hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求74D延長至華明、開辦聯和墟至粉嶺南巴士 ...
開啟左側

[其他] 北區區議員要求74D延長至華明、開辦聯和墟至粉嶺南巴士線

kuro 發表於 2020-5-3 07:30 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-5-3 09:17 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2020-5-3 07:30
根本就應該用74A補大窩西個位甚至加74X/75X至73/A轉乘優惠取代
依家開咗74D日日非繁運空氣浪費資源
...

用74A補未要加價囉, 而且74A已經有73轉乘, 以前仲平過直接搭74A, 搞左一大堆重組先搞到貴哂;74D最多人始終係科學園, 長遠應該配合白石角發展而直接係果度開線!
要修修補補即係唔洗取消70X, 由頭到尾已經補埋73轉乘74X/75X即係唔洗補, 只係九巴搵藉口想收得好貴而拎大埔資料開條線但收北區價

ryumew 發表於 2020-5-3 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-5-2 13:52
暉明邨邊度有巴士總站?

雍盛苑咪有公交有蓋場點,暉明行去5分鐘唔洗
paul2357paul 發表於 2020-5-3 09:52 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-5-2 12:05
呢 D「隧道線」邊有 quota 架

我既意思係平日早上唔應該用大隧口過對面站轉乘,因為吐公太塞車,其餘時間冇乜問題。

所以要服務白石角科學園一帶,最好都係要正經少少開番新界東內長線,反正巴士公司想收貴D亦唔難諗辦法,例如一端去到泥涌十四鄉。

而綠頂806系本身亦可以收得夠貴,九巴線就......
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1156926-1-1.html

係喎,274亦可以收夠13.2,
開埋274E經白石角及拉長至泥涌應該可以開價更貴,順便方便北區友入十四鄉新樓地盤開工。
leo_ku 發表於 2020-5-3 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-3 10:09 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-5-3 09:52
係喎,274亦可以收夠13.2,
開埋274E經白石角及拉長至泥涌應該可以開價更貴,順便方便北區友入十四鄉新樓地盤開工。

講嚟講去就係唔知
抽邊條線嚟開線上水經
科學園到馬鞍山甚至泥涌
全日化,制度上唔會無中生有
俾埋皇后山公營房屋入伙又話
有資源都出咗東九甚至港島。
MCMoore 發表於 2020-5-3 11:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-3 10:09
講嚟講去就係唔知
抽邊條線嚟開線上水經
科學園到馬鞍山甚至泥涌

點解一定要入馬鞍山,行濱景-黃泥頭,總站擺愉翠甚至同89S威記共用車坑搞掂
kitarolo 發表於 2020-5-3 11:41 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-5-3 11:21
點解一定要入馬鞍山,行濱景-黃泥頭,總站擺愉翠甚至同89S威記共用車坑搞掂
...

#34提到老隧對面方向轉乘
雖然我唔知咁做嘅客多唔多
咁入馬鞍山距離明顯遠過威院
濱景及廣源,同樣概念亦適用於
港鐵於大圍轉車,所以我認為若
有資源做上水/粉嶺經科學園嘅
總站設喺馬鞍山較合理。
S3BL417 發表於 2020-5-3 12:07 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-5-3 02:21
咁74D本身出現已經係一個畸胎,
都係做個樣去填返大窩西個缺口,
太和唔會專登等你60分鐘一班,

「有啲人」
先唔講下繁 74D 爆到要開 3 班科學園特
真係唔明搭親 74D 入大埔總係科研路同科城路落到幾十個,科城路落車仲要咁辛苦行幾十級樓梯都肯

我都認同 74D 係畸胎
但畸胎得黎你班白石角人肯接受用 $14.8 出東九喎
九巴又有得賺 yeah
toby_tl10 發表於 2020-5-3 12:45 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2020-5-3 12:07
「有啲人」
先唔講下繁 74D 爆到要開 3 班科學園特
真係唔明搭親 74D 入大埔總係科研路同科城路落到幾十 ...

三渡坑往觀塘有$10.1分段
所以東九去白石角$14.8,白石角去東九$10.1,平均$12.45一程
To infinity... and beyond