hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳北重組 (2):93K/98C 拆線
開啟左側

建議將軍澳北重組 (2):93K/98C 拆線

LAK2 發表於 2020-4-20 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

93K/D 暫無意見

98C果度,正線一野縮去新都城
踢296C過去坑口直出(298C)做埋觀塘道轉乘
尚德就補條佢地日講夜講既將隧版290入去(經將南調景嶺)
配合290/X不再入將南尚德(甚至有合併空間)
可能平衡到各方利益
gu9434@24 發表於 2020-4-20 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-19 23:55
但康翠自己唔夠客,又見到呢度有個別版友覺得 213X 好應該飛繞道

93D 經樂華落山至少係順住去,觀感無論 ...

98P 我個人有種玩法 因為康翠畢竟如你回復所指唔夠客 所以我會咁搞 新98P 寶琳<>康翠<>寶達<>秀明道<>繞道<>九龍灣<>尖沙咀 213x不經秀明道  如果寶達前夠客 可以考慮好似213x咁 早繁開幾班寶達後直上繞道既特車 秀明道就抽1A車開特班 跟98p行   咁樣就避免左111/106會投訴 (因為新98P要入中秀)

至於93K 我同意要重組是非常困難 係屯馬線全線開通前仍需要做上路去彌敦道一帶既服務  11x未拉去安達臣前用93K做沒問題 但若然11x最終拉上安達臣 因為兩者等車方向相反 得番安達臣>上路/油麻地係直空 個人比較傾過等到鐵路開道之後再大搞 個人覺得暫時改造93K成上路<>九龍灣/觀塘特快比較可行 新山道後下一站九龍灣站 觀塘道只停小量分站
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-20 23:13 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-20 14:36
98P變93D就唔駛加價兼可以去搵98D攞車,
98S變98E就要加價,又唔可以搵98C攞車,
做人可唔可以公平小小呢 ...

說話唔可以咁講,你一樣可以話 93D 由 93K 拆出來,同樣都加左一蚊

事實係 93D 同 98E 兩件事根本無可比性,98E 無論巿區段定係直入坑口都明顯快過 98C,當然有藉口加價,同理 98X 都係加左價的

而 98P 而家去程三班回程兩班都係由 98D 既車去做,無 98P 時段亦有人坐 98D 返到寶林再轉車,更重要一點係沿線無新增人口,所以唔可以天降資源,98D 要有份減車

但 98E 有新增人口,呢個係可以天降資源既最大理由,天降資源開新分支你仲要嘈,本版我真係第一次見

更何況 98S 本身四班車都只係得兩班抽 98C 去做,上下繁其餘兩班車分別係 93K 98A 98D 做。按你邏輯,呢幾條線係咪要減車?

而且 98C 坑口客佔比例少,但本身條線係爆的,試問有咩理由為左一班唔係左手交右手既客,走去減 98C 班次?

至於唔到旺角既問題,太子算唔算旺角?見仁見智。不過如果運署唔批亞皆老街西行再擺巴士落去既話,再嘈都無用,一係就成個 offer 唔要。(亦唔好忘記,98C 依然做緊坑口,只係唔入圈。)不過之前見你好想將隧轉車站有直達巴士去深長荔,98E 行法算係幾直接,應該可以滿足到你既要求

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-20 23:30 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-20 18:05
93K/D 暫無意見

我諗 298C 除非做到類似我隔離篇文既 298A 行法,應該都避唔到馬亞木反對

然後 298C 又會有海盈邨包袱,做唔到長沙灣商貿區

我都係唔太想將 296C 同 98C 捆綁重組,盡量斬件去做,況且坑口旺角如唔行山但改行觀塘道,不如唔好改

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-20 23:49 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-4-20 22:12
98P 我個人有種玩法 因為康翠畢竟如你回復所指唔夠客 所以我會咁搞 新98P 寶琳康翠寶達秀明道繞道九龍灣 ...

如果 98P 入埋秀明道,就無理由又走入九龍灣商貿區入面,亦因此唔需要擔心 106 111 反對

但秀明道而家本身無真特快,另外 213X 而家本身都係唔入秀明道的

其實呢度 B2 之前流傳過出來的官方初稿,93K 都係不在取消名單。如果取消唔到,真係只能夠縮服務時間、減到半粒鐘一班,減到盡佢

而 93K 改行安達臣,其實我長達係想石礦場果邊入而唔做安達,亦可以同 11X 有更好分工,石礦場亦似乎無乜可能享用到 213D。當然,如果唔係用 93D 呢類方式去做山上將尖既話,93K 唯一出路都係觀塘道半直通兼行下通道,因為有人嘈要保留康翠德福直達

fleetline 發表於 2020-4-21 07:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-20 23:13
說話唔可以咁講,你一樣可以話 93D 由 93K 拆出來,同樣都加左一蚊

事實係 93D 同 98E 兩件事根本無可比 ...

93D只係收返將軍澳去尖沙咀價, 比人感覺起碼不是濫收,
條98E比而家已經成日比人話貴的98C收得仲貴,
深水埗去屯門平過去將軍澳, 真係嚇死人.

而家本身有98S, 同98S比98E是否快好多? 又唔係, 本身收10.5的服務又冇左, 咁咪即係夾硬加價.

既然98C縮短, 減車是十分合理,
客量又因路線縮短而減少, 減車更加變得合理,
98C而家早繁及下繁均有2架車柯打98S,
再計埋縮短路線可節省用車數量, 預計可減3-4架車.
如果條98E加3架車, 班次變得正常好多.

93K, 98D下繁用車比較緊張,
你本身又有計劃搞93K及98D縮車, 所以我唔搞.
98A用車最多時段只需11架車, 本身條線都有一定減車空間.

儲錢
fleetline 發表於 2020-4-21 07:32 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-20 23:30
我諗 298C 除非做到類似我隔離篇文既 298A 行法,應該都避唔到馬亞木反對

然後 298C 又會有海盈邨包袱, ...

開正入觀塘就比馬生嘈,
條線只是經觀塘, 邊到佢嘈.

儲錢
fleetline 發表於 2020-4-21 07:39 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-4-20 18:05
93K/D 暫無意見

尚德冇左條旺角線肯定唔願意.

如果有6架天降資源可用, 我反而諗緊一樣野,
將296C拉去坑口直出, 九龍區跟足296C,
再開條康城開經尚德出九龍, 九龍段跟98C,
再將98C縮到寶林開,
到時兩線都可以做到15-20分鐘一班,
應該完全付合坑口及康城區需求.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 09:15 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 07:24
93D只係收返將軍澳去尖沙咀價, 比人感覺起碼不是濫收,
條98E比而家已經成日比人話貴的98C收得仲貴,
深水埗 ...

一開始一定係開天殺價,呢個幅度既提速加一蚊左右係慣例,如果遇到好大反對再算,但九巴角度,加價係重組誘因

98C 無縮短過,只係來回唔入坑口圈,來回加埋節省既時間,唔夠非繁平均班距

兩繁可以減兩部車唔代表非繁都減到,非繁一樣要面對 98S 車從何來既問題

98A 下繁行緊 11 部車,我上面無減過係因為我假設柯打不變,亦無理由呢一刻走去煩柯打點執(唔係話唔諗)。但唔好以為 98A 減多四部車就有多四部車可以用,因為果四部車做緊其他線,其他線變相要加車,問題只係名義係邊條線既掛牌

除非你強行減 98C 等線既班次,否則唔會因為咁樣減車而畀你多左幾部車可以用,唔存在派車過剩既問題。至低限度,98C 16 部車,減走兩部柯打 98S,剩返果 14 部係不足以維持 98C 繁忙時間現時既班次,尤其下繁

所以為免麻煩,我索性當果幾部車名義上歸返 98A (293A) 就算

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 09:18 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-4-21 07:32
開正入觀塘就比馬生嘈,
條線只是經觀塘, 邊到佢嘈.

正路係要計有幾多重疊客源,而唔係睇條線仲做埋幾多而家 102/B 無做緊既地方

298C 唔止觀塘,九龍灣德福同新蒲崗都同 102B 疊到正,反對機會必然更大