hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳南重組:796C/796E/796X/797/797M
開啟左側

建議將軍澳南重組:796C/796E/796X/797/797M

10598C 發表於 2020-5-1 01:19 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-5-1 00:26
若唔想行富康或運動場出面怕趕客:

將軍澳站版 796X 去程順時針行將軍澳廣場、怡明邨、播道書院同天晉 I ...

796X贊成咁改

至於796C,真係要逆走將軍澳段唔係最大問題,而係會倒走曬調景嶺客,甚至因為兜清半變相冇額外吸引市中心客
10598C 發表於 2020-5-1 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-1 00:15
796X 客量遠高於 796C,點都唔會搵 796X 逆走,受影響人數多唔少,況且 796C 上繁客量真係唔多掂

旺角好 ...

如果796X唔改得逆走我寧願兩條都唔逆走,796C有清半包袱,改逆走真係世界級趕客

但如果真係想做將軍澳直出(雖然個人覺得意義不大)又可以諗下796E做唔做到

我贊成796E係應該飛旺角,但唔係98E 796E兩條全日都冇一條去程入旺角
最簡單98E變旺角循環,796E去長沙灣

至於去海達... 796E去到九巴車廠先兜返去填海區,回程又停唔到荔枝角站

至於797,唔反對非繁冇客,所以應該留兩繁
流星☆雨 發表於 2020-5-1 08:10 | 顯示全部樓層
如果樓主點都想補一補清半,倒不如797E回程先入清半
796C原封不動留俾調景嶺尾站直出

清半起碼去程有797E經將南+797X直出
回程有797E直達+797X停對面
去將南調景嶺有290X 796C/P 797E(將南限定)

似乎會係對所有人影響更低但又做到樓主想做既野?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 值得考慮

查看全部評分

趕客路上 理_得你
SE7378 發表於 2020-5-1 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-5-1 08:10
如果樓主點都想補一補清半,倒不如797E回程先入清半
796C原封不動留俾調景嶺尾站直出

他日將隧轉車站落成啟用,加埋條 98E 同 797X,
除咗地區阻力,我睇唔到有咩理由要繼續留 796C 兜清半。
流星☆雨 發表於 2020-5-1 10:09 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-5-1 08:34
他日將隧轉車站落成啟用,加埋條 98E 同 797X,
除咗地區阻力,我睇唔到有咩理由要繼續留 796C 兜清半。 ...

797E唔兜入清半都無所謂

但如果796C/797E點都要留一條線俾返調景嶺尾站,呢條應該係796C
除非797E行跨灣橋,但一來跨灣橋未開,二來行得跨灣橋啲行車時間用黎拆返開797E康城+將南 796C不變 仲好過
趕客路上 理_得你
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 23:31 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-5-1 10:09
797E唔兜入清半都無所謂

但如果796C/797E點都要留一條線俾返調景嶺尾站,呢條應該係796C

不如咁講,我呢個方案係有試底線、硬闖關既成份,遇到好大反對既話都係要退讓

不過如果 796C 調景嶺尾站,797E 將軍澳巿中心尾站,無錯要過到係比較易,但係將軍澳巿中心條唯一尾站線會係做緊 30 分一班,當然算係畀到佢地一條尾站線,解決左部分問題,但對比起調景嶺左攬 796X 又攬 796C 係差太多。我本意係有左轉車站之後,唔想再畀人同時又兜彩明街又尾站

當然都係果句,遇到反對既話,無其他辦法之下,都要無奈退讓

同埋 796X 拆兩條之後,上面有其他版友反映,無左將軍澳區內流水功能。當然 797E 796P 290X 都補到部分功能,但真係要補到足既話,問題在於 796P 尚未雙向全日,而 797E 將軍澳巿中心尾站既話,補唔到調景嶺至工業邨

呢兩點係我寧願 797E 而唔係 796C 做調景嶺尾站退讓既原因

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 23:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-1 02:04
如果796X唔改得逆走我寧願兩條都唔逆走,796C有清半包袱,改逆走真係世界級趕客

但如果真係想做將軍澳直 ...

雖然好難估效果係點,但其實我好想問,796C 而家咁既款,尤其上繁,如果唔再做調景嶺尾站,796C 將南吸返既客,比起調景嶺倒走既,會多左定少左

如果唔想因為清半包袱阻住,或者可以考慮用尾站線 797X 迫人轉車就算

98E 797E 兩條去程都唔入旺角,我暫時無其他解決方法,最大問題都係亞皆老街流量。當然 98E 改循環都係一條出路,但之後就會輪到坑口內圈嘈去唔到長沙灣;而返工客角度,去深長荔係比起旺角有用,就算非繁都唔見得深長荔加埋差過旺角,所以要小心考慮點取捨

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2020-5-1 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-1 23:31
不如咁講,我呢個方案係有試底線、硬闖關既成份,遇到好大反對既話都係要退讓

不過如果 796C 調景嶺尾站 ...

其實換個角度,未來有將隧轉車站嘅情況下,
逆走版 796C 係咪事必要兜入清半,去程尾站,回程頭站呢?
調景嶺要快可以坐 796X 上去轉車,點解佢哋又唔可以坐 797X 轉車?
清半服務需求起碼比起將南同回程尚德低左一截,
我真係睇唔到佢哋攬住兩條尾站隧道線嘅充分理由 ⋯⋯

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 又係喎⋯

查看全部評分

10598C 發表於 2020-5-2 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-1 23:36
雖然好難估效果係點,但其實我好想問,796C 而家咁既款,尤其上繁,如果唔再做調景嶺尾站,796C 將南吸返 ...

清半其實就有98E(如果轉循環)去旺角,但盛惠位位10.5,好大機會地區會反對796C飛清半(尤其嗰個係哪吒)

至於796C入將軍澳南...
老實講唔覺得堆豪宅對啲巴士線好有興趣,而且佢地都習慣行出將軍澳站搭車
重點係唔值得為咗咁而得失曬調景嶺班客,市中心本身上796C車程唔算過份

796C個人覺得最好以不變應萬變...

至於98E改旺角循環,大不了98C入返坑口圈
都係嗰句,796E唔反對飛旺角全日特快去深長荔,但康城兩條全日線只係得半條入旺角,講唔通...
流星☆雨 發表於 2020-5-2 00:08 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-1 23:31

不過如果 796C 調景嶺尾站 ...

796P有條件可以加時
如果想加多條線俾將南直出,倒不如796P去程改行跨灣橋經調景嶺、尚德、至善街上公路

講真,清半人口咁少,根本無條件有咁多直出線,796C總站+98/797X尾站已經好充足
趕客路上 理_得你