hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [過氣] 九巴 85M 調整班次
開啟左側

[服務調整] [過氣] 九巴 85M 調整班次

Chnnr 發表於 2020-4-25 19:17 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-25 09:46
上屆市中心嗰個比人投走咗,唔代表今屆嗰個一樣係死硬派。

我認要郁681係絕對唔容易,所以我先話早繁後先 ...

利申, 前市中心居民:個垃圾區議員就早走早著, 不過重點係市中心班居民既問題每次開聲反對原因不在乎市中心會無位坐, 到你建議不如加開特車佢就會講即係變疏, 同搬龍門差唔多

雖然而家非繁都係疏, 但仍然唔少人寧願搭多程駁腳都要搭 681 出港島區, 就算你走左班車等 20 分鐘下一班都仲係快
平日搭 87K 同小巴轉都事少, 繁忙時間搭 85M, 40X, 89D 落黎轉都見唔少
巴士公司就採取一種無所謂既態度, 導致咁多年黎呢個問題都係可有可無, 似解決未解決咁

既然而家山上朝早有 680X, 980X 雙管齊下, 其實都可以諗下學 682 咁, 繁忙時間後先延長
但假如呢頭延長完, 有無人就叉隻腳埋黎話不如停埋富安呀就真係未知之數, 據知呢個問題都搬過出黎討論唔少

天空之神 發表於 2020-4-25 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-4-25 17:06
非繁東隧大老山根本係快,你行青沙計紅梅谷就最少都有兩支燈

非繁就大學調頭馬場上公路都得啦
RyanPun 發表於 2020-4-25 20:39 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-4-25 19:17
利申, 前市中心居民:個垃圾區議員就早走早著, 不過重點係市中心班居民既問題每次開聲反對原因不在乎市中 ...

個建議我認的確唔係咁好,疏咗冇位坐等原因我都聽過無數次,但客量上又真係奈佢唔何,非繁忙(特別係星期六、日)市中心已經坐滿人都唔係咩新鮮事。

你話唔少人搭貴車駁腳,我住咗廿幾年馬鞍山,我又點會唔知?呢點我都會周不時拎出嚟反駁某啲人話681冇客。

再者,由我喺#19講明咗早繁後先放山上面,我就係知市中心一定會揸住點呢點去駁人,我先至話留680X早繁班次。係有啲人次次一開到口就封死哂門路就話一定唔可行,我都唔知再點討論落去。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Chnnr 發表於 2020-4-25 21:20 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-4-25 20:39
個建議我認的確唔係咁好,疏咗冇位坐等原因我都聽過無數次,但客量上又真係奈佢唔何,非繁忙(特別係星期 ...

放心我無judge 你, 我覺得你留言好好, 係見到有留言搭嗲講兩句680X 比 681 唯一優勢都只係唔停金鐘直到中環,
680X 半香某程度上都係唔少人唔會選擇叫兩飛, 再加上大老山東隧塞車日益嚴重所致, 去程定線其實唔差
要塞住市中心, 首先可能要玩全日 1+1, 一班山上一班市中心, 再進一步換全日延長(個市中心要呃要氹係無咩法子)

[題外話]就算東鐵過海, 莫講 680, 連 681 既優勢都仲響度, 巴士公司肯唔肯做就另計
繁忙時間東鐵大圍跳車直接過海車程少不免都 40 分鐘起跳, 非繁忙我相信點快都要 35 分鐘左右
優勢唔係無, 價錢, 直接, 方便, 有到站時間, 再加上港鐵港島線行到死既劣勢, 差應該唔會應太多
而家少搭 681 無咩留意要幾耐, 我搬完多數搭 680 , 往來港島同馬鞍山都係 40-45 分鐘起跳, 681 相信可以減多10-15 分鐘添
所以, 好睇三巴點樣對待了

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +11 收起 理由
daiteioh + 1 精闢見解
RyanPun + 1 + 10 過獎喇!大家只要做返自己就足夠。.

查看全部評分

drbean7218 發表於 2020-4-25 22:47 | 顯示全部樓層

我都支持日間繁時打後將681延長至烏溪沙站, 因為681有capacity 剩。

如果延長後, 真是落到馬市/ 離開耀謙樓後無位坐, 就同它計載客率。 等TD和專營巴士公司考慮是否要增加班次。

980X/981P如是, 681也一樣。

疫情前, 我經常搭九巴681星期日朝早8點幾時段, 架車離開馬市時可以約60%滿, 過埋大隧一定>70%。
S3BL100 發表於 2020-4-26 01:54 | 顯示全部樓層
681 延長烏溪沙,現實角度仲有一個掣肘,但無人提到

就係 681 同 680 時段相反,放上山延長等同畀對家搶自己黃金時段乘客

所以 681 同 680X 到今時今日依然並存

我覺得一個合乎現實少少既做法,係 681 減班,例如非繁基本班次跌落 20 分班,畀 680 拆兩條,一條恆耀直出,一條頌安經錦泰富安返原線,做聯合班次。咁已經解決到一半問題,山上都有快車恆耀直出落港島,雖然要經北角但做到 681 去程掂唔到既銅鑼灣,回程行唔行北角既時間更加相差唔太遠

fb.com/scientisthk2usa/
ky927 發表於 2020-4-26 03:38 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-4-23 21:41
繁忙時間跌客跌得咁勁,唔減佢減邊個?
不過冇調車去西隧服務就衰啲

681繁時跌成點?
leo_ku 發表於 2020-4-26 12:28 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-4-26 13:56 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-4-26 12:28
681 總站客最多咪山上轉乘客, 你又唔提?

而家市中心個議員係麥潤培D馬,要681拉去烏溪沙阻力應該細左。
BTW之前有人問681會唔會入富安,雖然可能性唔大,但有樣野要提醒大家,幾年前一次區議會,容溟舟拎過一份文件,話當年運吉曾計劃過681入富安。
而家佢係交運會主席,點會唔將個議案放上會傾?
AVW28 發表於 2020-4-26 15:55 | 顯示全部樓層

RA472 發表於 2020-4-25 09:49
唔改線得,擺金鐘順路過擺灣仔因為無順路的路線調頭

改線影響在港澳碼頭一帶坐111轉乘680(修頓問題)

以今時今日東隧和觀繞的塞車情況睇,
其實銅鑼灣行東隧返馬鞍山係快唔起。
識窿路既早就同你落金鐘搭980X,或者落得地底就全程鐵。

連682系都有分支路線建議行西隧走(即682X既西隧版988,剛剛今年的RDP),
就反映到下繁東隧和觀繞塞車情況幾嚴重。

LL3850