hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 88X應否拉上穗禾苑?
開啟左側

[其他] 88X應否拉上穗禾苑?

paul2357paul 發表於 2020-4-26 23:00 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-25 22:48
89B 頂多有人係觀塘搭車去四美街,當有齊 40、80 同 89 情況下,
肯定無咩人會由觀塘搭 89B 去黃大仙,原 ...

四美街流水客咪鬼要囉,倒埋落鐵路算數,
反正鑽石山站有新翼大堂行過去方便左
paul2357paul 發表於 2020-4-26 23:06 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-26 01:24
似乎大家唔清楚,33 作為九廠員工接送車,就係比人去黃大仙轉車。

89B 入九龍灣幾乎無作為可言,無人用 ...

當80系都打破左傳統開80A去九龍灣,
89系有心做唔怕難

當然我最想望九巴做盡D開經馬騮山版本觀塘全日巴士線,食多批郊遊客
MCMoore 發表於 2020-4-26 23:32 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-4-26 23:06
當80系都打破左傳統開80A去九龍灣,
89系有心做唔怕難

大埔道平時有幾多客?81又咪主力做旺角深水埗客
61233 發表於 2020-4-26 23:42 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2020-4-26 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層

學82M同85A合併個招,拉85上穗禾設雙向分段去九龍塘,80M就可以取消
dennis28a 發表於 2020-4-26 23:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-26 05:19
80X 客量差係一件事,你唔好當左可以用呢個做理由而成功強行去改先得架

我諗我想講既重點係呢幾樣:

老老實實,姐係咁,你其實了唔了解到 80X 困境?

80X 有客,但依批客只限兩味單向客源,非繁同假日客量仲差過 89B 亦係事實。
更重要一點,80X 成條線原封不動條件,前提係田園閣無任何直達觀塘服務提升。

88X 打唔死 80X,主因係 88X 出觀塘又貴又疏車,
但你睇下下繁駿業里發生咩事,88X 一到,大半條龍消失,沙博河畔已經用左雙腳投票。
就算 80X 真係踢入九龍灣,代唔代表繼續行去觀碼無客?只不過將 80X 一半客左手交右手。

解決到田園閣、沙田圍新村又平又密既服務,頂盡留番 80X 乙明邨街早繁特車直達觀塘道,問題基本解決。
以 80X 非繁客量,明顯養唔住全日服務。

要搵條線替代 80X,遠比解決 80 / 89B 顯徑死結容易,所以九巴當年寧願擺 80X 上檯,
企硬唔改 80X 好簡單,分分鐘 89B 未死,80X 已經減左班同轉兩味,
依點唔係靠嚇,而係事實,80X 問題唔係牢不可破。

89B 縮去九龍灣假若有市場價值,一早應該係 80A 全面反映出黎,
80A 奈何做極都做唔起,家陣每朝 89B 起碼早繁執緊 80 系手尾,你仲寄望 89B 無埋觀塘客仲有咩野作為?

九龍灣並唔係萬能,對於 89B 依類無咩轉乘駁腳功用既線,送佢去九龍灣等同判佢死刑。
唔好咩求其將個垂死病人塞落九龍灣叫急救,依類藥石亂投建議,直頭浪費宏照道珍貴容量。

切記,依度唔係 F1 板,你鍾意天馬行空睇地圖劃線係你既事,
好多人都犯左一個大錯,以為 80X 現況比 89B 樂觀,兩條線其實一樣等緊死。
89B 可能等多 1-2 年仲有批新客變到出黎,80X 永遠唔會再有。

惡意回復是不道德的行為。
bennyho1004 發表於 2020-4-27 00:44 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-26 22:32
咪就係話殺286M、89C全日直出但減班、石門火炭另組一線...

咁做最理想可以一線換一線
仲可以改快89D
88X可以好似九巴建議咁拉去油塘唔經觀塘道專心做藍田山
paul2357paul 發表於 2020-4-27 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-4-26 23:46

80X 有客,但依批客只限兩味單向客源,非繁同假日客量仲 ...

80X應該要學287X咁樣去程在沙田圍轉直角,
令田園閣直接有得搭80X好過仲係斜行沙角街與馬鐵重叠?
話哂田園閣花園城亦係有較多外區客消遣既小區之一,雙向客源點都較穩陣
流星☆雨 發表於 2020-4-27 01:01 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-4-27 00:47
80X應該要學287X咁樣在沙田圍轉直角,
令田園閣直接有得搭80X好過仲係斜行沙角街與馬鐵重叠?
話哂田園閣花 ...

86A同89B都改晒入沙角街啦

田園閣有得上88X,麗豪又有89X落車站
博康行返出乙明或者崗背街,點都近唔過河畔行去崗背街喎

但係將80X拉返出去,最起碼博康一定反對,乙明沙角都未必過

其實只要88X搞返好佢,執返好,有條火炭源禾沙中既大隧線做正常班次去觀塘,就已經滿足到田園閣上車乘客
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2020-4-27 01:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-26 23:46

80X 有客,但依批客只限兩味單向客源,非繁同假日客量仲 ...

你講咁多野好似同我 #60 提出果三個重點完全無關係

80X 同 89B 如果要二揀一將其中一條由觀塘道搬走,乜睇既應該係全條線客量而唔係觀塘道客量?但你就對邊條線實際做緊更多觀塘客,隻字不提

你話 80X 得兩味客源都好,事實係 80X 繁忙時間開得仲密過 89B 囉

就算你話 80X 入九龍灣後繼續沿偉業街入碼頭,首先非繁會仲衰過而家,其次就算繁忙時間,咁多條九龍灣特別線都話到畀大家聽,九龍灣後已經落剩廿幾三十個入偉業街,你都係影響緊大量乘客

80A 客量係點並唔係 89B 唔可以改入九龍灣既理由,真係要睇潛力既話,因為我個方案係 89B 入九龍灣、74A 入大隧,要睇既係 89B + 大隧版 74A 潛力大,定係 80X + 獅隧版 74A 潛力大,答案幾明顯係前者

更何況 89B 觀塘客比起 80X 少一大截,影響都少好多

你強行改 80X 入九龍灣,原有乘客未必會轉投 89B,因為慢太多,隨時倒落屯馬線一期;但改 89B 入九龍灣,本身受影響人數都少一截,潛在流失都會相應少好多,更何況 80X 收費相近而且快一截,自然會係替代品

但改邊條影響更多人、89B 係咪接收晒 80X 受影響乘客,你就隻字不提,對你無利既 points 就當唔存在

「80X 成條線原封不動條件,前提係田園閣無任何直達觀塘服務提升。」fine,我諗最後結果係沙角博康唔要田園閣直達觀塘服務提升,都要維持現狀。但 88X 源禾路同火炭客增長係同 80X 沙角博康客量無關,有潛力既話我唔相信九巴會因此唔做新客生意

再者 80X 做緊秦石至沙角博康往來大隧口轉乘,減班機會大但一定唔會變兩味甚至成條無左,今時今日環境,尤其是大老山轉車站做緊既野,同九巴當初想將 80X 變半日爬山線果陣相比,已經好唔同

fb.com/scientisthk2usa/