hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳南重組:796C/796E/796X/797/797M
開啟左側

建議將軍澳南重組:796C/796E/796X/797/797M

gu9434@24 發表於 2020-4-30 17:45 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-30 16:39
796C兜清半仲衰過依家兜調景嶺
時間差唔多但調景嶺起碼有客
如樓上所言,彩明街(+多年前唐賢街)都甩唔到

我同意796C唔應該反轉行

調景嶺變頭站肯定倒客落鐵路 沒必要

796X要拆線 好睇796P之後會點搞..
暫時睇咁樣重組會有問題
SE7378 發表於 2020-4-30 18:36 | 顯示全部樓層
姑勿論調景嶺肯唔肯將 796C 由尾站變頭站,
將南兜清半正如 LAK2 兄所言,唔好得過兜調景嶺,
特别係回程,明明可以直接轉彎落寶順路去尚德,
但依家變左係環保大道原路出入清半先再落返寶順路 ,
咁行未必比起現時兜調景嶺慳到太多時間,觀感亦好差,
唔見得吸引到幾多將南客回流,甚至有機會無埋尚德客,
若果搞到 796C 盤數更霉,就真係得不償失啦。

796E 做將南九龍灣,同小巴 110 正面對打?!
另外第 137 區同康城無左去觀塘商貿區巴士,可能會有問題。

另外,師兄連串重組恐怕會將第 137 區同康城帝化,
出西九又 98E 又 797E,清半直頭仲多左條 796C 尾站?!
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
xdxd 發表於 2020-4-30 21:09 | 顯示全部樓層
796P/X/797X應該一齊搞
3變2
一條將工-康城-將軍澳站-紅土-紅碼
一條將軍澳站-將軍澳-調景嶺-直出佐敦-尖沙咀-尖東
兩條夾啱時間開
如果係康城-尖沙咀嘅客係將軍澳站轉
尚德/調景嶺-紅土就係將隧轉車站轉
可能呢個會好啲
10598C 發表於 2020-4-30 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

796C改逆走基本上倒走曬調景嶺班客,兜清半甚至倒走埋市中心班客,唔值得咁做

真係要一條逆走我寧願796X揀逆走行,跟798到環保大道迴旋處後上公路(但加經至善街)

至於796C 796X 796E入市中心南嗰種走線真係有啲惡頂,尤其至善街點都唔及將軍澳站係客倉
796X圍住將軍澳兜一圈更加係倒總站客

康城就仲慘,又98E又796E,但就始終冇一條去旺角(得單向98E返去)
贊成796E唔經旺角,但前提係繁時通勤線角色,或者全日時有第二條全日條線入旺角
(同埋796E擺總站去到海達邨用途係?)

心目中
796C不變(理論上可以唔入深水埗,但有市區流水)
796X拆797X(市區段雙向分段)
796X縮短調景嶺來往紅磡,行彩明街、健明、尚德、佛教志蓮學校、播道後上隧道
796E沿用原有區內走線全日(區內雙向分段)但不經旺角及延長至長沙灣
(順帶一提建議796P改經寶盈花園、海翩匯,理想的話連尚德都唔經)

不過誠如各位版友所講,797去觀塘商貿區呢個窿未必咁易補,畢竟新城又冇獨營線去觀塘商貿區冇得做BBI
最起碼應該要留返兩繁服務先過到
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-30 23:54 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-4-30 13:46
1. 796X拆線係應該既,但係咁拆法會796X仍然比較兜,797X就唔夠客。因為將工非繁係無人既,797X非繁基本上 ...

因為 797X 係要取代 797 做康城轉乘線,所以一定係直出,無可能兜入將軍澳巿中心

我成日都話,重點唔係個別一兩條線夠唔夠客,而係同樣資源底下,總共做到D咩出來

九龍灣非繁因為 Megabox,都會有客,但偉業街就真係算吧啦⋯當然,最理想係應該而家就撤回 797 呢個建議,咁就唔使煩之後點補償呢班客

fb.com/scientisthk2usa/
Citcalag 發表於 2020-5-1 00:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-30 23:54
因為 797X 係要取代 797 做康城轉乘線,所以一定係直出,無可能兜入將軍澳巿中心

我成日都話,重點唔係 ...

你真係覺得撤得切?方國珊已經出哂宣傳單張塞哂入康城信箱,撤回已經無可能
同埋其實我唔太明白你提倡既「整體網絡得益論」,個別路線客量差左,整體自然差左,除非你既客源倒左去另一度

797X係唔係會好好客?我唔係咁認為,至少班次又疏過以前,又無左入康城方向流水。796X條路線咁長,而且愈整愈長都一直唔搞佢既原因,係因為796X上繁有區內線返學功能,平時非繁亦係康城流水功能,仲有地鐵12-14分鐘一班,我偶然見到12、14分鐘都會出將軍澳站,行出寶盈轉796X,我暫時睇唔到點解巴士公司要放棄呢堆客

當然在於康城客立場,有得直出尖沙咀係好既。但拆完後個total outcome係唔係更好?797X做唔做到以上功能?Nope。而且班次係唔係好好?唔係
咁有無帶來其他得著?有,就係將隧轉乘功能。

但呢個功能本身797都有架,咁點解要改

而且你仲無埋megabox既客,咁真係「整體」上較好咩?我唔能夠計算出預期客量,但至少而家康城客想快既,797>796P/X都得,你個方案就直頭去唔到Megabox

所以你個「整體網絡得益論」其實唔符合邏輯,除非你講到「整體網絡」點樣喺個別路線客量不足下,其他路線仍然有得益

樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 00:07 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-30 16:39
796C兜清半仲衰過依家兜調景嶺
時間差唔多但調景嶺起碼有客
如樓上所言,彩明街(+多年前唐賢街)都甩唔到

其實呢個建議好大程度上係開天殺價,我預左會有機會遭到好大反對

當然將隧轉車站啟用後,情況可能會同今日有少少分別,調景嶺想快可以坐 796X 上去轉車,796X 依然會係咁多條將南九龍線入面最密既一條

始終道理上來講,調景嶺 hold 住咁多條線尾站,將軍澳巿中心坐鐵要轉多次車但就要兜埋入彩明街,都唔係辦法

開天殺價預左反對,下一個可以退讓既位係 796E 維持調景嶺尾站,但唔兜入彩明街,咁佢地都仲有第二條尾站直出線,況且去九龍灣同長沙灣(前者遠離鐵、後者返工客多過旺角而且無得綠線直達)既有用程度其實高過 796C。同時又用 796E 補晒 796X 做緊既區內流水,796X 兩邊咁長效率其實幾低

但 796C 我暫時真係唔想退讓住,本身條線客量都麻麻,上繁載客率咁差,係有必要做野。因為綠線可以直達旺角,做將軍澳巿中心既價值會比起調景嶺更高。當然因為清水灣半島包袱,對行車時間實際影響要再諗,但至低限度至善街去程應該唔會慢過而家,而清水灣半島無鐵⋯

796X 縮短返落紅磡後,796P 其實都覆蓋到去尖咀需求最高時段,有需要可以再延長服務時間,其餘時間 797X BBI⋯

樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 00:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-30 21:56
796C改逆走基本上倒走曬調景嶺班客,兜清半甚至倒走埋市中心班客,唔值得咁做

真係要一條逆走我寧願796X揀 ...

796X 客量遠高於 796C,點都唔會搵 796X 逆走,受影響人數多唔少,況且 796C 上繁客量真係唔多掂

旺角好大程度係因為唔想增添車流,亦未必獲批,796C 客量又好難說服新巴擺多條線落旺角。亦無理由 796E (797E) 就咁全日,兜晒九龍灣旺角先去到長沙灣仲得了,我寧願快手少少來往長沙灣做新客仲好

796E 去到海達,係想食埋海達、海麗往來九龍灣商貿區甚至將軍澳工業邨

797 做兩繁入偉業街係可以,但非繁真係唔知出到咩客出來

樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 00:25 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-5-1 00:05
你真係覺得撤得切?方國珊已經出哂宣傳單張塞哂入康城信箱,撤回已經無可能
同埋其實我唔太明白你提倡既「 ...

撤唔到咪日後見到 797 非繁唔掂再同 796X 重組,不過到時 797 好可能要留兩繁,用車會比我個方案多少少咁解

整體網絡效益當然唔止係睇一條線,而係要睇同樣資源底下,整個網絡做到幾多客,覆蓋到幾多地區,乘客車程又有幾大縮減。呢個前提下,797 非繁會係 BBI 客為主,隧道口落晒,偉業街一段客量唔會理想,但就要行埋入去,用多左時間,我就唔覺得整體效益幾好

Megabox 我仲會有條全日化左既 797E,要兜將南但唔使塞偉業街。但今次個建議,整體來講,我係用 797X 代 797,換取到 796X 拆線,同時釋放資源畀 797E 全日,服務範圍延伸至長沙灣。如果留 797 全日,恐怕就做唔到呢樣野

當然,康城來往將軍澳巿中心、尚德甚至調景嶺既流水,如果真係咁重要,有無更好方法去做(797E 半粒鐘一班、796P 延長服務時段?),有空間再諗

SE7378 發表於 2020-5-1 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-30 21:56

真係要一條逆走我寧願796X揀 ...

若唔想行富康或運動場出面怕趕客:

將軍澳站版 796X 去程順時針行將軍澳廣場、怡明邨、播道書院同天晉 II,
回程逆時針行寶盈花園(唐俊街)、播道書院同寶盈花園(寶邑路)就得。

逆走版 796C 回程就比較麻煩,
不過可以直行寶邑路,叫至善街班友響寳盈花園同未來中央公園落,
至於藍塘傲,一係兜入去,一係又叫佢地係未來入境處門口落車囉。