hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研究部分地區巴士服務以小巴取代
開啟左側

[其他] 研究部分地區巴士服務以小巴取代

bennyho1004 發表於 2020-5-4 16:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一直部分需求低巴士線因為成本問題而要行經多個區域以維持客量。
但實際上咁做往往衍生問題係車程過長令客量偏低,因此班次疏落,造成惡性循環。
避免開辨如99R/89S等不符合成本效益路線。
有肋提供更快捷點到點服務,如城隧小巴線等。
巴士角色則轉向著重大需求路線/大範圍服務。
部分長期客量偏低路線如621/74a/74D甚至可嘗試改以平日小巴線模式營辦
政府係咪應該將紅綠小巴補助同巴士公司睇齊,
將小巴 - 巴士關係變成補助對方不足關係?
kitarolo 發表於 2020-5-4 17:18 | 顯示全部樓層
淨係低地台問題已經係
一大難題,唔好理一日甚至
一周祗有一人次使用,開新線
仲有得傾,取代巴士就難度好高。

另外好難避免每公里票價
遠高於巴士嘅現實問題,仲要
九巴有月票又係一大絆腳石。
 樓主| bennyho1004 發表於 2020-5-4 17:47 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-4 17:18
淨係低地台問題已經係
一大難題,唔好理一日甚至
一周祗有一人次使用,開新線

如果小巴慢慢變集團式經營提供相關優惠甚至同各大公司搞BBI又可唔可行?
kitarolo 發表於 2020-5-4 18:14 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2020-5-4 17:47
如果小巴慢慢變集團式經營提供相關優惠甚至同各大公司搞BBI又可唔可行?
...

如果無法解決一名司機
可服務嘅乘客量相距達數倍之大
集團化(或說全港得返數間營辦商)
燃料開支我就無數據喺手,每乘客每
公里開支,該班次滿唔滿差好遠,可見票價
喺無政府介入難以下調,更加講唔上有BBI
kuro 發表於 2020-5-4 18:28 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-4 18:47 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2020-5-4 18:28
只要說服政府將紅綠小專營權交比巴士公司
就可以低地台化小巴及重組小巴同巴士線
例如綠小44交比巴士做,

44交巴士做我自己
覺得好天方夜譚……
同埋無咗啲賺錢路線
點樣補貼小巴先行到嘅
路線? 即係鄉村等小巴都
啱啱好嘅道路,咪要大幅加價?
kuro 發表於 2020-5-4 18:53 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-5-4 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2020-5-4 18:53
當巴士公司吞拼小巴時
收費一定會調整,但對巴士公司利潤唔會少

小巴財閥點會肯放棄啲金蛋線?
巴士公司利潤當然唔會少咗
但小巴公司同揸住小巴牌嗰啲賺少好多億呢
shakugan2005 發表於 2020-5-4 19:11 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-4 18:47
44交巴士做我自己
覺得好天方夜譚……
同埋無咗啲賺錢路線

點解係都唔比小巴公司買大巴, 依個完全係政府政策問題! 由頭到尾係巴士公司唔肯做, 點解依家做起左要比人做? 有本事未駁個轉乘優惠, 但剩係68A轉乘都多多限制啦(虎地前上車唔減足68A收費, 68M又唔減足68A收費, 剩係得幾條元朗開出既線有轉乘連68E都冇轉乘, 276/64K等線又冇轉乘等等), 近年仲要減個轉乘時限, 例如53轉76K!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wln162 + 1 + 5 根本解決辦法是在專營巴士和小巴中間設中型.

查看全部評分

kay 發表於 2020-5-4 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

小巴呢個經營模式可能十年後無得做既話,又無低地台小巴,上限19人,買小巴連埋小巴牌可以買部巴士