hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實沙灣徑行唔行到巴士?
開啟左側

[問題] 其實沙灣徑行唔行到巴士?

樓主| qunow 發表於 2020-4-29 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

michlui0718 發表於 2020-4-29 15:23
當你43M碧瑤灣到吉席街咁ETA最快都要10分鐘
而30X數碼港開出到山道都係13分鐘

10分鐘同13分鐘邊個快?而且30X係有限停站43M唔係
另外,新巴話,原路往返觀感唔好,怕影響對黃竹坑同香港仔嘅,所以當時冇推呢條走線
miklcct 發表於 2020-4-29 17:32 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-29 07:19
講話由數碼港直落繞道
你話邊條路快?

數碼港直落繞道,最快係沙灣徑右轉域多利道然後左轉沙宣道,經港大三村上薄扶林道,不過行唔到大巴。

進智公交
miklcct 發表於 2020-4-29 17:40 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2020-4-29 15:23
當你43M碧瑤灣到吉席街咁ETA最快都要10分鐘
而30X數碼港開出到山道都係13分鐘

落大口環塞多個燈位,呢個又係錯嘅。由數碼港出發,沿數碼港道左轉沙灣徑經港大運動場,再左轉入大口環道經沙灣泳棚上域多利道,一支燈都唔使直到摩星嶺,不過又係行唔到大巴。

補充:
由數碼港總站出發,沿唔同嘅路,假設巴士會停以下指定車站,估計收工時間去到IFC嘅行車時間:

經華富上邨、薄扶林道(30X):21分鐘
經碧瑤灣、沙灣消防局、西環尾(停沙宣道、西島中學、摩星嶺、西市街):22分鐘
經沙灣徑、沙灣消防局、西環尾(停沙灣消防局、西島中學、摩星嶺、西市街):16分鐘
經港大運動場、西環尾(停港大運動場、馮堯敬醫院、西島中學、摩星嶺、西市街):16分鐘
經港大三村、薄扶林道(停沙宣道、港大醫學院、沙宣道頂、香港大學,大巴行唔到要用中型巴士):12分鐘

進智公交
Choi 發表於 2020-4-29 18:15 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-4-29 00:57
1. 需求唔大
2. 大口環道段急斜上唔係特別問題,落先係問題。馮堯敬基本上服事老人家,落大斜剎車制動力不 ...

斜得過4以前落埋華南(雖然唔知幾多年前嘅事)?
新造的人、如鷹展翅上騰。
wingho_cwh 發表於 2020-4-29 19:53 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-29 15:27
大口環道行過巴士㗎,早幾年大口環有次賣物會,佢哋租左架城巴非專接啲人出返去中環,雙層車雖然上斜係慢 ...

有無圖片? 係咩車同點行?

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ATENU364TC196 發表於 2020-4-29 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-4-29 19:53
有無圖片? 係咩車同點行?

冇特別去攞電話影,成件事都已經好幾年前,部車係11米利蘭,記得係年尾11月定12月嘅第一個星期六嚟
部車係泊喺協康會綜合大樓嗰條巷,之後經大口環道上西島去域多利道,再出中環
wingho_cwh 發表於 2020-4-29 21:11 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-29 20:10
冇特別去攞電話影,成件事都已經好幾年前,部車係11米利蘭,記得係年尾11月定12月嘅第一個星期六嚟
部車 ...

嘩仲有 11 米利蘭似乎都好耐之前嘅事,唔知呢啲賣物會近呢兩三年仲有無?
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ATENU364TC196 發表於 2020-4-29 21:32 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-4-29 21:11
嘩仲有 11 米利蘭似乎都好耐之前嘅事,唔知呢啲賣物會近呢兩三年仲有無?
...

成件事起碼都6年前,至於賣物會我都好耐冇去

以前係每個月嘅第一個星期六都有一個小型嘅賣物會,至於每年11月同埋12月嘅賣物會就屬於大型

11月嗰個賣物會好似到而家都有,不過主辦單位就再冇租過城巴了

事關租城巴後,主辦單位係會向每一位乘客收取$10車資,所有款項將會用作慈善用途,但果次租車條數仲多過收返嚟嘅車資,搞到要喺成個賣物會條數入面倒貼返出嚟
michlui0718 發表於 2020-4-29 21:37 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-29 16:52
10分鐘同13分鐘邊個快?而且30X係有限停站43M唔係
另外,新巴話,原路往返觀感唔好,怕影響對黃竹坑同香 ...

你3分鐘可以由吉席街去到山道先再同我講啦
43M已經係域多利道直去 落埋大口環一定唔止依個時間
而且49X回程都唔見得會俾佢站站都停啦 跟30X停站已經好夠啦

43M停咁多站? 你唔係唔知條線大部分站冇乜人上落所以ETA先預咁緊啊嘛?
我特登搵ETA時間黎講已經係預咗會飛站
你搭過一次就知道碧瑤灣落堅尼地城一定唔止10分鐘
ETA一定例遲(利申:常客)

就算俾你兩者差唔多時間
大口環+摩星嶺路又窄又多小巴輪椅上落又冇客
薄扶林道又闊又多客又可以隨便揀車用
你覺得巴士公司會揀邊條路?

michlui0718 發表於 2020-4-29 21:42 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-29 17:40
落大口環塞多個燈位,呢個又係錯嘅。由數碼港出發,沿數碼港道左轉沙灣徑經港大運動場,再左轉入大口環道 ...

一支燈都唔使直到摩星嶺?
咁請問大口環道上域多利道路口嗰支係乜黎?

仲有吖 你去到摩星嶺就當完啦? 點樣去繞道啊?
落到堅尼地城加多近街有支燈
卑路乍灣又有支燈
西祥街北又有支燈
咁樣停燈法點解我唔索性薄扶林道算?

你都識講行唔到大車啦
一條路可以大車又一定多客
一條路要細車又冇客時間又差唔多(甚至更慢)
你話邊條好啦