hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳及觀塘交通問題
開啟左側

[問題] 將軍澳及觀塘交通問題

樂仔〞 發表於 2020-4-27 20:12 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 20:06
一條路線唔單止主要客源, 亦都有流水客源,停黃大仙亦都順便疏導38/42c等等乘客, 亦都順便多個選擇畀四 ...

學樓主話齋,將軍澳已經有足夠客源
而黃大仙至其餘地方已經有 11C 38 40 42C 214 同港鐵完全滿足原本 290 290A cover 嘅路段
如果要疏導乘客,就應該係加車落呢 D 線,而唔係叫人地無啦啦停一停
所以,290 290A 根本唔需要停黃大仙,尤其呢個站繁時停一停起碼無 5 分
應該要學樓主咁,將軍澳直出荃葵,咁就啱佢心水啦!

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-4-27 20:12
學樓主話齋,將軍澳已經有足夠客源
而黃大仙至其餘地方已經有 11C 38 40 42C 214 同港鐵完全滿足原本 290  ...

遲啲將藍隧道開, 一定會有嘅, 區議會咁嘅效率工作, 不過如果而家唔停黃大仙嘅話呢, 就一定會有大把人鬧

呀仲有我想問下你知唔知咩叫順便? 290順便亭黃大仙係順便清客, 如果夾硬加車落42c,38,40 嗰啲呢就唔叫做順便, 嗰啲就特登, 加上九巴係唔會無啦啦因為黃大仙而加多幾部車, 但係既然黃大仙有需求返荃葵青嘅話咁就唯有順便290兜埋, 290唔到新蒲崗鑽石山已經係好好, 而家一路都有人想290咁停。
山區居民 發表於 2020-4-27 21:04 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-4-27 14:20
廣義觀塘係包埋秀茂坪

你睇我個名都知
我自己都笑自己係住山區
我落觀塘就起碼要20分鐘
如果你係以區議會分區嘅話我無嘢講
但係如果攞一般人常理嘅話,觀塘係講觀塘道兩邊嘅住宅、商業及工業區以及前後開源道嗰邊嘅工業區
所以98C點會有服務觀塘市中心?
RH7685 發表於 2020-4-27 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-4-27 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-27 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2020-4-27 21:32 | 顯示全部樓層

可以試新都城巴總開
經坑口出城
反青沙撐獅隧
alan2011super3 發表於 2020-4-27 21:42 | 顯示全部樓層
點解290系講咁多年都可以大戰幾百個回合

或多或少都係因為好多人前設290系係主要針對將軍澳上坐到去荃葵先落或荃葵上坐到去將軍澳先落嘅人,永遠諗一條線都只係serve一頭一尾

就係咁,人先猛咁唸290系要行隧道

但係完全冇人唸巴士線係可以一線多用

290系開設,係以塞住問點解仲未有將荃巴士線啲人把口,仲要做流水

試想想,以前調景嶺想上康翠、秀茂坪幾難,轉車轉到痴線(E22A?返學鐘數邊有);但290系出現,旭日都未東升調景嶺就已經有車上康翠、秀茂坪

用290系做流水,老九只係要吸納將軍澳同荃灣嘅quota,就可以節省唔駛開咁多條線但又做到本身要多條線才做到之效果 (eg 變相辦到往返將軍澳至龍翔道又唔駛去程畀大嶼山價之服務、 葵芳每日快速不停美孚往返龍翔道之服務、 將南<->秀茂坪"校車線"服務 等)

問290系要直出?點解唔問電車何解唔駛整德輔道西後不停站直出筲箕灣服務

今天要面對之既定現實:現在的290系,已由2015年以前幻想多年之將荃線,變成了荃灣至將軍澳之間的"電車"

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +25 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解
山區居民 + 10 中肯
Anonymous + 5 笑左

查看全部評分

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
258X 發表於 2020-4-27 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-4-27 22:25 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-27 19:28
呢個工作己經有計劃中的98中會做

九巴幾時建議98經坑口?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分