hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦2P及902,202取消
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦2P及902,202取消

brianso198 發表於 2020-4-20 21:27 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-4-20 18:10
Google map個行車時間係私家車時間 最少要*1.4先係巴士實際行車時間...                             
我 ...

站數202好似好吸引,
但實際行出黎2號唔慢得過202好多先慘...

202快果陣就係無客時間,
偏偏最需要快果陣就一D都唔快, 有D情況下可以仲慢過2...

麗翠苑係會有潛在客, 但唔係用202做...

gu9434@24 發表於 2020-4-20 22:09 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-20 21:27
站數202好似好吸引,
但實際行出黎2號唔慢得過202好多先慘...

以我自己搭2a既經驗 計埋停站上落客 荔枝角道南行係沒乜邊枝燈係可以直過

202雖然話上西九龍走廊要食燈陣..但拉上補下計 要快過2到鴉蘭街應該沒問題
但兩者見車就上 沒必要死等

202擺到明就想抄701 但事實係沒人賣佢帳
所以重組係必然 改特快落尖沙咀/渡船角可能係出路
但如果要好似樓主咁搞到全日得兩班 就真係多謝

另外回埋#9
九巴既然一心拆202 要九記承認自己重組錯這誤 還原基本步
很難
SE7378 發表於 2020-4-20 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
202 一係轉型做尖沙咀循環特快,一係索性取消算啦。
brianso198 發表於 2020-4-20 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-4-20 22:09
以我自己搭2a既經驗 計埋停站上落客 荔枝角道南行係沒乜邊枝燈係可以直過

202雖然話上西九龍走廊要食燈 ...

202個問題係唔湯唔水。

落旺角無錯好果陣好快,但對去油麻地甚至尖沙咀毫無作用。
衰啲講句,寧願佢倒返啲車落2好過。

10598C 發表於 2020-4-20 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

其實要九記認錯唔係最難,要佢撥返啲車落2先難
202取消的話,九成都係收走幾部車,照辦煮碗上一代6X取消
 樓主| Commy 發表於 2020-4-21 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-4-20 18:10
Google map個行車時間係私家車時間 最少要*1.4先係巴士實際行車時間...                             
我 ...

唔好意思
我頭先再計多次
係要78分鐘(往港島)(九龍方向未計)
可能我真係計錯或打錯
唔好意思

至於202
去旺角真係同2打和
有時塞起上黎慢過2唔係冇可能
唔信你自己搭一次

樓主| Commy 發表於 2020-4-21 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-20 18:53
去鴉蘭街未必快過(睇西廊落橋位生唔生性)
但去旺角站有機會打和,202要等塞入菜街,2仔直去

所以我咪將202喲車還番比2 lol
 樓主| Commy 發表於 2020-4-21 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層

原來旺角=尖沙咀?
我用做旺角嘅202 去比番2
然後2加密班次令班次跟原來無變

改動後,我抽2去做尖沙咀特快
呢個已經係新客源
唔關202事
冇需要做全日

2P的確有加班空間
但全日未免太進取了
可能同202一樣下場
就係非繁冇客
gu9434@24 發表於 2020-4-21 22:21 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-4-21 08:27
所以我咪將202喲車還番比2 lol

我都想摺左202 車還番俾2

但事實係荔枝角道就算減左班 一樣都係會繼續等2
即係搞到最後就會樓上既第一代6X咁 殺線就收番堆車走

202廢線就公認 南行勉強快過2 北行可以同796C平手到東京街
但2改經麗閣 其實變相證明左係快過經欽州街
問題係老九會為左插旗
繼續由得佢 還是改線重組 這樣都係睇老九心情..
 樓主| Commy 發表於 2020-4-22 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-4-21 22:21
我都想摺左202 車還番俾2

但事實係荔枝角道就算減左班 一樣都係會繼續等2

既然荔枝角道啲客點減班都唔會趕走
不如將202喲車還番比2啦