hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 廣福邨點解可以做到大帝,獨攬全區所有直出線? ...
開啟左側

廣福邨點解可以做到大帝,獨攬全區所有直出線?

天空之神 發表於 2020-4-22 01:30 | 顯示全部樓層

其實廣福有 907B 就唔應該死攬 907C
同樣道理 74C 都唔應該入廣福
W3 唔應該入廣福村調頭
A47X 應該停廣球就算,運頭塘直上公路
272P 亦因為有 272E 上青沙 73P 做葵涌可以唔使兜返出廣福
.
cktse 發表於 2020-4-22 01:31 | 顯示全部樓層
講W3嘅話,佢定線根本就唔係計客量多寡
佢只係每個市揀一點最近公路嘅地方落腳
如果行吉之島嘅話,停燈都有排停啦
太和嗰邊路口又成日塞
點都比唔上公路出廣福兜個圈再上返公路掛
媽屐停
cktse 發表於 2020-4-22 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-22 01:30
其實廣福有 907B 就唔應該死攬 907C
同樣道理 74C 都唔應該入廣福
W3 唔應該入廣福村調頭

A47X運頭塘上公路冇問題,不過條路線就會長咗
tonyng 發表於 2020-4-22 02:20 | 顯示全部樓層

關於運輸署及巴士公司對「大埔公路元洲仔段—廣福邨」巴士分站的定位,建議樓主(同埋另外幾位附和板友)溫下書先:
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E5%A4%A7%E5%9F%94%E5%8D%80%E5%8D%80%E5%9F%9F%E6%80%A7%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E8%B7%AF%E7%B7%9A%E9%87%8D%E7%B5%84

睇完上面條link,仲要再花啲時間深入了解過去幾十年來大埔區巴士路線的發展歷史,否則只會淪為口號式鍵盤發洩,再討論落去意義不大。
AtrHenu 發表於 2020-4-22 04:20 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-21 23:11
問心句,求其搵個區都帝過廣福
華明、清河、長安、富安花園,四大帝邨

富東呢個例子係因為鄰近東涌市中心加上要駁埋嶼南區路線功能先有呢個效果!!
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-22 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
呢度所指嘅富安、華明、長安有邊個帝得過廣福?我淨係計尾站直出嘅路線喎,因為唔係尾站直出嘅話就太慢。華明起碼無673,富安得幾條去黃大仙同觀塘嘅線係唔經第一城直出,長安亦都無霸道到要41A改返北橋出。
GM 發表於 2020-4-22 12:33 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-4-21 15:41
正如北區一樣,大埔有黃Big Grill,全部經廣福。運頭塘火車站無運行囉,喺正公路口,成世全日得74A出九龍。 ...

根本73 未入粉南前客量極差
2003-2004年度北區巴士路線發展計劃中建議取消

兜入華明是救線之舉

建議做下功課先

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
barking + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-22 12:42 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2020-4-22 00:17
廣福算吧啦!得1條線總站6條線分站。我耀東都未出聲,1流水1東廊特快2南區1紅隧1東隧已經贏你廣福幾條街:lo ...

耀東先慘呀,一條直出線都無,下下要落山轉2X出銅鑼灣,R到條720X返來點之係玩逆走,落山轉720好過,繁忙時間唔經太古城,起碼唔使限時限刻。
進智公交
271_N271 發表於 2020-4-22 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
cktse 發表於 2020-4-22 01:31
講W3嘅話,佢定線根本就唔係計客量多寡
佢只係每個市揀一點最近公路嘅地方落腳
如果行吉之島嘅話,停燈都有 ...

太和路啲燈好塞咩?
點睇都係廣福轉上南運路,同南運路轉入街市惡啃啲。
tommylaihc 發表於 2020-4-22 12:58 | 顯示全部樓層

根本唔應該所以線都經廣褔出公路,已經唔只一次,一有意外全區巴士線攬炒!