hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區M線前途?
開啟左側

[問題] 沙田區M線前途?

樓主| bennyho1004 發表於 2020-4-22 20:28 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-22 20:06
富安84M純粹擺位啫,你見濱景位都唔多,係得返石門叫做有啲位。
至於89C我覺得冇乜改變嘅空間,但不少免 ...

如果2選1一定係89C,89C放棄石門可以俾89D撤出亞公角街
89C食哂富安/海皮大隧客
石門一係搵火炭開新線做
88X改去油塘唔經觀塘道專心做藍田

286M仲有85M
JX9097 發表於 2020-4-22 21:25 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-4-22 17:22
如果照現時睇,82P,85B,281M應該殺硬,286M殺線機會都有7成以上但需要85M兜錦泰或換條筍線入錦泰。 ...

85M唔太可能入埋錦泰啦...
錦英/ 市中心/ 耀安都唔可能會同意
RyanPun 發表於 2020-4-22 21:25 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2020-4-22 20:28
如果2選1一定係89C,89C放棄石門可以俾89D撤出亞公角街
石門一係搵火炭開新線做

石門工業區,行去鄉議會大樓個站近過過橋去小瀝源路堆站,89C好難走得甩呢個站,唔少喺馬鞍山冇乜客揀嘅線(包括43X)都係靠呢個站起死回生、能夠留到今時今日。
加上要九巴放棄呢舊豬肉轉投去客量打緊問號嘅海皮77區,九巴未必肯落咁大賭注,就連海皮區區議員都話,早繁海皮區某部份線一定夠客做早繁直出,過哂返工時間,海皮區段路得10幾個客,其他客濱景前都已經落哂車,仲點會說服到九巴執靚條89C。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
GZ4031 發表於 2020-4-22 21:26 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-22 20:06
富安84M純粹擺位啫,你見濱景位都唔多,係得返石門叫做有啲位。
至於89C我覺得冇乜改變嘅空間,但不少免 ...

我諗住抽走82X 淨做廣黃, 用少一大堆車89C 我諗住77區照兜石門果帶lol 所以先驚反對
RyanPun 發表於 2020-4-22 21:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-22 21:25
85M唔太可能入埋錦泰啦...
錦英/ 市中心/ 耀安都唔可能會同意

85M呢三個站,都有唔少師奶捧場專程搭出黃大仙買餸,要過到呢幾關都唔容易。
HM3044 發表於 2020-4-22 21:30 | 顯示全部樓層
不如84M拉埋去錦泰,然後去埋富安同亞公角走,就咁搞掂286M算數啦~

石門一係搵火炭開新線做
88X改去油塘唔經觀塘道專心做藍田
286M仲有85M

即係技術上係286M/84M 二合一去樂富
咁82X可以淨留82P啦
Chnnr 發表於 2020-4-22 21:35 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-4-22 19:48
我上次廣黃搭82P出石門係全車空氣黎

其實不如89C 補左286M個位, 84M 就富安都唔做直接放番濱景, 82X 殺 ...

我有過咁既諗法,
原本係想將 83X 拉去石門, 80X 兜水泉澳, 點知半路殺條 83A 合左落 83X 度拉埋長埋終止左
而家唯有既係 89C 改馬鞍山市中心做總站, 停頌安, 海皮, 富安, 沙田醫院後落大老山隧道, 繁忙時間既特別班改為欣安邨後直去富安花園返回原線,
(壞處, 耀安只可靠 89D 進出, 原有第一城濱景海旁富安往恆耀既短線客剩返 43X, 81C)

89D 改為耀謙樓後直往大老山隧道, 平日兩班市中心特別班可改為飛走彩虹
89P 改為烏溪沙鐵路站開, 繞經迎海後返回原線然後利安, 錦英後經馬鞍台直往大老山隧道後直達九龍灣

(壞處, 市中心頌安半個恆耀無左飛彩虹既 89P, 富安客失去到藍田既 89D 要被迫響大老山轉乘 89D/88X)

82X 改為到樂富既循環線, 原線往四美街站後經龍翔道, 鳳舞街, 東頭邨道返回原線
(壞處, 加硬價)

84M 改為碩門邨來往觀塘服務, 詳細有諗過行大涌橋路, 小瀝源路直往大老山隧道, 九龍灣工業區再出觀塘, 然後經油塘上廣田邨, 做某幾個獨市博轉車客
又有諗過九龍灣工業區後直往油塘同廣田, 但就服務唔到原來石門返工既觀塘客
仲有既壞處係幾多, 九龍灣工業區多塞車位, 假期客量有機會拍烏繩, 又因為兜工業區而導致後期走線未必吸到客, 獨市既油塘廣田都可能寧願轉車唔會搭呢條線
係可以考慮朝早沙田開 13:00 前入九龍灣工業區, 九龍區 1500 - 2200 入工業區, 假期全日停觀塘道, 但呢套模式響香港適唔適用又好見人見智
而且廣田都未必有位比你擺呢條線, 當然可以擺返落油塘既...

至於 82P, 一係分左D 車佢, 一係繁時做 樂富 <-> 石門短棍, 跟現 84M 路線到大老山隧道後停愉翠苑, 出返大涌橋路後往濱景花園, 然後石門

樓主| bennyho1004 發表於 2020-4-22 21:41 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-4-22 21:25
石門工業區,行去鄉議會大樓個站近過過橋去小瀝源路堆站,89C好難走得甩呢個站,唔少喺馬鞍山冇乜客揀嘅 ...

89C唔改特怏就唔可以殺286M
Chnnr 發表於 2020-4-22 21:42 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-4-22 17:22
如果照現時睇,82P,85B,281M應該殺硬,286M殺線機會都有7成以上但需要85M兜錦泰或換條筍線入錦泰。 ...

而家係當你叫 85M 再兜任何一區都同叫佢取消無咩分別85M 講既係快, 做接駁, 馬鞍山區內站位幾乎好多都順燈, 出到九龍區做任何接駁都係快, 仲快過延長左既屯馬線
轉地鐵, 轉其他路線, 雖然而家有大老山轉乘係少左D人用85M 出黃大仙新蒲崗轉巴士去其他區
RyanPun 發表於 2020-4-22 21:49 | 顯示全部樓層

Chnnr 發表於 2020-4-22 21:35
我有過咁既諗法,
原本係想將 83X 拉去石門, 80X 兜水泉澳, 點知半路殺條 83A 合左落 83X 度拉埋長埋終止 ...

89D我比較熟,打算淨係覆89D嗰段:
89D 改為耀謙樓後直往大老山隧道, 平日兩班市中心特別班可改為飛走彩虹
89P 改為烏溪沙鐵路站開, 繞經迎海後返回原線然後利安, 錦英後經馬鞍台直往大老山隧道後直達九龍灣
(壞處, 市中心頌安半個恆耀無左飛彩虹既 89P, 富安客失去到藍田既 89D 要被迫響大老山轉乘 89D/88X)

朝早市中心同耀安係靠市中心開嘅89P先有穩定班次出東九。改走89P去烏溪沙開經油站走,仲要兜多個迎海先去利安,銀湖班客未必接受,隨時山腳客成為輸家。執馬鞍山堆走線要好小心某啲細節。