hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 能否倒灌石油回空置油田?
返回列表 發新帖
開啟左側

能否倒灌石油回空置油田?

s3n370 發表於 2020-4-22 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

joeli16 發表於 2020-4-22 16:25
好明顯產油工業唔係話停就停, 好多時油田一打左井就自然會有壓力油會自己出黎, 如果你停左咁壓力就越黎越 ...

原油深入地底,壓力係咁大就咁大。
只要D井口頂到個原本嘅壓力,就會回復原有(未開採前)平衡,唔會無喇喇再加大。

再者,若開採設施萬一有乜衫長褲短,
邊有可能有得油繼續流?
s3n370 發表於 2020-4-22 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
joeli16 發表於 2020-4-22 14:30
水係入面其實好難處理, 唔知用乜野可以逼D水出返黎, 油田呢種相對有一層油層會簡單D, 如果係油葉岩呢種就 ...

諗深一層,就算解決到呢D問題,用泵水落去嘅機械泵番D油落油田都係唔work。

泵番落地底點都會溝佐水,要泵番出黎會雜佐
最壞情況甚至變垃圾
EX-TL 發表於 2020-4-24 01:31 來自手機 | 顯示全部樓層
呢幾日財經報導油價負值, 講來講去都係紐約期油, 倫敦布蘭特期油仲係正正常常, 主因都係美國庫欣儲油設施接近飽和, 才會令人擔心繼續產油會在短期內造成爆倉, 5月份紐約期油結算價格才會暴挫至負值, 貼錢畀買家將石油運走.

前日聽到有消息指庫欣存放量已達到77%, 幾星期後會爆倉, 可以預期6月份紐約期油結果將會一樣, 但係石油係冇可能停產, 只會減產.

早些日子俄國與沙特傾減產協議, 當時傳媒就用上打石油價格戰去造文章, 就是預見到疫情確實對石油用量帶來負面影響, 冇可能唔減產.

睇到呢度, 產油大國冇可能明知石油過剩, 都要繼續生產落去, 哪怕推冧油價, 就說明左產油唔係話停就停, 特別係經濟靠晒產油嘅國家, 一停產會發生咩事, 當權者冇理由唔知.

喺疫情仲未完全遏止之前, 只有盡量減產.

先前全球產油國協議每日減產970萬桶, 也只是減產, 而唔係停產.

石油賤到貼錢都冇人要, 但唔能夠停產, 所以點解有啲西方國家喺現時疫情仲係高位時, 就已經想盡快復工復產, 寧願叫人戴口罩, 目的除左係避免經濟停擺太耐, 以免加速衰退, 也可以帶動用油量, 延緩爆倉期.
joeli16 發表於 2020-4-24 09:42 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-4-22 21:56
諗深一層,就算解決到呢D問題,用泵水落去嘅機械泵番D油落油田都係唔work。

泵番落地底點都會溝佐水,要 ...

其實係有油水分離裝置, 不過因為將原油倒灌而洗呢一大筆錢唔值, 仲未計點樣處理油井入面已經回填既水點樣先可以逼返出黎

joeli16 發表於 2020-4-24 09:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-4-24 01:31
呢幾日財經報導油價負值, 講來講去都係紐約期油, 倫敦布蘭特期油仲係正正常常, 主因都係美國庫欣儲油設施接 ...

呢種國家第一個諗到就係委內瑞拉, 之前油價低位時佢地已經好慘, 依家仲話會爆倉停產, 都唔知佢地點熬
 樓主| wln162 發表於 2020-4-26 17:53 | 顯示全部樓層
本人所述'倒灌原油回油井'的主要辦法是將原油填回已開採半數或大半油井的空間,至於'原油回填已挖空油井'是最後辦法.
joeli16 發表於 2020-4-28 11:26 | 顯示全部樓層

wln162 發表於 2020-4-26 17:53
本人所述'倒灌原油回油井'的主要辦法是將原油填回已開採半數或大半油井的空間,至於'原油回填已挖空油井'是 ...

開采石油其實係個替換過程,往油井裏打入高壓既水,將石油壓出來,當然石油既空間就被水回填
所以就冇話開採半數或大半油井既空間呢回事