hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020
開啟左側

將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020

xdxd 發表於 2020-5-2 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-2 04:45
多謝建議,放麼地道都未嘗不可,但就會無得好似依家咁「搶」「平價線」13X去尖東嘅客。
漆咸道北個「死亡 ...

13X嘅客 可以靠98D↔95X bbi 但係有幾多人會用我表示懷疑
死亡十字嗰個位真係唔掂 小弟意見 落東九之後 左轉蕪湖街 機利士南路 紅火 再落尖東 彌敦道 聽落好似好兜 但係喺繁時咁行仲快過係外面塞 但係咁就解決唔到尖沙咀嘅總站喺邊
講返我所謂嘅98C/S將藍計劃 我係諗 全面分家 98S唔再經寶琳 可能擺返喺坑口 行昭信路 或者放怡明/藍塘傲 然後直入清半 康城 再係咁意停油塘/麗港城 先上觀繞 變相98S專食康城 怡明走綫都可以係咁意同796C執雞
98C專serve 寶琳 298專serve坑口
另外會唔會考慮298開觀塘短棍/同新98A開聯合班次?

LauCT 發表於 2020-5-2 17:18 | 顯示全部樓層
98P取消建議好差! “受影響乘客可乘95X、98D、213X”  95X唔經坑口,213X咁入將軍澳咁即係得翻98D??
其實坑口比將軍澳其他地方更需要巴士路線,因為部份清水灣人同西貢人都係去坑口轉車,所以98A、98C唔可以唔經坑口
213X全日唔經秀茂坪會唔夠客;如果取消213X特別班次咁建議開辦新線292X由西貢至尖沙咀
西貢區居民
xdxd 發表於 2020-5-2 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
98P 都淨係繁時開 同埋有淨餘運力 仲有 都係喺98D抽車㗎啫 真係爆嘅咪98D開多啲短棍囉
xdxd 發表於 2020-5-2 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

清水灣人/西貢人喺坑口轉車… 792M喺呢啲假日仲可以唔爆你都知咩事啦 大部分人都選擇出市區 清水灣就有103 91出市區 點解要喺坑口轉?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 18:42 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-5-2 12:11
就咁看過, 有幾個問題發現

1. 93K 取消服務但 98A 上山線不加班, 上下繁後者不夠載, 因 13M 已延長至安泰( ...

多謝意見,逐樣回應一下:

1. 13M拉上安泰,應該唔會全日改行將軍澳道嘅,因為始終寶達坐13M同依家車程無咩大分別,
98A吸引力依然更大。不過你提完呢個point,我又諗到安達可能由原本行落寶達坐$6.1嘅98A,
變$4.3嘅13M,九記賺少咗$1.8,所以可能13M要加返全程到$6.1(但可能要雙向分段?)。
98A班次果度多謝意見,會考慮加密返去補位。

2. 98AC因應拆線而縮短,所以除咗93K之外,都會抽調返d車源去行298嘅。至於95X唔夠車,
咁可能保留雅麗道總站而唔延長會好少少,或者要等啟德新區加車/5M合併比佢先有得拉長。

3. 其實我原意係213X唔上安秀道,而改入翠林,但入得翠林就會換編號,
所以車源都主要係213X/13X果邊調過黎(甚至乎95X個角色都繼續係13X嘅秀茂坪特快版),
而因為安秀道特快自己都要用車,所以213X唔會全數比晒95X,而98A都要比一兩部車出黎。

4. 95M個角色係想做大流水(而唔係坑口/寶琳直達啟德線),所以初步傾向收費都會較低。
當然,如果實際收費做唔到,咁唔拉去啟德,而維持返雅麗道總站都可以嘅。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 18:56 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-5-2 17:18
98P取消建議好差! “受影響乘客可乘95X、98D、213X”  95X唔經坑口,213X咁入將軍澳咁即係得翻98D??
其實 ...

1. 98P現時只於繁忙時段服務,而新建議嘅95X全日來往翠林及尖沙咀,會比98P更方便;當然,我相信尖沙咀返翠林嘅乘客,喺繁忙時間如有95X都唔會特登等到98P先上啦,更何況唔一定易上d。
至於坑口同寶琳,果幾班98P用黎行返98D正線,應該問題不大。

2.
其實坑口比將軍澳其他地方更需要巴士路線,因為部份清水灣人同西貢人都係去坑口轉車,所以98A、98C唔可以唔經坑口

頭兩句無錯,但結論唔同意。因為現時嘅98AC係相對迂迴,所以先建議新嘅298服務,
來往觀塘道及旺角、長沙灣等地,令西貢及清水灣乘客能夠轉乘更便捷嘅路線。

3. 213X全日飛走秀茂坪會令客量跌,所以213X特快亦會因而減班,
而因為做到安秀道/未來新屋苑/寶達/秀暉樓一帶特快服務出尖沙咀,所以減班後應該仍有一定客量。

4. 以「292X來往西貢及尖沙咀,經安秀道」取代「213X特快班次」唔係唔得,
但安秀道至西貢個路程唔短,我諗緊九記會唔會肯非繁每一班車都入西貢,而迂迴、收費問題有待再傾,
同埋92轉26可能更密更好添。如果想改善西貢交通問題,我會先建議落實區議員之前詢問緊果樣繁時過海車先,
下一步再考慮26可唔可以開特別班次由西貢開出。

LauCT 發表於 2020-5-2 21:33 | 顯示全部樓層

其實213X特快班次跟本人建議的292X一樣都係只在早繁開一班車,但292X能使西貢居民有直達尖沙咀嘅交通。92轉26當然更密更好,但26在早上繁忙時間到達彩虹站時已滿,非繁時段坐位亦所剩無己。
西貢區居民
xdxd 發表於 2020-5-2 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
同時想問問樓主 會唔會拉埋95落水 放落寶琳????
S3BL100 發表於 2020-5-2 23:18 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-2 05:11
首先,多謝你插得黎都有比充分理由,咁我逐樣回應吓:

1. 點樣唔拉埋小巴一齊重組、唔影響佢地:

你可以繼續 FF,講到好似大條道理可以按你意思去做,但問題係現實根本唔會咁做,現實點做唔係由你決定。

如果吸到,102好可能反對;如果吸唔到,就代表呢條線唔能夠有效地做到轉乘嘅作用。

咁無得搞架喎。而家個大前提係唔搞得 102。如果要開條「有效地做到轉乘嘅作用」既巴士線係必然會搞到 102 既話,咁呢條巴士線係唔會開得成,你再 FF 幾多都無用。開坑觀巴士線係一個 option,但影響 102 並唔係一個 option

咁你寧願一拍兩散,永世無坑觀駁腳巴士線;定係妥協,開一條吸引力有限,但至少達到部分目的既巴士線出來?

所以我個人先建議採取協商態度,先同馬生商量改開將旺線o唔ok,當然佢唔肯就無計啦

協商?咪玩啦!就算人地肯,運吉又真係竟然會同意開線入旺角 (more below),呢個根本唔係正當同常規處理方式

將旺線服務範圍同 102 差太遠,唔可能以 102 分支名義營辦。既然係全新線,點解唔使招標?運吉同意開既話,你肯定得馬生一間公司有興趣?其他營辦商唔會虎視耽耽?直接畀左馬生去做,告廉署都得喇,肯定有人要坐監

過去幾次小巴成功重組既例子(先唔講近年因為 40/69 幾乎流產之後,小巴唔會再同巴士一齊重組),都係原有路線上面再開一條新分支,但開條分支線都要問過晒沿路咁多間有擺站既專線小巴公司,問佢地會唔會有咩意見同反對,再者開分支繞過招標程序已經為人詬病(請參看網上關於 CFM 執笠既討論)。116 同 102 服務範圍差咁遠,又要問過沿路幾多間營辦商?你估其他所謂持份者真係唔會反對?

你明白點解小巴巴士一齊重組唔可能發生未?

2. 運吉無可能批多條長途全日綠小線走入旺角:
呢點我認為運吉未必有閣下想像中企得咁硬嘅...... 當初都一樣傳話觀塘道唔比再加巴士、將隧唔再加線等等

你可以繼續 FF 幻想現實唔存在,但你既幻想改變唔到現實

點解條 110 入唔到旺角?使唔使我話你知條 69 拆出來既分支 69A 最後係點樣先入到太子、中間發生過咩事?

你話旺角都有長途綠小線,fine,有邊條係*日間*長途?你口中堆屯旺線之類,都只係做通宵,通宵既做法又同日間唔同。但日間線?旺角堆主幹道同內街已經一日塞十幾個鐘,你認為運吉會批准塞多條綠小,甚至係一條個位數班次綠小,走入去旺角增加車流?咪玩啦,ban 左就大條道理

再講,今次開左個咁既先例,日後全港十八區只要嫌往來旺角交通服務不足,都可以要求開條綠小走入去,你估到時運吉答應定唔答應好?唔會搞到七國咁亂?你根本係 open a whole can of worms,因此運吉更加有理由唔會同意咁做

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leo_ku + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 23:23 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-5-2 21:33
其實213X特快班次跟本人建議的292X一樣都係只在早繁開一班車,但292X能使西貢居民有直達尖沙咀嘅交通。92轉 ...

我1樓果個建議打算 213X 特快由現時「只於繁忙時段服務」改到「全日服務」,不過如果西貢上繁想開一班車出尖沙咀,我相信應該絕無問題,如果開每日一班嘅特別線,
想問沿92去到白虹樓/安達臣,走線應該跟26會方便d、定213X特快會方便d呢?