hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實沙灣徑行唔行到巴士?
開啟左側

[問題] 其實沙灣徑行唔行到巴士?

michlui0718 發表於 2020-4-29 21:43 | 顯示全部樓層

大佬啊
想遊車河都唔係咁玩下哇
KC3555 發表於 2020-4-30 02:07 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-4-29 18:15
斜得過4以前落埋華南(雖然唔知幾多年前嘅事)?

重點不是純粹在斜,而在經常出入的老人家。當落斜剎掣系統突然出事,就如打保齡一樣。
(有時真係好怕回覆,睇D唔睇D,又唔能夠有同理心代入當時情境及環境)
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
miklcct 發表於 2020-4-30 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
大口環道去到根德轉左,經抽水站上,咁可以避咗大口環道同域多利道支燈。摩星嶺支燈就長綠,有人先會轉,最後西環3支燈上繞道。薄扶林道勁多燈,又多車,我自己數碼港揸車有時都寧願全程下路算,薄扶林道上面嘅燈重多,由華富邨口起計,嘉林閣同心光學校各1,之後墳場,呢3支長綠(但心光學校經常有人過馬路),之後摩星嶺道口要停、舊薄扶林道口夾咗燈號唔使停、蒲飛路口又要停,最後到何東夫人堂。燈嘅數目遠遠多過下路。
michlui0718 發表於 2020-4-30 15:38 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-30 14:28
大口環道去到根德轉左,經抽水站上,咁可以避咗大口環道同域多利道支燈。摩星嶺支燈就長綠,有人先會轉,最 ...

轉左經抽水站上?
嗰段大口環路窄到搵小巴行都未必得
而且你叫巴士點樣扭個髮夾彎返上域多利道?
你叫條49X拉入去? 叫新巴搵的士黎行?

自己又唔熟路 連上google map睇下條路都懶
我幫你唔到

你班友冇嘢吓哇?
你話出中環出銅鑼灣既線就可能會有客姐
你好地地拉條數碼港放工線仲要係去小西灣既線入去?
大口環除咗老人院醫院同埋國際學校就得返kongU運動場
本身已經有條小巴 其餘又係私家車/shuttle出入多
傍晚時分鬼會有人搭你去小西灣?

講到大口環道同兜摩星嶺咁快
不如30X同970全部拉曬入去啦?

michlui0718 發表於 2020-4-30 15:46 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-30 14:28
大口環道去到根德轉左,經抽水站上,咁可以避咗大口環道同域多利道支燈。摩星嶺支燈就長綠,有人先會轉,最 ...

我都廢事同你拗
咁鍾意遊車河自己遊飽佢
既然大口環道你講到咁快
我建議應該30X、49X、970X全部特快線拉曬落去
最好全部薄扶林線拉曬入去就正啦
反正薄扶林道咁多燈 根本唔應該行巴士
miklcct 發表於 2020-4-30 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我咪就話嗰段路行唔到巴士囉,而家係講緊數碼港收工,巴士有可能行到最快出市區條路就係經沙灣消防局出。咁我當然唔會叫香港仔啲薄扶林線兜落去除非嗰條線係去堅尼地城,而我亦都好希望香港仔可以有條巴士線經數碼港同沙灣消防局出堅尼地城,58小巴好難上到車。
HE7921 發表於 2020-5-1 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2020-4-28 14:12
N 年前呢度有師兄提及, 巴士公司曾出通告話不可以用沙灣徑往來域多利道及數碼港, 原因是相關路段居民投訴噪 ...

禁令包唔包括純電動既1581-1586同2051-2054?話晒都比柴油巴士寧靜
wingho_cwh 發表於 2020-5-3 19:27 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-5-1 22:47
禁令包唔包括純電動既1581-1586同2051-2054?話晒都比柴油巴士寧靜

我諗巴士公司都唔會搞架喇,一來嫌港島線無錢賺,結論會係「你 XXS 咁爛做咪做飽佢囉」,二來松蔭園嗰班友既然連私牌都投訴,都廢事同佢哋撐到行啦,畢竟沙灣徑又未至於唔行巴士沿線乘客會暴動嗰隻,你睇下 58 啲服務差咗咁多年沿線啲人咁逆來順受就知,西環啲人根本就 M 底、不問世事,又點會為咗 58 服務差劣積極發聲先得架
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
tridents 發表於 2020-5-4 02:35 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-5-1 22:47

通告 N 年前, 印象中 970 分拆搬去數碼港後隔咗唔係好耐, 就有師兄話提及巴士公司出了通告不可行沙灣徑.
zacharyho907 發表於 2020-5-5 10:47 | 顯示全部樓層

那一段大口環道太陡,一輛青年或Enviro 200 Dart也是太勉強,何況還要維修機件。髮夾彎嘛?甭考慮。