hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳南、康城及安達臣九巴路線改善建議 - 296A,296D,2 ...
開啟左側

將軍澳南、康城及安達臣九巴路線改善建議 - 296A,296D,290,290X

ViviTse 發表於 2020-5-6 01:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應將軍澳隧道轉車站即將啟用及將軍澳南、康城、安達臣區一帶的發展,建議:

1. 延長296A至調景嶺(彩明),來回繞經將軍澳廣場,繁忙時間加設來往尚德總站的短途班次
2. 296D來回改經漆咸道南(理工大學至尖東一帶),不再繞經彌敦道,並調整班次
3. 290來回改經將軍澳市中心南(至善街),不再繞經尚德及市中心
4. 290X加密班次至全日20-30分鐘一班,並提早康城開之首班車至05:10,延遲荃灣西站開之尾班車至23:35

詳細改動:
296A 常規班次往牛頭角站增停「彩明總站」、「健明邨」、「佛教志蓮小學」、「將軍澳廣場」,不停「尚德總站」。
296A 常規班次往將軍澳南增停「寶盈花園」、「將軍澳站」、「彩富閣」、「彩明總站」,不停「尚德總站」。
296A 繁忙時間開設多班短途班次,不停彩明至唐明街公園各站,改停「尚德總站」,早繁往牛頭角站,晚繁往尚德。
296D 往九龍站方向不停彌敦道各站,改停215X香港理工大學至九龍公園徑各站,繁忙時段15-20分鐘一班、非繁忙時段30分鐘一班。
296D 往尚德方向不停彌敦道至加士居道各站,改停215X新港中心至山谷道各站,繁忙時段15-20分鐘一班、非繁忙時段30分鐘一班。
290 往荃灣西站方向增停「調景嶺」、「將軍澳中心」、「天晉III」、「播道書院」,不停「唐明街公園」及「將軍澳廣場」。
290 往彩明方向增停「怡明邨」、「播道書院」、「藍塘傲」、「調景嶺站」,不停寶盈花園至彩富閣各站。
290X 改動從略。

用車調動:
296A由296D抽調車輛行駛,290用車數量不變,290X由安達臣及康城發展區新增資源。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
PPRBBI + 1 + 5 290,290X 好建議

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-5-6 02:32 來自手機 | 顯示全部樓層

尚德唔會輕易放過296A離開總站且延長行車時間,仲未計296A延長改走線要加多幾多車,即使296D減班,寧願攞去做其他嘢好過

調景嶺出觀塘注定冇客,罷鐵唯有行兩步去尚德搭車
至於至善街,我傾向開一條小巴線(如10M)往觀塘

相反樓主有一個唔錯嘅建議,係將至善街納入290服務範圍
但比起290入至善街,我會建議290X入(雖則唔知樓主係咪想做至善街 - 坑口寶林流水)

皆因本身290X將軍澳上客站同290/290A相反,將軍澳站班客多數會上290/290A,將290X改入至善街可能執多幾件唔想行去將廣嘅客
而調景嶺、尚德又可以繼續同站叫三飛
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-7 17:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-6 02:32
尚德唔會輕易放過296A離開總站且延長行車時間,仲未計296A延長改走線要加多幾多車,即使296D減班,寧願攞去 ...

多謝意見,我逐點回應吓先:
1. 建議296A拉長到調景嶺個idea,其實係源於九巴代表喺區會上面嘅講法(46:00開始聽起)
因為係九巴有意拉長296A,所以我估若果九巴、將南居民兩邊都想,只要運輸署批,尚德應該留唔住總站。
而尚德來往隧道果段,我建議行將廣以免去回程走線不一,亦可以間接服務到至善居民而平衡行車時間,
唯一補償比尚德居民嘅係更密嘅聯合班次,因為繁時有尚德總站短棍。

2. 296A客量果方面,調景嶺其實我都唔十分睇好,但既然九巴講到咁,而彩明去尚德嘅里數又唔係超長,
我個人建議當總站區試驗式咁放返三兩個月,若果客量唔ok嘅話,以後咩296系、98改經調景嶺通通可以直接ban。
至善街果邊我都同意用小巴(觀塘直達至善、唐賢街去調景嶺做總站),可惜114AB開咗,而觀塘道又咁多車,
加上居民又搭慣咗114AB,運輸署應該好難將114AB拉出觀塘而令駁鐵貴咗,不過呢樣仲可以慢慢探討嘅。

3. 無錯,我最初建議290而非290X入至善街嘅原因之一,係因為只有290做到將北來往將南嘅流水,加上彩明車程更會快咗。
而且康城嘅290X行車時間唔使進一步被拖慢(康城如果兜落至善會慢咗唔少,加上康城/將南區內本身已有796系多線流水)。

4. 站位方面我都有諗過嘅,其實依家有唔少尚德客都專登揀290X黎上,但礙於290X班次疏,所以尚德客有時見290都照上,
但290A尚德落嘅相信流水客居多。如果290X cut走35果d時段,全日開返密到20-30,估計會有更多尚德客特登等290X,
所以我傾向加密290X多過三飛。調景嶺方面,290快咗、290X密咗,相信係全個將南最會同意290改道嘅區。
至於將廣方面,我諗有部分客若果無290,都會坐290X單車館落,但去程就棘手少少(除非290X能夠飛起調景嶺啦)。

PPRBBI 發表於 2020-5-7 19:36 | 顯示全部樓層

290,290X改道唔錯,但290會設立雙向分段收費嗎?

LauCT 發表於 2020-5-7 21:37 | 顯示全部樓層
建議290同290X對調走線,290經安達臣,290X行順利邨道不停站。將軍澳少啲人上290,令彩虹嘅乘客較容易登車
西貢區居民
10598C 發表於 2020-5-8 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-7 17:24
多謝意見,我逐點回應吓先:
1. 建議296A拉長到調景嶺個idea,其實係源於九巴代表喺區會上面嘅講法(46:00 ...

九巴係區議會up下又唔使成本
相反296A拉過去真係咪玩,成件事根本吃力不討好
拉296C 296D都易過拉296A(當然調景嶺有796C又有796P)

最多係試水溫(亦都好大機會係留於)朝早幾班特別班次調景嶺開,其餘時間一係鐵一係行去尚德/唐明街搭

相反用調景嶺冇九巴上隧道口仲有啲理由
但可以諗用隧道將荃搞

而至善街觀塘小巴
我打算藍塘傲做總站,沿至善街至怡明邨後上隧道,冇打算拉去調景嶺
當然想將114B拉出觀塘都得,但要牽涉小巴重組,有難度

至於290X入至善街,首先我係諗至善街去荃灣
時間上應該唔係慢直行寶邑路
好多
況且290X係康城嘅使用率... 冇乜發言權去反對拖慢車程

而290改入至善街的話,都得
不過個人建議至善街後出一出返將廣(即係唐賢街、至善街、唐俊街,只係飛走尚德)
但290同290A啲聯合班次會亂曬
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-8 16:31 | 顯示全部樓層

PPRBBI 發表於 2020-5-7 19:36
290,290X改道唔錯,但290會設立雙向分段收費嗎?

290雙向分段應該有一定難度:
一黎巴士公司好難肯由位位$10.7賺少一半變$5.1,二黎車頭拍片會增加行車時間
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-8 17:21 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-5-7 21:37
建議290同290X對調走線,290經安達臣,290X行順利邨道不停站。將軍澳少啲人上290,令彩虹嘅乘客較容易登車 ...

彩虹的確難上車,但趕290客去騰空架車似乎唔係咁恰當。
如有需要,應該為290加班,而非增長行車時間去趕客。

JX9097 發表於 2020-5-8 18:44 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-5-7 21:37
建議290同290X對調走線,290經安達臣,290X行順利邨道不停站。將軍澳少啲人上290,令彩虹嘅乘客較容易登車 ...

咁改的話請問將北坐新290同290A有乜分別?
又係犧牲將北去成全將南?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-8 21:59 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-8 00:16
九巴係區議會up下又唔使成本
相反296A拉過去真係咪玩,成件事根本吃力不討好
拉296C 296D都易過拉296A( ...

都啱嘅,296A拉長可能吃力不討好。咁若果尚德照做總站,但改總志蓮小學、將廣上公路又得唔得呢?(尤其是等將藍隧道通車之後,環保大道上將隧分分鐘車龍短過寶順路北行轉上去,又可以做到將南。)

至於開新至善街<>觀塘小巴線可能會有難度,因為基本上會同114AB正面競爭(114AB->將軍澳/調景嶺->觀塘)。

繁時嘅隧道版將荃線唔係唔得,但調景嶺做尾站相信會有難度。因為尚德個站會去咗對面(同埋速度同296A轉40差不多,
但班次差得遠),寶坑客倉亦做唔到,將廣就視乎290/290X喺1樓個建議做唔做啦,如果唔做佢哋又要由290過對面搭隧道車。

而290改經至善街之後兜一兜上將廣果樣,我擔心車程可能仲慢過依家兜尚德,因為彩明往荃灣方向經唔到唐賢街藍塘傲,
變相東行要經翠嶺路、寶邑路,然後轉落至善街,再上返寶邑路;除非唐賢街開到東行,否則行車時間長咗分分鐘要加車行。
而聯合班次果樣應該唔使太擔心,如果290車程縮短咗,應該都只係去荃灣遲幾分鐘開車、去彩明方向不變。