鐵一延長過海 , 過海巴士真係唔使玩

KW2523 發表於 2020-4-16 22:05 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-4-16 21:27
灣仔唔行去會展, 坐一個站去金鐘站轉車都得, 你182 回程一樣都係慢。

ERL紅磡去大圍13分鐘,而落月台+出金鐘要一個字,咁搭出到紅磡夾埋大約兩個幾字
而182日間非繁都係25-30分鐘,下繁上橋嘅X用時同182非繁差唔多,唔信我個人經驗可以自己睇片
bb606606 發表於 2020-4-16 22:07 | 顯示全部樓層
好心就趁呢一兩年重組下102/112, 106/116

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

F428Z 發表於 2020-4-16 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實東鐵過海綫通唔通到車都成問題, 紅磡站同會展站問題天天都多你地就BliBala 話重組.
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-16 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2020-4-16 22:12
其實東鐵過海綫通唔通到車都成問題, 紅磡站同會展站問題天天都多你地就BliBala 話重組. ...

問題多但係遲早都會通車, 遲早都要面對呢個問題
HM3044 發表於 2020-4-16 22:31 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-16 20:39
呢個又冇計嘅 本身過海前尾站變咗頭站

其實可以西去紅返做大循環嘅港澳跳飛機囉
HM3044 發表於 2020-4-16 22:52 | 顯示全部樓層
170應該成條改西隧做瑪麗港大分流970
但九巴踩入瑪麗港大,新城又會GG
miklcct 發表於 2020-4-16 22:58 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-4-16 19:58
118 過海個速度地鐵港島線根本無得比,地鐵仲要逐個站chok到出金鐘先有得轉車
不過106就應該整頓一下

而家要搭鐵過海嘅都已經係用788/789轉荃灣線啦(西行唔使諗,一定789轉荃灣線最快,東行118如果唔使塞九龍入口嘅話都重有優勢,紅隧塞嘅話中環出閘轉788重快),使鬼搭條鐵chok出金鐘咩。到時118肯定無哂駁東鐵客啦,又係肯定全部788/789見啦(西行789直衝金鐘上東鐵,東行去到灣仔北上788直衝柴灣),我諗到時非繁由而家嘅5分鐘一班減到15分鐘一班啦。

進智公交
mak5052 發表於 2020-4-16 23:01 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-4-16 19:58
118 過海個速度地鐵港島線根本無得比,地鐵仲要逐個站chok到出金鐘先有得轉車
不過106就應該整頓一下

而家有 608、606X,能不能利用兩線整頓 106、606?
建議如此:
608 延長至筲箕灣
606 由太康街出入東廊
106 縮短至北角碼頭,北角以東由 608、118 及下述新線取代
由 106 拆分新東隧線,港島如 606X,九龍如 608、5D,總站為九龍城碼頭(或者行承啟道、煤氣鼓後跟 106 去黃大仙),此線同時與拉直後的 606 一齊取代 606X(或者 606X 減剩來回兩班,改行杏花邨,回應區議員建議開 608 特車建議)
石頭 發表於 2020-4-16 23:08 | 顯示全部樓層
102、118肯定無事,隨時分拆埋102X及118X搶多D客~

104有石硤尾,但唔代表走線無野要改,
可能合併入904、905大重組計劃,事關104同905服務地區太多相同啦~
(暫叫)903:白田<-->旺角<-->西隧<-->中環<-->金鐘<-->灣仔北

108入銅鑼灣後,107是時候飛銅記了,否則又係死~

103、109、113就算合併做一條線都唔出奇,客人太少了~

106、116都應該盡早搞X線了,得一條106A唔足夠,要更多~

101太長,看好取消,餘下改了全日的101X,增設101X及111的免費轉乘取代~
psypericarp 發表於 2020-4-17 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

我會覺得紅隧線都有生存意義,當然有部份線減班就難免。  101/111: 其實銅鑼灣灣仔去地鐵站都唔方便,應該都可以留到部分客,反而金鐘中環客應該會減少,可以唸唸有冇機會縮短或者部分路段改特快 102/112 我唔覺得有影響,繁時仍然爆 103 有太多獨市位,最後少少減班 104 應該最受影響,不過我反而唸如果增設 紅隧轉乘,都有機會同港鐵對抗到,可惜係聯營線應該難實行。106 本身條線太長但係留水客好多,最多減班! 107/ 108 會有影響,特別107 南行可能要踢走銅記先有機會同港鐵時間上保持優勢,108 有寶馬山獨市位,不過要減班!109/113 我覺得可以唸下有冇機會合併,因為有部分獨市位同埋做下九龍流水客!116 我覺得可以繼續盡量做到頻繁效果,客量有機會keep 到! 117 跑馬地獨市位,冇太大影響,反正都唔密! 118/118P  比起港鐵都仲有優勢,應該可以keep 到! 115 土瓜灣客會流失比較多,會唔會考慮同109合併,主力留番黃埔客 (咁113 就可能要再唸點做),170/182 2條超長過海線,應該變左半死狀態,改用948 模式個運行時間會唔會好d ? 特別182影響比較大,就算轉982x 都唔算特別會好左,因為時間只係繁時快左少少,但係服務唔到去到第一城,另外182 北行灣仔入沙田其實都唔算好慢,不過鐵路可能會再快d