hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組港島區通宵交通(改版)
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組港島區通宵交通(改版)

樓主| Dexter981 發表於 2020-4-21 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-21 21:00
都係果句,
N720就算玩一班車都唔覺得夠人...

最主要因為我將N8同N8X尾班車都推早咗
但如果直接用N8做,去耀東之後就會同2A重曡,而且又因為車程關係會同720差唔多時間到灣仔,所以唯有用一班N720補一補嗰空檔⋯⋯
 樓主| Dexter981 發表於 2020-4-21 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2020-4-21 20:55
我無理解錯既話
你往中環方向個華貴同本線無咩關係喎

嗰三班車係華貴開去香港仔之後再行返主線loop一圈
其他時間亦可以係華貴上車去到香港仔停留一陣再繼續行程
另外我準備打算取消收費限制,等乘客即使去到香港仔亦可以留係車上等待開出
brianso198 發表於 2020-4-21 22:25 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2020-4-21 22:16
最主要因為我將N8同N8X尾班車都推早咗
但如果直接用N8做,去耀東之後就會同2A重曡,而且又因為車程關係會 ...

N8尾車柴灣方向耀東打後都十幾廿個,
但呢十幾個以通宵車黎講算唔少...

我判斷唔到N8唔經柴灣有無問題...

另N72/N90果組我明你想點,
但置富就算唔經佢樓下都唔係好想要通宵車....

樓主| Dexter981 發表於 2020-4-21 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-21 22:25
N8尾車柴灣方向耀東打後都十幾廿個,
但呢十幾個以通宵車黎講算唔少...

咁依十幾個應該幾大機會都係耀東上車
因為同時間8X同82基本上東行都已經有服務,照道理英皇道一帶就唔會坐N8嘅
咁可能短期內將N8X東行最後一班拉上去耀東頂替一下?長遠就可能執一執82S回程路線同班次如果大部份人都係去東區醫院就加密65作代替

至於置富換咗區議員之後應該ok?
brianso198 發表於 2020-4-21 23:04 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2020-4-21 22:55
咁依十幾個應該幾大機會都係耀東上車
因為同時間8X同82基本上東行都已經有服務,照道理英皇道一帶就唔會坐 ...

如果0650耀東開果班執執走線理應可以serve 果班客,
因為而家N8尾車到耀東既時間其實82S都開左車咁濟...
只不過新巴肯唔肯將價錢由$7 轉做$4.3就另一問題...

另65早繁無咩學生客既話6點幾果堆東行客係唔多,
所以堆客唔似去東區醫院, 65加密唔切合呢班人需要,
再加上就算果段時間有得加, 我覺得65應該倒多D車向西行而唔係繼續加東行車...

換左議員但居民係同一批,
好難答過唔過關...

Busmtr 發表於 2020-4-21 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
我想講其實N8某程度上都係做緊員工車功能,其實好難大改,只會搞著一大部分車長... 咪又係要重組員工車,成件事會非常複雜,工會又會嘈。
brianso198 發表於 2020-4-21 23:12 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-4-21 23:08
我想講其實N8某程度上都係做緊員工車功能,其實好難大改,只會搞著一大部分車長... 咪又係要重組員工車,成 ...

佢有提過唔做杏花邨, 我覺得呢點唔係must...

樓主| Dexter981 發表於 2020-4-21 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-21 23:04
如果0650耀東開果班執執走線理應可以serve 果班客,
因為而家N8尾車到耀東既時間其實82S都開左車咁濟...
只 ...

我諗開少一班節省成本應該重要過位位收$6.7
始終灣仔去耀東一段應該都燒唔少油⋯⋯
同埋如果82S小西灣方向改返同65同方向行仲可以順手撿65啲客同做埋耀東去柴灣東工廠區。甚至頭班可以直接改用原本N8部車做82S(之後推遲另外兩架車開車時間),咁改新巴其實係有着數
尤其依家82S嗰定線對耀東嚟講根本無吸引力
brianso198 發表於 2020-4-21 23:51 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2020-4-21 23:40
我諗開少一班節省成本應該重要過位位收$6.7
始終灣仔去耀東一段應該都燒唔少油⋯⋯
同埋如果82S小西灣方 ...

82S小西灣開0710果班係多去耀東學生客,
唔可能將所有班次反轉...

0650耀東開果班我覺得就算反轉都未必有好多客,
不過我覺得值得做過而家82S就真既...

樓主| Dexter981 發表於 2020-4-22 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-21 23:51
82S小西灣開0710果班係多去耀東學生客,
唔可能將所有班次反轉...

咁一係改做雙向線
東行由西灣河站起載,西行就一路去到北角/鰂魚涌(順手輔助2A)
東行開06:40,07:05,07:25
西行就只保留07:10一班
咁頭班82S可以搵N8原本架車做,加埋82S本身兩部車應該ok