hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 李明逵:對付韓農,警方做到100分
開啟左側

[政府及特種車輛] 李明逵:對付韓農,警方做到100分

M 發表於 2006-7-14 06:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(太陽報)

衷心感謝偉大的警隊在世貿會議進行期間保衛在場各國政府高官
與世貿代表的安全,在場外以合理方式對付意圖阻止會議及破壞
香港秩序的示威人士,使香港宣言能順利發表。

我覺得香港警察在世貿會議事件做到的是1000分!希望香港警隊
繼續努力,可以保持香港社會永遠和諧,永遠穩定。

灣仔居民亦應多謝警方使用催淚彈,如果唔係,灣仔真係被韓農
攻陷都似。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
500 發表於 2006-7-14 07:24 | 顯示全部樓層
亦因為當日某位官員叫人儘快離開灣仔,事後又冇同大家講可以重返灣仔。

至於仍然有人以此作為笑柄……
起碼到宜家D人(尤其是佢係做政府ge我就更加要講)叫我去灣仔我會話「某位官員都冇話可以返去,咁我去唔去好啊?」

如果大家可以get到入邊個meaning就明我想講乜……

我個人睇返成件事,警察係當日只做到20分。
只係其部署忘記了中環廣場的木圍版而比示威者利用進行突破,差d入埋會場呢下就已經要扣最少40分@人頭計(以M兄的1000分為基準的話)。
而係街上訓的動作則顯示警方係對前線人員的支援大有不足之處,一樣要扣分。
最後其後法律行動的失敗成為韓國的笑柄之一,影響香港形象,都係要扣分架啦……

依,講邁吓容乜易扣到負分架……
再扣就會比人扣上勾結外國勢力的大帽子lu……
Ketsu 發表於 2006-7-14 09:51 | 顯示全部樓層
其實「一哥」話果次既「大龍鳳」
係佢地既部署
我都唔知話佢係英明神武好
定係話佢馬後炮好
你隔左咁耐先講乜乜物物
你講乜都得架啦

睇見呢篇開文
我突然記起隔離板既新修訂板規
唔知呢度又適唔適用呢?
(香港警隊做到一百分都唔夠
仲要一千分...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
3ASV196 發表於 2006-7-14 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-14 09:51 發表
係佢地既部署
定係話佢馬後炮好
你隔左咁耐先講乜乜物物
你講乜都得架啦

我覺得那個係真的, 因為那日下午, 我正係
在中環廣場對出的....但那處已開始部署,
多隊防暴警察慢慢到場, 亦有高層視察,
我地旁觀D人都有D 討論下, 點解那處無
啦啦要有"重兵"...而我本身更聽到有交通
警同另交通警話, 推返開部車, 一陣D 示威
者可能係度衝過黎......

不過我出事前, 已經離開了.....但現場明顯
警方有"預計"
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2006-7-14 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-14 10:50 發表

我覺得那個係真的, 因為那日下午, 我正係
在中環廣場對出的....但那處已開始部署,
多隊防暴警察慢慢到場, 亦有高層視察,
我地旁觀D人都有D 討論下, 點解那處無
啦啦要有"重兵"...而我本身更聽 ...

我諗佢地而家先講都唔係咁明智
事關佢地鬧又俾人鬧左
面亦丟左
就算當初真係佢地既計劃
隔咁耐而家先咁講
盞俾人覺得佢地係「事後孔明」
俾人鬧多兩錢都似

你地知情既人就話理解o者
但試問又有幾多「知情」既人丫...

不過我都覺得警方係盡左力既
至於係咪做足一百分就見仁見智喇
因為分係人地俾而唔係自己俾既
(但一定唔會誇張到話一千分囉!)

Abusing dead rule -> Denial of reality
3ASV196 發表於 2006-7-14 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-7-14 11:31 發表

我諗佢而家先講都唔係咁明智
事關你鬧又俾人鬧左
就算當初真係佢地既計劃
隔咁耐而家先咁講
盞俾人覺得佢地係「事後孔明」

你地知情既人就話理解o者
但試問又有幾多「知情」既人丫...

不過算啦...當時講, 一樣都會俾人話,
我記得我那晚講, 話我會同意警方用
象膠彈, 我都俾人話, 但事實係有用
類似的非致命武器, 對付個別激進人士

不過呢, 有d消息唔知真唔真了...我有
聽過當日係韓農同警方係夾計的....
警方同韓農, 大家有立場....唔可以退讓,
但依家咁, 韓農可以走到最接近會場, 而
警方又早有準備, 根本好難"衝破", 雖然衝突
一定有, 但最少大家想做的, 都做到.....

不過我都唔同意100分自己俾...

3ASV196.KE7270
pstommy 發表於 2006-7-14 12:09 | 顯示全部樓層

我覺得大家應該公道d lor!!

香港始終太少呢方面的經驗 (我唔想多),未能做到十全十美係合理的,
加上香港太多樓宇,亦太多街道,又近民居,唔似得外國,可能會場
外只是一遍空地 (只少無咁密的buildings),容易控制,始終香港係有一
定的高難度。

講真,我地now係到講就好容易,做就難,而且我地now係到講乜講咩
咪又係馬後炮,俾你去做咪又係唔識做,得把口!!!! 我覺得能夠有這樣
的部署已經不簡單!!

仲有,我覺得世貿期間,最勞苦功高的都係全體警員,佢地真係好辛苦
,不眠不休,正常飯都無得食咁緊守崗位,目的都係維持我地的安全,
我地應該支持佢地,而不是事後批評,抹殺佢地的功勞,我覺得對佢地
好唔公平。

我唔知道究竟是100分,1000分,還是40分,還是負分,我地局外人憑咩
強加分數俾人地,總之我知道世貿期間辛苦了一班前線警員,還有其他
例如消防,救護,AMS,St.John等等,不得不在此再次多謝你們的專業!!!
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
chai 發表於 2006-7-14 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-7-14 07:24 發表
最後其後法律行動的失敗成為韓國的笑柄之一,影響香港形象,都係要扣分架啦……

不只韓國﹐這個已是世界笑話。

在自由社會中﹐各國政府都只是希望將這些激進示威者﹐在拘捕後儘快送出境外﹐
以免他們或他們的支持者進一步為自已帶來麻煩;再者根本要進行類似檢控﹐
在找出舉證資料方面是非常困難。

結果保安局真的不撞上釘子﹐不知困難何在......

*天下雖安 忘戰必危*
 樓主| M 發表於 2006-7-14 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 pstommy 於 2006-7-14 12:09 發表
我覺得大家應該公道d lor!!

香港始終太少呢方面的經驗 (我唔想多),未能做到十全十美係合理的,
加上香港太多樓宇,亦太多街道,又近民居,唔似得外國,可能會場
外只是一遍空地 (只少無咁密的buildings),容 ...

同意,想當日,我們的警隊同志們,冒著刺骨韓風,不眠不休多時,仲
要面對示威人士的武力挑釁同埋社會上對警方的謾罵同鄙視,依然緊守
崗位對付示威人士。

這就是我們的人民警察,據聞班韓農今年12月又黎香港搞示威,希望警
隊同志們可以全力以赴,做到最好。
 樓主| M 發表於 2006-7-14 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-14 09:51 發表
係佢地既部署
定係話佢馬後炮好
你隔左咁耐先講乜乜物物
你講乜都得架啦

睇見呢篇開文
我突然記起隔離板既新修訂板規
唔知呢度又適唔適用呢? ...

事實上今次世貿會議係第一次響香港進行既大規模示威,
面對示威人士的暴力行為同破壞秩序行為,警方以果斷同
容忍方式對待佢地,實在係意料之外,所以我覺得警方做
既唔只100分咁少。

如果係響部分國家進行?唔好話催淚彈,坦克車出定街都
似。