hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區M線前途?
開啟左側

[問題] 沙田區M線前途?

kay 發表於 2020-4-22 18:21 | 顯示全部樓層

281M CUT有難度,或者變做青沙/沙田區內線

反而最尾死唔去,應該有80M/85M份
世界很簡單 人類很複雜
安東尼 發表於 2020-4-22 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
建議80M改經大老山隧道,接駁鑽石山站,再做埋慈雲山,如果慈雲山冇位做總站可以做循環線
JF6839@88K 發表於 2020-4-22 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-4-22 18:21
281M CUT有難度,或者變做青沙/沙田區內線

反而最尾死唔去,應該有80M/85M份

281M係最頹嗰條...
顯徑站開之前已經少客
開咗之後更加唔洗講
最多咪顯徑-新田圍嗰段用87B雙向分段/屈82K入顯徑遊花園取代...
kiwai 發表於 2020-4-22 19:00 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-22 17:06
82P九巴開畀碩門邨用,點會咁容易取消, 喺九巴眼中呢條線仲要發展

82P 由15-20分鐘減至20-30分鐘一班
睇得出九巴真係好重視82P, 用「減班大法」去幫發展中的路線吸客

jpoon 發表於 2020-4-22 19:09 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-4-22 18:18
85M兜錦泰,一係A41P走線,特登屈入恒康街轉一圈,一係就直行唔入,不過我都幾肯定85m唔行恒康街嘅話一定 ...

85M兜錦泰即係趕客
http://jpoon9394.blogspot.com/
天空之神 發表於 2020-4-22 19:12 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-4-22 16:25
其實 82X, 82P, 84M, 89C, 286M 係可以五條線拎哂資源出黎去合返做2-3條線做重組, 順便又可以諗埋掟 89D 飛 ...

一城上車 ,82X 貴過 84M 又慢過 84M 出到去鑽石山/新蒲崗
反而 82P 可以順手併入 82X 減車算數

286M 拎去交數啦
或者拎去換將馬線/ 海皮青沙線
.
GZ4031 發表於 2020-4-22 19:48 | 顯示全部樓層

Chnnr 發表於 2020-4-22 16:25
其實 82X, 82P, 84M, 89C, 286M 係可以五條線拎哂資源出黎去合返做2-3條線做重組, 順便又可以諗埋掟 89D 飛 ...

我上次廣黃搭82P出石門係全車空氣黎

其實不如89C 補左286M個位, 84M 就富安都唔做直接放番濱景, 82X 殺淨廣黃直出
石門理論上可以唔使補, 因為0使用率
係差77區會唔會因為冇左286M直出而嘈, 如果會就留兩味
咁84M行車應該一轉來回100分鐘夠, 5架掛牌唔變做20分鐘一班
82X 5正3蛇, 變到廣黃直上隧道, 來回黃大仙應該75分都夠行, 留5架開15分鐘一班定點已經好好, 唔想就4架開20分, 有4架多左放出黎
89C 加番密, 呢家17架, 比多2架, 19架應該繁時做到6-8分一班清下客

仲有兩架多左, 老九又收多兩架, 好野

Fong_2132 發表於 2020-4-22 19:49 | 顯示全部樓層
以用量計, 281M 80M 286M 取消, 281M 如果有小巴做咪比佢做
今時今日唔一定去九龍塘轉鐵吧
RyanPun 發表於 2020-4-22 20:06 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-4-22 19:48
我上次廣黃搭82P出石門係全車空氣黎

其實不如89C 補左286M個位, 84M 就富安都唔做直接放番濱景, 82X 殺 ...

富安84M純粹擺位啫,你見濱景位都唔多,係得返石門叫做有啲位。
至於89C我覺得冇乜改變嘅空間,但不少免早繁後減班,仲可以收貴啲送人上隧道口轉車,比較難搞嘅係,為咗77區條89C跟返286M隧道口到沙田醫院呢段路而放棄石門第一城客源,換取取消286M,對89C都未必有著數。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
石頭 發表於 2020-4-22 20:15 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-22 20:06
富安84M純粹擺位啫,你見濱景位都唔多,係得返石門叫做有啲位。
至於89C我覺得冇乜改變嘅空間,但不少免 ...

不如84M拉埋去錦泰,然後去埋富安同亞公角走,

就咁搞掂286M算數啦~