hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦X2A
開啟左側

建議開辦X2A

H1A 發表於 2020-5-4 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-4 18:12
你又憑乜認為有需要呢?
客源你邊度睇得出有?
你話好多人行去西灣河搭2X?冇

720P排得後係要企,唔會差過720
最廢應該係720A

至於X2A,繁時開幾班,試下水温都好呀
關2R咩事?
Commy 發表於 2020-5-4 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-4 18:12
你又憑乜認為有需要呢?
客源你邊度睇得出有?
你話好多人行去西灣河搭2X?冇

嘩!我冇睇錯野呀嘛?!

灣銅返耀東2X轉2A/77/99係常識
以我成日搭2X嚟計
每次都有大約10人咁轉

灣銅冇人搭2A?
喺Sogo個站等車
去北角嘅話有23/38/42/112就會衝去搭
人龍冇咗一半
去QB有116又衝去搭
剩番嗰啲都有一半係去太古

至於720嗰度仲搞笑
明明720P可以滿座走
你夾硬話佢冇客
真係好嘢

至於呢條X2A
我覺得絕對做得過
除咗我頭兩個point之外
有大部份灣銅去太古嘅都搭咗鐵
客源一定足夠
甚至可以全日
只係用車方面要再討論
唔通又抽2A車咩
mingfai31 發表於 2020-5-4 21:48 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-5-4 20:11
嘩!我冇睇錯野呀嘛?!

灣銅返耀東2X轉2A/77/99係常識

我呢度直接回埋#11

嘩!我都有冇睇錯野呀嘛?!

2X西灣河轉車係常識我冇話你錯
乜之但係掉轉就一定可行咩?
又唔見有人落西灣河轉2X去老銅?又唔見你講下太康樓個站有幾多人轉?
新城不嬲好多線都得單個方向多客

2A東行一向都係鰂魚涌落大半
唔係個個好似你過海車當流水搭
康怡我就真係未見過有2A可以過50件..亦都未見過一班車康怡落多過30件
如果真係做到10分班既話根本2A康怡得十個客落左右
你講既SOGO條2A隊有一半太古人又真係當鰂魚涌冇到架wo
我都仲未計其他港島北岸流水..唔通2A過左SOGO完全冇人上?

你講720先最搞笑啦
用下九巴做例子..968都係滿座走..961好多都頂閘走
咁你就可以總結961客量大過968?
自己上新城個網睇下咩班次啦..咁基本既資料搜集係唔係都要人教呀?
(以上呢段回埋#11)

仲有閱讀理解有問題?
我#7講"720P客量同班次都係廢720一倍"..#9講"早繁有客只係冇咁多客"..你可以理解做冇客
究竟邊個夾硬?

最後你話"有大部份灣銅去太古嘅都搭咗鐵,客源一定足夠"
請問邊度有SOURCE
做下句先
18X我覺得絕對做得過
因為有大部份東區去西區嘅都搭咗鐵,客源一定足夠,甚至可以全日
33X我覺得絕對做得過
因為有大部份南區去東區嘅都搭咗鐵,客源一定足夠,甚至可以全日
X970我覺得絕對做得過
因為有大部份鴨島去西九嘅都搭咗鐵,客源一定足夠,甚至可以全日

樓主| 6119 發表於 2020-5-4 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

del
cky 發表於 2020-5-5 01:18 來自手機 | 顯示全部樓層
巨準鐘意拎晨早嚟比嘛
呢排時間有少少鬆動咪過中心等 110
6 點 9 班 720P 都真係得 10 個都唔夠
咁佢咪用呢啲班次嚟話 720P 無客囉

同埋 720P 似係以前 721 咁嘅款
不過宜家只係做朝早
憑甚麼唔可以有線?
咪又係眼紅又有地方做乜區有得直出囉
Commy 發表於 2020-5-5 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-4 21:48
我呢度直接回埋#11

嘩!我都有冇睇錯野呀嘛?!

2A轉2X嗰度
係因為站位唔就腳
啲人寧願全程搭2A
咁搭嘅人唔係無嘅
而77/99轉2X無人咁轉主要係啲人唔知有雙向分段

2A一向都係太古QB比較多人落
而嗰喲人有部份的確係灣銅上車
康怡個站就算冇30個人落都有20個落啦
至於Sogo個站閒閒地都有20-30個人上啦
我已經計咗部份人喺QB落wo

至於你用嘅968同961
我諗大部份時間真係968客量大過961
而我知720P班次唔係好密
但乜你覺得班次疏就係無乜客咩?
720P絕大部份時間的確係坐滿甚至企人走

至於你話我閱讀理解有問題
定係你表達能力有問題?
你話720P客量廢720一倍
而720一般都係坐60人左右
唔通720P得30個人搭咩?
頭尾車可能係嘅

至於你話我講灣銅去太古啲人搭鐵
Source就冇
不過啲人咁做係因為2A/77太慢
所以啲人先去搭鐵 lol

而你抄我18X/33X/ X970就好笑 la
你講嗰啲地方
根本都冇鐵
啲客點搭鐵 ar
係18X先有可比性
但以18X嘅定線根本就快唔過鐵
山道計20分鐘先到北角
條鐵一早到咗
點鬥?

但X2A就唔同啦
太古城10分鐘到中圖
條鐵又要行上行落
隨時要double時間……
H1A 發表於 2020-5-5 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

有關720P: 早排搭過,15分鐘一班,0845班次,太古城上106人
Commy 發表於 2020-5-5 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-5-5 11:30
有關720P: 早排搭過,15分鐘一班,0845班次,太古城上106人

所以只係某版友堅持話720P冇客
mingfai31 發表於 2020-5-5 12:47 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-5-5 11:30

又唔見你朝早數下720?

朝早0700-0800開緊4分班全部至少坐滿
0800-0830開緊8分鐘既太康樓上唔到
講緊0830-0930(西灣河尾幾班同入太古頭一兩班)全部都企到人
如果唔係720做唔掂720X就可以加班/唔會做得咁早

任何事都係冇比較就冇傷害
而且我由始至終都冇講720P冇客
係唔係走火入魔晒屈得就屈
mingfai31 發表於 2020-5-5 13:06 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-5-5 09:37
2A轉2X嗰度
係因為站位唔就腳
啲人寧願全程搭2A

第一段
又真係幾好笑..又冇人叫你2A轉2X
77/99唔知有雙向仲好笑
每班77/99都有10-30個耀東人用緊..阿婆都係咁樣搭77/99落街市買餸再番屋企
你唔係耀東人唔識就唔怪你姐

第二段
好呀..就當一班20個..又當條X2A 30分鐘一班
60個客想開線?(我已經當堆客好忠心會死等)
你可能話仲有山上客..據我所知西灣河上山30分鐘內完全冇2A/722/77/99先積到半車客
除非你同我講你開左線日日都係咁30分鐘冇車斷晒纜如果唔係根本唔夠客

第三段
講緊總客量

補充:講得720坐得60唔該做下功課先..我試過上頭班車都有60啦

第四段
都係總客量

另外你解答到我幾時有講"720P冇客"咪冇問題
解答唔到咪閱讀理解有問題囉

第五段
又唔見你講電車太慢落晒廢鐵
咪一樣人山人海

第六段
18X沿線廢鐵你知
X970沿線冇廢鐵?海怡利東黃竹坑OP太子深水埗長沙灣咩黎?當南港島線死左?
33X好簡單..因為南區人已經習慣左去港大轉鐵

18X你話山道去北角20分
廢鐵好似先18分(官網)..你X2A又識講條鐵又要行上行落..然後18X唔講?
港大個廢站行得仲耐啦