hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山及沙田交通問題
開啟左側

[問題] 馬鞍山及沙田交通問題

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-26 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

馬鞍山以前仲係新市鎮嘅時候,有好多對外線都一定要繞經沙田以確保客量,但現時馬鞍山已經發展成熟,甚至乎亦有新樓盤落成,舊式嘅走線已經不再受大眾歡迎, 甚至乎馬鞍山亦都有新嘅特快走線類型,就係錦英苑直上公路,其實喺以前,亦都有類似嘅例子,就係喺耀安邨耀謙樓之後直上公路, 但係使用呢兩類型走線嘅路線不多。

其實九巴係咪係時候應該要為馬鞍山同沙田嘅對外巴士線畫返條清界線? 例如86c, 因應286c全日服務,係咪應該將佢縮短去到濱景再加返個轉乘優惠呢? 286c嘅走線係咪應該要再改善一下呢? 沿用681走線?仲有87D,將來沙中線開通,係咪應該要提早改特快,俾馬鞍山直出呢? 部分嘅路段係咪應該要交返畀281a呢?之後89D同C, 再咁樣累鬥累係咪真係一件好事呢? 89c係咪係時候應該要縮短去到石門一帶? 其實上面都只係一啲例子, 馬鞍山仲有40x,682等等係有同樣嘅問題, 又可以點樣改善以上嘅問題? 歡迎大家討論

(利申:不喜勿插)
s121424 發表於 2020-4-26 22:00 | 顯示全部樓層
因為馬鞍山有個大帝 叫做容溟舟
61233 發表於 2020-4-26 22:34 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-4-27 09:34 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-4-26 22:34
其實馬鞍山依家最想馬市+海皮分家,但問題有太多線仲經沙田, 一重組就好煩,如40x, 87d, 81c果啲都係咁 ...

40X個麻煩位係烏溪沙至錦英苑一段得佢全日去源和路,
86S非學校假期及其繁時限定。
無他既!86S做全日,去程大拿拿位位收少$3,回程收少$0.3,
巴士公司要搵錢至上既,就自然搵架貴車做埋佢。
山上居民想比少呢$3去源和路唔係唔得,代價就係第一城或沙火落車行一大段路過去,
咁樣「日日運動身體好」添!
除非巴士公司肯放棄40X做源和路,但同時86S要全日兼48X開唔入沙市班次,
否則40X個問題只係死結。當然都要巴士公司有誘因去做。

87D就係因為81C要兜大圍之餘,兼且唔到太子和旺角市中心。
就算撇開81C行大圍既問題,人地九龍段行窩打老道,去旺角只係擦邊而已;
87D就直落旺角最多人行街既位,比你係當區居民接唔接受到得返架要行大圍兼唔入旺角市中心既路線?

至於81C,大涌橋路和車公廟路走唔甩,富豪花園至大圍成段路得佢一條線去到尖咀,
287X係就係快過81C,但只到佐敦和油麻地,況且兩者除左乙明至大圍往來佐敦和油麻地外,都有唔同客源。
搞得81C既,就只有全日拆線,將現有早上去程既安排變做全日雙向都做。
不過咁,281X連繁時都唔坐唔滿,巴士公司肯咁做咩?

仲有89C都係,個情況又係尷尬。上繁特快班次唔夠做咁滯,下繁和非繁要靠石門一帶食糊。
呢條線唔改快就繼續倒客落鐵(情況係連石門客都走),改快又唔知搶唔搶得返d搭鐵客之餘又非繁唔夠客。
馬鐵出左市區後,恆安/大水坑去九龍灣連轉線半個鐘唔洗就到,89C仲要比鐵慢多10分鐘。
LL3850
kwn1029 發表於 2020-4-27 10:54 | 顯示全部樓層
我係個比較常搭89D既恆耀頌人,我依家返朝10晚6
問: 朝早會揀搭早繁既89C嗎?
答: 我好少會搭,因為89D/89P會更直接,
早繁行海皮對恆耀頌人來講係唔太ok的..,
而且我目的地去APM,89D/89P站位好,89C個站位就有點兒那個。

問: 放工會搭89C定89D?
答: 會睇情況,如果89D駿業里條隊太多人,我會直接排89C (因為駿業里89D條隊有時可以排超過80人),
同埋視乎等車時間,如果等左15分鐘都冇89D,見到89C黎既話我會即上,
否則通常都係死守89D。

問: 89C 89D你覺得可以點改?
答: 先講下繁,一部載大約120人既89D,富安一般會落大約8-16人左右,
耀安至少會有15人或以上落車,但車上至少肯肯定仲會有80人以上,呢班全部都係馬市或之後先會落車。
至於上繁,89P唔駛講了,疫情發生前,馬市開出黎下一個站福安好多時都已經要企,
至於9點正左右既89D,現時情況係去到福安就會開始冇位坐,好彩的話會有少量位,
所以在繁忙時段,單靠烏溪沙、利安錦英同馬市人,係咪就足夠撐得起89D? 答案絕對係yes。
不過同89C既分工就比較尷尬,如果問我,我一定想89D不停富安同亞公角街
其實客觀去講,89C行小瀝源路同濱景又唔係真係浪費多好多時間,而且濱景仲係大客倉,
但係可以點說服現時有得揀搭89D既人改搭89C? 最難係呢樣。
89C做唔到全日skip濱景同小瀝源路,因為全日都skip一定做唔起,反而只skip早繁效果最好,全日..其實只可以好似目前咁做
請時刻保持感恩及包容的心
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-4-27 10:54
答: 我好少會搭,因為89D/89P ...

但係好尷尬嘅問題係89c濱景得佢一個可以出觀塘,真係好難搞
99MAN 發表於 2020-4-27 12:17 | 顯示全部樓層

其實89C可以善用石門迴旋處,往沙田方向濱景頭站後uturn返沙田醫院,往九龍方向改停濱景總站做新界尾站,之後再用迴旋處直踩公路(又或者89X經石門處理)。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
HM3044 發表於 2020-4-27 12:42 | 顯示全部樓層

89C/D/P問題處理方向應該係早繁3變4即係

1. X89D行法做泥涌*、十四鄉*、烏鐵、利安、錦英、雅景台;不入亞公角
2. 89P行法做馬市、恆耀頌、福安;不入亞公角
3. 89C飛石門版,沙田醫院落公路
4. 火炭、濱景、石門、小瀝源路

非繁無解
最多89D唔入亞公角,但89C非繁就唔可以疏過15分班
hkbw 發表於 2020-4-27 12:57 | 顯示全部樓層
而家碩門入埋伙, 其實可以諗下濱景, 石門, 一城一組...
最多拉埋富安落水...

咁應該有得諗下既..
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層

長遠嚟講應該開多條線, 去做石門濱景一帶, 然後畀馬鞍山嘅89C/D兩條都可以直出, 89c直出,,