hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區M線前途?
開啟左側

[問題] 沙田區M線前途?

RyanPun 發表於 2020-4-22 21:59 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2020-4-22 21:41
89C唔改特怏就唔可以殺286M

唯一方法,只有霸王硬上功直接硬Cut 286M,九巴又唔係冇做過呢樣嘢。
89C/89D呢個死結,錯就錯在兩線班次密度、客源分怖、用車數量唔平均得好離譜。
在我角度嚟講,殺286M/救89C都好,重點係根本就冇辨法改變到班客用腳支持89D呢個事實,而非繁忙89C班次做唔做到89D最密班次嘅1/3密度都係一個問題。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
AVW28 發表於 2020-4-22 22:03 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-4-22 18:18
85M兜錦泰,一係A41P走線,特登屈入恒康街轉一圈,一係就直行唔入,不過我都幾肯定85m唔行恒康街嘅話一定 ...

85M係恆康街係客倉之一,唔入肯定嘈。
當然89D係該處都係同樣時間上老隧,但問題係:
1. 89D客量龐大,恐怕難以再接收85M撤出耀安後的乘客;
2. 85M只收$7.8,如果85M撤走,等於迫人比多$1.1。

但係cut 286M都唔易,一來錦泰無左快車上老隧;
二來就算用85M取代,價錢都已經有得拗($7.2 vs $7.8),
雖然居民可能唔介意,但呢個都係過去某些區議員用黎攬線的其中一個原因。
LL3850
RyanPun 發表於 2020-4-22 22:10 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-4-22 22:03
85M係恆康街係客倉之一,唔入肯定嘈。
當然89D係該處都係同樣時間上老隧,但問題係:
1. 89D客量龐大,恐 ...

85M同86C有啲相類似,街坊線流水客係最難搞。
89D客量咁大,我覺得其實係有條件起飛某啲站再提速,但因為89D攬著咗烏溪沙,再執85M/85X/89C/286M呢堆二奶線有難度。
但係cut 286M都唔易,一來錦泰無左快車上老隧;......

下繁轉車站有一定人數指定等286M入海皮,兜多個小瀝源路嘅89C幾乎冇海皮客跳槽。

AVW28 發表於 2020-4-22 22:22 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-22 21:59
唯一方法,只有霸王硬上功直接硬Cut 286M,九巴又唔係冇做過呢樣嘢。
89C/89D呢個死結,錯就錯在兩線班次 ...

其實係馬鐵通車前,運輸署係曾經試過想用89C換286M取消。
當時既建議就係89C係總站開出無耐加個同286M同價的分段,
但無改快過89C。

係馬鐵出市區後。
改89C係兩難位,改快係非繁又唔夠客(班次都唔係密),
唔改快又再趕多d客落地底(就算係石門工廠區呢個客倉都已經少左人搭)。
以前放工時間,89C觀塘方向係小瀝源路係企人,呢幾日我見到去到臨入隧道前都仲有位坐。
(當然唔排除d人仲未復哂工,疫情效應仲係度。)

我記得之前係其他帖都講過,77區既巴士發展係唔樂觀。
因為當馬鞍山路居屋項目錦駿苑入伙時,會係屋苑外面和對面起一對巴士站,
到時經馬鞍山路入亞公角街既巴士線估計多數都停該處,
到時會為錦駿苑和欣安的居民帶來方便,
欣安的交通將會比而家好幾倍。
LL3850
Choi 發表於 2020-4-22 22:35 | 顯示全部樓層
我覺得九龍塘點都會留番條80M當K80S 0甘做
新造的人、如鷹展翅上騰。
AVW28 發表於 2020-4-22 22:36 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-4-22 22:10
85M同86C有啲相類似,街坊線流水客係最難搞。
89D客量咁大,我覺得其實係有條件起飛某啲站再提速,但因為8 ...

都係既,不過86C係有d位可以唔做,例如歌和老街和幾年前撤出的大圍。85M個case的確比86C難搞好多倍就真,有d位真係唔近鐵,例如耀安、錦英苑等,
果邊又得佢先去到黃大仙(新蒲崗仲有85X,但要入第一城)。
恆安站搭鐵落鑽石山唔洗半個鐘,
但出發地係耀安既話,計埋步程既話,85M係仲有優勢,起碼價錢已經平一截先。

89D的確係有條件飛某d站提速,就算唔講較大爭議既亞公角街,
回程飛彩虹特車可以全日都做,當然要同正班梅花間竹咁開。
不過我又覺得會唔會考慮埋X89D做全日?
LL3850
RyanPun 發表於 2020-4-22 22:50 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-4-22 22:36
都係既,不過86C係有d位可以唔做,例如歌和老街和幾年前撤出的大圍。85M個case的確比86C難搞好多倍就真, ...

89D彩虹特全日就難啲,佢始終食著彩虹邨堆轉乘,要完全飛彩虹就牽涉到89C。
X89D我個人就想全日,一來對烏溪沙嚟講唔駛下下兜市中心耀安係好事,二來唔駛下下都比烏溪沙嫌耀安阻著佢哋地球轉。之但係X89D全日行商貿區嘅話。客量上一來一定冇89D咁好、二來跟89D行觀塘道,總站可以放邊?

JF6839@88K 發表於 2020-4-22 23:06 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2020-4-22 19:49
以用量計, 281M 80M 286M 取消, 281M 如果有小巴做咪比佢做
今時今日唔一定去九龍塘轉鐵吧 ...

小巴睬你都傻
自己已經唔掂檔
國松條803K客量已大跌8成
仲要蝕多啲
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
AVW28 發表於 2020-4-22 23:08 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-4-22 22:50
89D彩虹特全日就難啲,佢始終食著彩虹邨堆轉乘,要完全飛彩虹就牽涉到89C。
X89D我個人就想全日,一來對烏 ...

89D既係隔班做,唔係完全飛哂,完全飛哂梗係唔可行,原因你已經講左。
X89D去程都經雅景臺,對面就係耀安,所以X89D一樣做到耀安,真正飛既位係只係馬市。
X89D係雅景臺站都唔少人上車。
當然果個位都幾僻下,以耀安人既習慣黎睇,大部分都係去恆康街搭,係近新港城第三期果幾座先去差館對面搭(去程)。
X89D做全日係考慮埋將來十四鄉/而家既迎海一帶。當真係全日左,就算非繁改行觀塘道,總站一樣可以放返觀碼,例子見74X/80X/83X。
LL3850
RyanPun 發表於 2020-4-22 23:19 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-4-22 23:08
89D既係隔班做,唔係完全飛哂,完全飛哂梗係唔可行,原因你已經講左。
X89D去程都經雅景臺,對面就係耀安 ...

X89D照放返碼頭問題我估唔大,開源道先係問題,來回行遲一個路口經偉發道出入碼頭又得唔得,時間應該差唔得幾多(比起硬食開源道/敬業街成業街死車陣)。