hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 88X應否拉上穗禾苑?
開啟左側

[其他] 88X應否拉上穗禾苑?

AD118 發表於 2020-4-27 23:17 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-27 23:08
當你知道了解穗禾苑情況,單坑最多只能泊兩部車,入坑打橫可以擺一部,81K 條坑最多兩部。
每朝巴總總會 ...

81K改循環線空條坑, 俾81K及85或穗禾獅隧長荔深線(經歌和老街)繞經穗禾苑巴總車坑

用85拉去駿洋(經穗禾苑巴總)或穗禾獅隧長荔深線(經歌和老街,穗禾苑)取代80M

S3BL100 發表於 2020-4-27 23:24 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-27 04:41
你打完咁大段野,都係講緊一大抽廢話,尤其係九龍灣一段,我唔覺得你既方案有幾大吸引力。

簡單幾句,重 ...

原來喺你心目中,居民需要、乘客意見係廢話

當然巴士公司改線都必然係利字行先而唔係乘客需要行先,但人地至少會包裝下重組方案對乘客有咩好處,列出受影響人數。但你就覺得可以單憑主觀意願,覺得少客,想點改就點改,完全唔需要理會實際情況同乘客意願,甚至好似區議會反對都可以照做

無錯少客係重組既理由,但你到而家依然解釋唔到,點解明明主流客係坐緊 80X 既前提下,要強行改 80X 而唔改條觀塘客量更少既 89B,同居民意願作對。觀塘道容量好矜貴,唔係畀你多客線就改走、少客線就有得留低

你話咩乘客見到 80X 走左車會考慮坐 89B,根本就唔代表無左 80X 入觀塘之後個個都會咁乖走去坐條特慢 89B 出觀塘作首選,唔好將兩件事混為一談

田園閣 10 分鐘一班觀塘特快?出現左先算啦,而家 89 做晒成個沙田巿中心同瀝源都係咁上下班次,你係咪想 89 都跟手收埋檔?更何況呢條田園閣觀塘特快,好大機會係要入埋火炭甚至上埋穗禾苑,你都識講穗禾苑塞唔落另一條密車線

大圍客?明明大大條 80 喺度。就算 80 唔改,你叫 89B 大圍觀塘客坐 80,都合理過叫乙明博康客走去坐 89B 或者行出去田園閣坐你條新線

最壞結果,都只會係陰乾而唔會改線或者成條無左。你覺得好似可以靠嚇叫人唔想陰乾就要強行改線,但近幾年就算係鐵路通車,地區強烈反對下都絕少強行改線,陰乾就會,但我相信地區寧願陰乾都唔會畀你亂搞

本版 F1 版年中都出現過唔少 89B 改線唔入觀塘既建議,包括改入九龍灣(好似仲要唔止我一個提過)、縮短彩虹、改上慈雲山、改去樂華,但就基本上無見過有其他版友提出亂改 80X 唔入觀塘。你不妨諗下點解
fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2020-4-28 01:19 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-27 01:01
86A同89B都改晒入沙角街啦

田園閣有得上88X,麗豪又有89X落車站

諗到有招好絕既就係80X去程照改沙田圍轉直角加埋繞經博康巴總,即係跟足287X去程山下走線但反方向發展,咁就全個沙田圍用家都歡喜
至於秦石邨方面,佢地嫌慢鬥氣倒去搭馬鐵唔稀罕,反而都未有耐夠89X更極品
dennis28a 發表於 2020-4-28 01:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-27 23:24
原來喺你心目中,居民需要、乘客意見係廢話

當然巴士公司改線都必然係利字行先而唔係乘客需要行先,但人 ...

唔好意思,我唔係好覺得你有幾反映到居民真實需要。

你成日都話沙乙博班客唔會乖乖地坐條特慢 89B 出觀塘作首選,
我好耐之前有 3 個朋友分別住係河畔、乙明、曾大屋村屋,
我問左佢地 89B 同 80X 之間既抉擇,唔係多謝九巴早幾年大減 89B 班次,佢地先被迫放棄 89B。

早幾年討論緊 80X 改兩味,我問過佢地其實 89B 係唔係真係特慢,
非繁走左部 80X 咪上 89B,依個結論係出自乙明居民把口,但事實上係快過等下班 80X 到觀塘。

邊個真係有心寧聽居民意見呢?
所以我咪講左,唔好搞田園閣特快,80X 先有一線生機,
依篇文日日有人講 88X 加班,企圖及意圖改善田園閣出入觀塘服務,我咪善意提醒咁樣會整死 80X。

如果有人打開火炭 - 源禾路 - 沙市 - 觀塘道,班次只需去到 15 分鐘一班,已經足以令 89 同 80X 要減班找數。
89 有少部份客源係黎自 81K BBI 客。

假若 80X 好不幸比搞(成件事同田園閣出現特快服務係掛鉤),搞果刻就要拎 80X 入九龍灣做大隧 BBI 客救佢活命,
起碼乙明邨街仲有條大隧線唔洗行出田園閣,而唔係慘到一下全部行去田園閣上車,
鬼叫田園閣好衰唔衰生左條 88X 出黎,仲要比運吉同九巴注意到下繁有班 80X 客見 88X 照上。

再者,穗禾苑巴總無位無事實,亦知依個係現實局限(280X 加唔到班問題),
佢地居民都無要求過要 88X / 798 上穗禾,但佢地唔介意行落山搭或者轉車。
但穗禾苑不論由彭長緯定麥梓健年代,日日同山下兩區議員要求 88X 同 798 加班,
唔好以為 88X 上唔到穗禾苑巴總就等於山上班人唔收貨先得嫁,你既然討論 88X,有時間不如上下穗禾商場聽下民意。
(順帶一提,無左 80M 換 280X 加班問題上,當區居民其實又唔係咁反感,80M 死極唔去,新田圍先係重點)

「陰乾而唔會改線或者成條無左」,
姐係咁,當 89B 同 80X 夾埋黎先做得起 12/15 咁既六日班次,80X 進一步陰乾會去到咩野班次呢?
介乎係 20/30 依個水平入面,假若 89B 被改去九龍灣,80X 又比人陰乾到咁既地步,去觀塘班客梗係走人啦。
「唔會」依兩個字係水晶球問題,81M 同 88M 都比人搞左 281M 出黎,
切記,大隧仲有條非繁客量不足以全日既線可以吞併 80X 沙乙博服務,到時非繁齊齊兜上廣源,真係服務倒退啦。

80X 入九龍灣就等於唔入觀塘?我前面講左大可以跟 215X 出返觀塘道。
又唔想 80X 比人陰乾到 20/30,又唔諗方法救線,到時一樣等死。

唔想入九龍灣又保觀塘道特快,正如我前文提過,80X 另一出路同水泉澳合併,棄秦石去增加新客源,83X 廣源夾其他野。
絕對唔係求其講一句 80X 永世唔改線就叫解決當前問題,由佢陰乾。
今日保得住 80X,你都識講觀塘道容量寶貴,難保日後唔會比人開刀。

我都睇左唔少意見,有一半人都覺得與其改 89B,不如索性殺左佢拎佢資源做其他野好過。
正如我前文講過,改完條線有咩用?又無新界北轉乘客又同 33 搶飯碗。
惡意回復是不道德的行為。
AD118 發表於 2020-4-28 01:59 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-28 01:31

你成日都話沙乙博班客唔會乖乖地坐條特慢 89B 出觀 ...

點解唔可以將81K改循環線空條坑出嚟, 俾巴士線同81K兜穗禾苑巴總再出返去?

paul2357paul 發表於 2020-4-28 02:07 來自手機 | 顯示全部樓層

你成日都話沙乙博班客唔會乖乖地坐條特慢 89B 出觀 ...

80X改水泉澳開跟住落到去沙田圍轉個大圈入大隧,83X改火炭山上開跟住石門跟住廣源之後入大隧其實更好?

可惜九公無新地商場不歡,除非例如華翠園轉手俾新地跟住上面整番個似樣D既巴總
dennis28a 發表於 2020-4-28 02:50 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2020-4-28 01:59
點解唔可以將81K改循環線空條坑出嚟, 俾巴士線同81K兜穗禾苑巴總再出返去?

81K 來回兩轉穗禾苑要加時,車就一定會唔加,你想減班?
dennis28a 發表於 2020-4-28 03:19 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-4-28 02:07
80X改水泉澳開跟住落到去沙田圍轉個大圈入大隧,83X改火炭山上開跟住石門跟住廣源之後入大隧其實更好?

...

原則上係,甚至就咁入博康又得,因為沙田圍班人行出崗背山公園就得。

我前文講左,本身 80X 棄秦石上水泉澳無疑係較理想方案,主因水泉澳班客本身非繁都願意落山搭車,可惜依隻窗比 83X 封左。
我只怕他日 80X 非繁客量唔掂,非繁就咁同 83X 合併搞到齊齊兜廣源,兜完廣源分分鐘同 89B 車程一樣,咁就一樣唔想。

順帶一提,華翠園其實有條綠小叫 811A 經穗禾苑去石門(班次差,等到發脾氣),
假若 80M 被殺,火炭 - 石門 - 廣源 - 觀塘,係唔係真係咁順利開到綠燈又係一回事,89C 定位點解決又係另一回事。

華翠園值唔值得開全日線呢?當年 280X 特車都搞唔成,諗黎都無謂。
雖然以前朝朝有部城巴非專碌上山。
AD118 發表於 2020-4-28 04:10 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-28 02:50
81K 來回兩轉穗禾苑要加時,車就一定會唔加,你想減班?

81K來回一轉 (兩單)經穗禾苑只係行一次就返新田圍,循環線加時只係將一單新田圍去穗禾苑加一單回程返新田圍,兩單合併變做一程過, 將穗禾苑原本休息時間加返去新田圍到,整體唔變又點會需要加時加班?

S3BL100 發表於 2020-4-28 08:52 | 顯示全部樓層

你成日都話沙乙博班客唔會乖乖地坐條特慢 89B 出觀塘作首選,
我好耐之前有 3 個朋友分別住係河畔、乙明、曾大屋村屋,
我問左佢地 89B 同 80X 之間既抉擇,唔係多謝九巴早幾年大減 89B 班次,佢地先被迫放棄 89B。

早幾年討論緊 80X 改兩味,我問過佢地其實 89B 係唔係真係特慢,
非繁走左部 80X 咪上 89B,依個結論係出自乙明居民把口,但事實上係快過等下班 80X 到觀塘。

你依然繼續偷換概念,無正面回應過居民到底需要D咩

你上面呢段野淡化左一個好大既前提,就係佢地當走左部 80X,先會考慮 89B,換言之 89B 根本就唔係首選

就算 89B 快過下班 80X 出到觀塘,你依然係增加緊佢地平均車程所需時間,但你就好似因為佢地走左 80X 見到 89B 都會照上,就覺得 89B 係合理替代,好似滿足到佢地

回應唔到其他 points 就偷換概念,其他野都無必要睇落去

不過咁,你話 80X 入完九龍灣出返觀塘道,咁你到頭來都係無減少過觀塘道車流,但原有乘客車程變慢,就白白做左犧牲品。咁改來做咩?

好老實,89B 就算成條拎去祭旗,都正常過你亂搞 80X

而九龍灣要做大老山轉乘,上面都講左,一條唔到巿中心既 80X 根本就唔係一個好既選擇

fb.com/scientisthk2usa/