hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 14X 上繁後繞經九龍灣商貿區,14/14X 調整班次 ...
開啟左側

建議 14X 上繁後繞經九龍灣商貿區,14/14X 調整班次

LAK2 發表於 2020-5-5 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-1 23:03
反正 40 都係要入觀塘碼頭,我有諗過一個幾異想天開既重組方法

就係喺搵到另一條線補葵涌(38 拆線或改 ...

咁33/40應該調荃葵走線而非東九走線
33 荃西<>青公<>葵涌道<>呈翔道<>原線
40 麗城<>沙咀道<>龍德街<>荃灣路<>呈翔道<>原線
咁樣只係西約<>大連排流水斷左,其他無問題

美孚就搵40A睇下點補
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-5 23:56 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-5-5 09:21
九商往來旺角
我偏向賣大包俾 24 做就算

咁當然如果九巴肯賣大包 $5.1 做九龍灣旺角又唔拘既

如果 24 成條拉入九龍灣,當然都會有塞車問題,但至少唔會搞到特車畀正班爬頭

至於深長荔,296C 而家做緊長沙灣填海區新樓往返觀塘道,重組完都唔使旨意飛得甩,所以如果真係可以拆線既話,只能夠大角咀旺角併九龍灣,照計無理由入完九龍灣又出返觀塘道先返尚德吧

反而我諗緊既一個做法係,執左 5D 6P 202,都夠車開一條 6E,20/30 分班,美孚 - 2A 走線 - 長沙灣站 - 長沙灣道(東行)/ 荔枝角道(西行)- 界限街 / 太子道西飛橋飛站 - 啟麗晴朗 - 15A 行法出返觀塘道 - 翠屏,一次過掃晒深水步除填海區外全部有增長位置,服務範圍同 296C(E) 又有別,又復僻埋青山道觀塘巴士線,做埋啟德深長荔,做多功能半直通

順便回埋你再對上一篇。見你提到 213X,其實樂華有 89A 補位,區內流水唔係問題,問題反而係 213X 真係幫緊 13X 28 清客,兩條線都好爆;213X 做緊尖東真特快,畀左出去既野應該收唔返

而寶達後經繞道入九龍灣,另一個問題係上繁寶琳路左轉落秀茂坪道塞車,會進一步拖慢行車時間,反而而家經樂華走既行法其實係幾順。當然如果唔入九龍灣商貿區既話,寶達轉落繞道大部分時間都幾快既。而寶琳路左轉秀茂坪道塞車,亦唔係我暫時收起左 98P 全日兼加經九龍灣呢個諗法既主因

fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2020-5-6 11:29 | 顯示全部樓層
14本身就無前途嘅啦,同屯馬線+觀塘線完全重疊,地鐵通車之後應該會變另一條692。到時應該可以做大條14X,當取消14,咁14X自然要改雙總站補中港碼頭,相信到時可能會成條改入九龍站,然後就可以同215X聯合班次。咁嘅話條14X觀塘行法當然最好改到同215X一樣,到時14X大幅加班都似,然後215X就可以拆條經觀塘繞道,唔入觀塘嘅特車!
進智公交
SE7378 發表於 2020-5-6 21:36 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-5-5 01:17
有日約下午一點左右,係觀市出尖沙咀(去K11附近),坐215X又得,坐14X都得。
不 ...

多謝師兄分享,睇黎海濱道已經多客到飛唔甩,
咁不如拆條 219A 出黎,觀碼開經海濱道同九商去佐尖,20/30 分一班?

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
SE7378 發表於 2020-5-6 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-1 23:03
反正 40 都係要入觀塘碼頭,我有諗過一個幾異想天開既重組方法

就係喺搵到另一條線補葵涌(38 拆線或改 ...

based on 師兄對荃葵東九線個重組方法,
個人認為前設係觀荃特快嘅真命天子只可以跟 33 荃灣區走線,
如果要堅持呢個前設,同 38/40 做重組之餘補埋葵涌同美孚,
前者如師兄提及,直接將 38 改行下路已經 OK
(去程所指補葵涌,係講緊大連排定係新都會?),
但若連後者都想用 38 補位又似乎唔太理想,
一來葵涌客觀感比起回程上路同下路個 U 形走線無太大改善,
二來長沙灣同美孚塞車問題日益嚴重,車程吸引力減少,
三來似乎幫九巴製造左契機,用 $8.8 做葵盛長美,去抽 37 水 ⋯⋯

若要補觀塘同黃大仙來往美孚同長沙灣,
個人認為搭茘景山,麗瑤開跟 45/46 行法到美孚亦未嘗不可,
當然荔景居民非繁去東九有幾大服務需求係一個問題,
但至低限度,荔景東九兩繁會有通勤嘅需要,
只要呢條新線 overall 盤數好過 42/45/46 等線已經可以,
長遠亦方便利誘荔景山放行,順利重組上述路線。

跟住到西約同柴灣角,最麻煩嘅係 40 揹住葵涌道流水,
但有小巴 302 競爭下唔見得吸引到好多流水客坐 40,
如果一定要補,不妨改造下條本身廢嘅 34。
成功嘅話,33 行全條觀塘道兼提升至全日服務,
仲有改 40 入偉業街同九龍灣已經可以即時上馬,
當然要同 33 交換荃灣區總站,改用 33 做西約東九,
來回唔入西站,荃灣區內除西約一段外大致與 930X 相同,
不過未知海之戀同 OP MALL 嘅取態會係點?

至於 X42C 全日,咁就快手將 42C 縮去青衣城吧。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-7 01:01 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-6 11:29
14本身就無前途嘅啦,同屯馬線+觀塘線完全重疊,地鐵通車之後應該會變另一條692。到時應該可以做大條14X, ...

14 仲做緊中港碼頭來往土瓜灣九龍城流水,食水亦遠比 11 深,11 比 14 更無前途

14 減班 14X 加班就會,成條取消應該無可能

樓主| S3BL100 發表於 2020-5-7 01:06 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-5-6 23:01
based on 師兄對荃葵東九線個重組方法,
個人認為前設係觀荃特快嘅真命天子只可以跟 33 荃灣區走線,
如 ...

34 應該無咁容易搞

另外又諗到個 bug,40 如果改行偉業街同九龍灣,會同 69 綠小特車重疊,人地仲想做一至日全日

成盤野得閒要再諗過⋯

kay 發表於 2020-5-7 08:30 | 顯示全部樓層
當年有個方案幾好係215X藍田真特快唔停觀市

鯉魚門人口持續增加,可以諗下藍田特快,終點鯉魚門

215X就縮去藍田站,主力做觀塘

不過14X/215X分餅仔,可能到時14X開非繁20,215X非繁12,可能14/15都要抽車開
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-5-7 10:23 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-5-5 11:57
咁33/40應該調荃葵走線而非東九走線
33 荃西青公葵涌道呈翔道原線
40 麗城沙咀道龍德街荃灣路呈翔道原線

西約至大連排應該唔難搞,東行可以34M轉58M車海,西行就可以290去荃灣轉任何西約車。
進智公交
SE7378 發表於 2020-5-7 13:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-7 01:06
34 應該無咁容易搞

另外又諗到個 bug,40 如果改行偉業街同九龍灣,會同 69 綠小特車重疊,人地仲想做一 ...

其實 34 主力都係做荃灣市來往葵涌邨同葵盛圍,
前者已有 32H/43 做緊,後者早就輸曬比行葵福路嘅小巴,
得番西約同柴灣角來往葵涌邨同葵盛圍係獨市位,
但呢段客應該只限返放學時段,無 48X 西約上葵流水咁重要,
並唔見得好做,當年運吉想俾小巴做去取代 34 就足以證明。
由此可見,改 34 去取代 40 西約葵涌流水嘅影響未必咁大。

至於 33/40 重組個新 bug,其實可以換個講法,
好似 LAK2 兄話齋,33 來回改跟 290 系行法來往荃葵及呈祥道,
40 繼續擺西約,改行沙咀道、聯仁街、龍德街及荃灣路,
飛埋葵興、葵芳、美孚同長沙灣,搵 38 同上述荔景東九新線補位,
咁就可以避免同小巴 69 麗港城九龍灣特車重疊,
不過無解决到油塘客搭 33 去荃葵太慢嘅問題,
暫時諗到全日版 X42C 縮去藍田站,換青衣城版 42C 拉去油塘,
跟手就縮 33 去觀塘碼頭,唔需要三條線一齊做油塘九龍灣 ⋯⋯
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。